BankTechShow

Az MNB szerint megérkeztek a trónkövetelők Magyarországra. 2020 márciusában elszabadul a verseny

Szerző: | 2019. 07. 03. | Azonnali fizetés, Banki és fintech hírek, Összes hír

Az imént bemutatta az MNB a „Fizetési Rendszer Jelentés” legfontosabb pontjait, megállapításait. Az MNB szerint 2020 márciusában elszabadul a verseny Magyarországon az azonnali fizetési rendszernek és a PSD2 teljeskörű alkalmazásának köszönhetően. Igaz, megérkezett az Apple Pay is Magyarországra, illetve elérhetők külföldi, nem banki szereplők – pl. Revolut, TransferWise – innovatív megoldásai is a magyarok számára, de valódi áttörést a mobilfizetésben a forgalom tekintetében az azonnali fizetés hozhat majd. Ősztől jön a PSD2 és az erős ügyfél-hitelesítés, amelyek további változásokat hoznak a hazai fizetési piacon. Mindezekkel részletesen is foglalkozunk majd 2019.10.15-én a PayTechShow-n.

Az MNB „Fizetési Rendszer Jelentés” főbb megállapításai:

 • Minden kiskereskedői méretkategóriában folyamatosan nő a kártyás fizetést lehetővé tevő üzletek aránya. 2018 végén a 145 ezer POS terminál 86%-a támogatta már az érintéses fizetést. Ezzel párhuzamosan tovább nőtt az érintéses kártyás vásárlások számának aránya is, ami már meghaladta a 86 százalékot a fizikai kereskedőknél végrehajtott összes kártyás vásárláson belül. A FinTechZone.hu szerint az előbbi két arány – a kártyás fizetési infrastruktúra fejlettsége, valamint a felhasználói attitűdik változása – jó alapot biztosíthatnak majd a következő években az érintéses mobilfizetés, az Apple Pay és az Androidos NFC-s fizetés terjedéséhez.
 • Folytatódott az elektronikus fizetési módok térnyerése. A legnagyobb növekedést a bankkártyás fizetések produkálták, amelyek száma és értéke is közel 25%-kal nőtt 2017-hez viszonyítva. Ugyanakkor a bankkártyás vásárlások értékének aránya a lakossági fogyasztáshoz viszonyítva még mindig nagyon alacsony, 27%.
 • A közüzemi és egyéb számlák elektronikus fizetésének aránya lassan eléri az 50%-ot, ami 5 év alatt megduplázódott. A FinTechZone.hu szerint ezen a téren a készpénzes tranzakciók arányának csökkenéséhez hozzájárul majd a 2020. március 2-án induló azonnali fizetési rendszer (és a fizetési kérelem).
 • Az elektronikus tranzakciók dinamikus bővülésének hatására a készpénz aránya folyamatosan csökken a lakossági pénzforgalomban, ami az elmúlt években 75-80% között stagnált – az MNB korábbi elemzései alapján.
 • Igaz, folyamatosan nő a hazai bankok és egyéb pénzforgalmi szolgáltatók által kínált innovatív, elsősorban kártyaalapú mobilfizetési megoldások köre (pl. Android alapú NFC-s fizetés, Apple Pay, Simple, iCsekk stb.), ugyanakkor az ezekkel lebonyolított forgalom még alacsony.
 • Egyre több külföldi nem banki szereplő (pl. Revolut, TransferWise, Curve) fizetési alkalmazása is elérhető hazánkban, de ezek forgalma is – valószínűleg – még alacsony.
 • A lebonyolított forgalom tekintetében elsősorban az azonnali fizetésre épülő innovatív megoldások megjelenése hozhat majd valódi áttörést a mobilfizetések terjedésében Magyarországon.
 • 2019 második felében több új, az ügyfelek pénzforgalmának hatékony lebonyolítását, biztonságos bankolását, illetve informáltságát elősegítő jogszabály lép életbe (értsd: teljeskörű PSD2 hatályba lépése, API hozzáférések kötelező megnyitása, erős ügyfél-hitelesítés alkalmazása 2019. szeptember 14-től).
 • Lassuló ütemben, de évek óta emelkedik a pénzforgalmi üzemzavarok száma a bankszektorban, de az esetszám és a pénzforgalmi szolgáltatók számához, illetve a pénzügyi infrastruktúra összetettségéhez viszonyítva továbbra is alacsony. Az üzemzavarok „kordában tartása” azért is lesz különösen kritikus, mivel az azonnali fizetési rendszer elindulását követően a tervezett és a nem tervezett kiesések összesen nem haladhatják meg éves szinten a 24 órát. Az MNB korábbi jelentése alapján 2017-ben több mint 150 alkalommal volt üzemzavar az internetbank és közel 150 alkalommal a mobilbank esetén. A FinTechZone.hu becslése alapján az internetbank bankonként legalább 80-100 órára nem volt elérhető 2017-ben, így akkor az AFR előírásait a 10 legnagyobb hazai bank nem tudta volna teljesíteni.
 • Az MNB további lépéseket tett az azonnali fizetés alapinfrastruktúrájára épülő innovatív fizetési szolgáltatások fejlesztésének előmozdítására. Az alapszolgáltatásra épülő innovatív fizetési megoldások – pl. mobilfizetési alkalmazások – fejlesztése kulcsfontosságú. Az MNB a másodlagos számlaazonosítók és a fizetési kérelem bevezetésén túlmenően a főbb fizetési helyzetekben alkalmazható azonnali fizetési folyamatokra vonatkozó útmutató kidolgozásával, valamint egy hazai QR-kód szabvány létrehozásával segíti az új fizetési szolgáltatások fejlesztését.
 • Célegyenesbe ért a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló új Pénzforgalmi irányelv (PSD2) által a legnagyobb változást hozó szigorú ügyfélazonosítás bevezetése, valamint az ügyfélszámlákhoz történő hozzáférést biztosítása harmadik fél szolgáltatók részére. Az innováció és a harmadik feles szolgáltatók megjelenésével újfajta biztonsági kockázatkezelésre lesz szükség, amelyet az MNB figyelemmel kísér.

A hazai fizetési rendszer átalakulásával, az új mobilfizetési megoldások térnyerésével, a készpénzmentes társadalom víziójával is részletesen foglalkozunk 2019. október 15-én a PayTechShow-n.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!