Küszöbön a digitális jegybankpénz. Íme a legfontosabb tudnivalók.

írta | 2020.06.08. | Blockchain, Összes hír

BUPA

Az elmúlt évben napi szinten röppentek fel új hírek a sajtóban arról, hogy a jegybankok digitális jegybankpénzzel (CBDC – Central Bank Digital Currency) kísérleteznek, vagy annak megvalósítását részleteiben elemzik. Talán legjobban a svéd és a kínai megvalósítás áll, ahol már tesztalkalmazások is léteznek és a gyakorlati bevezetést tervezik. Jelen cikkünkben a digitális jegybankpénz megvalósítási lehetőségeit és a felmerült kérdéseket elemezzük.

A digitális jegybankpénzhez vezető út

A digitális jegybankpénz “hype”-ja napjainkban nem teljesen véletlen. A következő négy fontos piaci erő befolyásolja a téma előtérbe kerülését:

  • A digitális pénz és digitális értéktovábbító szolgáltatások iránti kereslet az elmúlt években jelentősen megnőtt. Ez a tendencia várhatóan jelentősen erősödni fog a COVID-19 és ahhoz hasonló járványok megjelenése következtében. Természetesen léteznek online pénzügyi szolgáltatások, azonban ezek nagy része a papír alapú pénz koncepcióját próbálják jól-rosszul digitalizálni és nem természetes (native) módon digitálisak.
  • Technológiai “nyomás”: A blokklánc és kriptovaluta tízéves fejlődése következtében eljutott arra a szintre, hogy általánosan is használatos digitális pénz rendszereket lehessen vele megvalósítani. Lassan a digitális jegybankpénzre is reális technológiai alternatíva lehet. Ráadásul, mivel blokklánc témakörben szinte teljesen open source, az egyik legdinamikusabban fejlődő értéktovábbításra alkalmas technológia.
  • Az üzleti szektor kezdi felismerni a piaci igényt és a technológiai lehetőségeket, amelynek eredményeként olyan szolgáltatások jelennek meg, amik versenytársai lehetnek a jegybankpénznek is. Ilyen projektek például a stabil kriptovaluták, vagy a Facebook Libra projektje.
  • Végül de nem utolsó sorban fontos tényező a versenyfutás a több jegybankkal. Amelyik először vezet be nemzetközileg is elfogadott digitális jegybankpénzt, jelentős előnyre tehet szert.

Mi a digitális jegybankpénz?

A digitális jegybankpénz fogalma és tulajdonságai:

  • Teljes mértékben (és “natív” módon) digitális.
  • Jegybankok bocsátják ki, biztosítják a digitális pénz árfolyam stabilitását és hivatalosan legális fizetőeszköznek számít, legalább egy ország határain belül.
  • P2P, ha nem is feltétlenül technológiai megvalósítás szempontjából, de legalább olyan értelemben, hogy tetszőleges két személy, vagy cég értéket tud cserélni egy központi szereplő külön engedélyezési mechanizmusa nélkül.
  • A gazdaság szereplői számára elérhető. Itt egyes terminológiák két különböző CBDC-t különböztetnek meg: az ú.n. Wholesale CBDC csupán bankok és egyéb pénzügyi intézetek közötti (bankközi térben megvalósuló) értékcserét tesznek lehetővé, míg a Retail CBDC (kereskedelmi jegybankpénz) a gazdaság további szereplői számára is elérhető.
  • A legtöbb elképzelés szerint az új digitális jegybankpénz egy új digitális értéktovábbító infrastruktúrán lenne megvalósítva, amely modernebb, biztonságosabb és rugalmasabb, mint a jelenlegi rendszerek.
  • További általános elvárás, hogy támogassa a nyílt pénzügyi digitalizációt és innovációt, mint például a programozhatóságot, a tokneizációt vagy a nano-kifizetéseket (micropayment).

A digitális jegybankpénzt fogalmát és tulajdonságait legegyszerűbben a pénz taxonómiáján keresztül lehet összefoglalni (1. ábra).

a digitalis jegybankpenz

A pénz taxonómiája, Forrás: BIS.org

A Bitcoin és a digitális jegybankpénz

A következő ábrán a Bitcoin és egy általános CBDC összehasonlítása látható a technológiai megvalósítás részletei nélkül.

A legfontosabb különbséget az adja, hogy míg a Bitcoin esetén a platform paramétereinek legnagyobb része (monetáris politika, ki mikor hol férhet hozzá a szolgáltatáshoz) a szoftverben “hard-kódolt”, addig a CBDC esetén ezeket intézményesített, például a jegybanki döntéshozók határozhatják meg.

CBDC versus Bitcoin

Bitcoin versus digitális jegybankpénz, Forrás: Grayscale

Konklúzió

A digitális jegybankpénzt sokszor összefüggésbe hozzák a blokklánccal és az elosztott főkönyvi technológiával (DLT). Fontos megjegyezni azonban, hogy a legtöbb elemzés többféle technológiai implementációt is figyelembe vesz, például klasszikus pénzügyi infrastruktúrákat is.

A DLT-vel való megvalósítás főbb akadályai az egyes technológia platformok skálázhatósági, teljesítmény és privacy korlátai. Bár ezek nem leküzdhetetlen akadályok,

a legtöbb blokklánc valószínűleg nem alkalmas módosítások nélkül digitális jegybankpénz teljes megvalósítására.

Ennek ellenére sikeres prototípusok születtek már consortium Ethereumon off-chain csatornákkal kiegészítve, és az R3 Corda platformon.

A legérdekesebb kérdés természetesen, hogy mikor fog megszületni az első digitális jegybankpénz és mikor próbálhatjuk ki. Erre általános választ adni nehéz, de tekintve, hogy több ország már teszt fázisban jár a saját valutájával, valószínűleg hamarabb, mint gondolnánk.

Kép forrása: pixabay.com

BUPA
BUPA

Itt követhetsz minket:

A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

BUPA: PÉNZÜGYI ASSZISZTENS

BUPA
Ismerd meg vállalkozásod teljes értékű pénzügyi asszisztensét, a BUPA-t.

KIBERBIZTONSÁG

clico paloalto networks it-biztonsag
A FinTechShow résztvevőinek díjmentes fenyegetettségi felmérést ajánlott fel a Palo Alto Networks.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.