Megjött a kormányrendelet: április 15-től 15.000 ezer forint az érintéses fizetések új értékhatára

írta | 2020.03.24. | Digitális pénzügyek, Összes hír

magyar nemzeti bank mnb
Fintechshow 6.0

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében a vészhelyzetre tekintettel az érintéses fizetések egészségügyi biztonsága érdekében a Kormány új értékhatár alkalmazására kötelezte a bankokat. Legkésőbb április 15-től a 15 ezer forint alatti érintéses fizetések esetén nem kell PIN kódot megadni.

Az új értékhatárnak köszönhetően az MNB számításai szerint 670 millió darabbal fog csökkenni a PIN kódos tranzakciók aránya.

Ennyi esetben az érintéses fizetési tranzakció a POS terminál ügyfél általi kezelése (érintése) nélkül megtörténhet.

Pár nappal ezelőtt az MNB a fizikai kapcsolatok számának csökkentése érdekében az érintéses fizetési kártyás vásárlások esetében a PIN kód kötelező használatára vonatkozó 5 ezer forintos értékhatár 15 ezer forintra történő emelésére szólította fel a bankokat és a kártyatársaságokat. A mielőbbi alkalmazhatóság érdekében a jegybank a vonatkozó jogszabályok módosítását javasolta a kormánynak.

A Kormány 60/2020. (III. 23.) Korm. rendelete

a veszélyhelyzetre tekintettel az érintéses fizetések egészségügyi biztonsága növelése érdekében szükséges intézkedésekről

A Kormány

  • az Alaptörvény 53. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében,
  • az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
  1. § (1) A 2015/2366 európai parlamenti és tanácsi irányelvnek az erős ügyfél-hitelesítésre, valamint a közös és biztonságos nyílt kommunikációs standardokra vonatkozó szabályozástechnikai standardok tekintetében történő kiegészítéséről szóló, 2017. november 27-i (EU) 2018/389 felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet 11. cikkében meghatározottak figyelembevételével a pénzforgalmi szolgáltató nem alkalmaz erős ügyfél-hitelesítést, ha az érintéses elektronikus fizetési művelet egyedi összege nem haladja meg a tizenötezer forintot.
    (2) Az (1) bekezdésben meghatározottak nem érintik a pénzforgalmi szolgáltatónak a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló 2009. évi LXXXV. törvényben meghatározott felelősségét.
  2. § Ez a rendelet 2020. március 25-én lép hatályba.
  3. § E rendeletet legkésőbb 2020. április 15-től kell alkalmazni.

Orbán Viktor s. k., miniszterelnök

Fintechshow 6.0
Fintechshow 6.0

Itt követhetsz minket:

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

FINTECHSHOW 6.0

fintech fintechshow
Bankokból tech cégek? Kódban a jövőnk? A pénzügyi szektor aktuális digitális kérdései és a legújabb hazai fintech megoldások a hatodik FinTechShow-n.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!