Drasztikus változás jön: 2021. január 1-től kötelező lesz az elektronikus fizetést nyújtani az online kasszák mellett

Szerző: | 2020. 06. 04. | Azonnali fizetés, Digitális pénzügyek, Összes hír

BankTechShow | A jövő digitális bankja

A kormány idén áprilisban döntött, hogy 2021. január 1-től az online kasszát használó kereskedők kötelesek lesznek elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani vásárlóiknak. A kormány határozata óta eltelt alig két hónap alatt a szakemberek kidolgozták és Varga Mihály pénzügyminiszter a Kereskedelmi törvény módosításaként benyújtotta a Parlamentbe a megvalósítást elrendelő törvényjavaslatot.

A kormany.hu szerint a törvényjavaslat mintegy 60.000 vállalkozást érint az országban. Tavaly szeptemberben a NAV tájékoztatása szerint 213 ezer online kassza üzemelt Magyarországon, ami alapján 2021. január 1-től mindegyik mellett kötelező lesz biztosítani az elektronikus fizetést.

Az MNB legfrissebb jelentése alapján 2019 végén hazánkban közel 114 ezer fizikai kereskedőnél 147 ezer bankkártya elfogadó terminál volt kihelyezve, így

mintegy 66 ezer online kassza mellett nem áll(t) rendelkezésre bankkártyás fizetés.

A törvényjavaslat júniusi elfogadását követően körülbelül 60 ezer kereskedőnek, szolgáltatónak hat hónapja lesz arra, hogy teljesítsék a törvényben foglalt új kötelezettséget.

Az MNB számai alapján ilyen drasztikus piaci bővülésre nem volt példa az elmúlt 5 évben Magyarországon.  A jelenlegi közel 114 ezerről év végére 174 ezerre nőhet az elektronikus fizetést nyújtó fizikai vállalkozások száma, ami

hatalmas ugrás lesz a magyar piacon különös tekintettel arra, hogy 2018 óta nem bővült a kártyaelfogadó kereskedők száma és az eddigi jegybanki intézkedések nem bizonyultak sikeresnek.

A tervezett intézkedés eddigi részletei

A szabályozás alapján a kormány nem preferál egyes fizetési módokat, hanem a piacra bízza és ezáltal fokozza is a versenyt a fizetési megoldást biztosító bankok, fizetési szolgáltatók, fizetési megoldás szállítók között.

Törvényjavaslat részletei

A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény „A kereskedelmi tevékenységek folytatásának egyéb feltételei” című alcíme a következő 5/F. §-sal egészül ki:

„5/F.§ A pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet 1. §-a szerinti kereskedő köteles biztosítani a fogyasztó számára az elektronikus fizetés lehetőségét és annak folyamatos rendelkezésre állását.”

Részletes indoklás a 38. §-hoz:

“A világban zajló folyamatok rámutattak, hogy az elektronikus fizetések iránti igény folyamatosan növekszik és a létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen biztonsági és érintésmentes fizetési megközelítésben egyaránt.

Így a már on-line pénztárgéppel rendelkezőknek kötelező lesz bármilyen formában, de elektronikus fizetési lehetőséget biztosítaniuk a vevőik számára. Fontos egyben az is, hogy ez elérhető és rendelkezésre álló legyen, azaz a vevő döntése alapján bármikor rendelkezésre álljon.”

A Pénzügyminisztérium a kormany.hu oldalon az alábbiakkal egészítette ki az indoklást:

“A magyar családokat és az egész lakosság egészségét védi az, hogy ahol van online pénztárgép, ott 2021-től elektronikusan is lehet fizetni. A készpénzen ugyanis – a WHO vizsgálata szerint – a koronavírus akár kilenc napig is életképes maradhat. Az intézkedés a mintegy 60 ezer vállalkozásnak sem jelentene plusz terhet, hisz

a kötelezettségnek nemcsak POS terminállal, hanem az azonnali utalás biztosításával is eleget tehet.”

A kereskedők választhatnak, hogy mely elektronikus fizetési megoldás bevezetése a legkedvezőbb számukra, illetve a vásárlóik számára. A kártyás fizetés, az azonnali fizetésre épülő új fizetési megoldások, de akár az elektronikuspénz alapú digitális pénztárca megoldások elfogadása egyaránt elfogadható a szabályozási tervezet szerint.

Hogyan fog teljesülni a kormány új intézkedése?

Ahogy azt a fentiekben is írtuk, ilyen mértékű piaci bővülésre ilyen rövid idő alatt nem volt példa Magyarországon. A kártyaelfogadást biztosító szolgáltatók számára óriási lehetőséget jelent a tervezett intézkedés és ezzel párhuzamosan az azonnali fizetésre épülő új fizetési megoldások, mint például a QR-kódos fizetés, vagy a mobilszámra történő pénzküldés is jelentős fejlődésnek indulhat Magyaroszágon.

A részletekkel kapcsolatban még rengeteg a kérdés, ezért a FinTechZone.hu külön webinárium keretében beszélget az intézkedéssel kapcsolatos várakozásokról, lépésekről a pénzügyekért felelős államtitkárral, Gion Gáborral. Emellett megvizsgáljuk azt is, mitől lett sikeres a mobilszámra történő pénzküldés és a QR-kódos fizetés Svédországban, és a világ más részein.

A webinárium részletei itt: “A készpénzgyilkos csodafegyver?“.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.