2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.08.22.

1 milliárd font értékű fintech alapot nyit az Egyesült Királyság

Szerző:

Kategóriák:

Egy új brit befektetési alapot indítottak 1 milliárd angol font (1,27 milliárd dollár) tőkével a növekedési szakaszban lévő pénzügyi technológiai vállalatok számára. A Mastercard, a Barclays és a Londoni Értéktőzsde által támogatott alap célja, hogy segítse a fintech cégeket a növekedésben, a nyilvános tőzsdei bevezetésben. Ki tudja, talán a kezdeményezés a Szilícium-völgy versenytársa lehet?

Az Egyesült Királyság sebességet váltott a fintech cégek támogatásában és egy befektetési alapot hoztak létre a növekedési szakaszban lévő, tőzsdei megjelenés előtt álló pénzügyi technológiai vállalatok számára. A kezdeményezés célja, hogy Nagy-Britannia továbbra is meghatározó globális fintech központ maradjon.

Az alap a növekedési fázisban lévő cégeket kívánja támogatni jellemzően 10-100 millió angol fonttal.

Az aktuális fintech trendek, az elmúlt évek fintech eredményei és a legújabb fintech megoldások kerülnek górcső alá 2023. október 11-én a hetedik FinTechShow-n, ahol idén először a közép-kelet-európai fintech szövegtségek és fintech cégek is bemutatkoznak. További részletek: FinTechShow 7.0

Miért most?

A kezdeményezés egy 2021-es, a kormány által megbízott, a Worldpay korábbi alelnöke, Ron Kalifa által vezetett felülvizsgálatra válaszul jött létre, amely azt vizsgálta, hogy

az Egyesült Királyság tőzsdei bevezetési környezete vonzó-e a technológiai cégek számára.

Ritka elkötelezettséget jelent egy olyan speciális tőkealap mellett, amely a fintechre összpontosít, és amelyet a nagyipari szereplők támogatnak. Bár léteznek olyan alapok, mint az Augmentum Fintech és az Anthemis Group, az Egyesült Királyságban még nem volt olyan fintech-központú alap, amely kormányzati irányítással jött létre.

Nagy-Britanniát számos iparági kritika éri, hogy akadályokat állít a fintech-vállalkozók elé, és arra kényszeríti őket, hogy fontolóra vegyék a külföldi tőzsdei bevezetést – különösen az ország Európai Unióból való kilépése után, amely némi árnyékot vet az Egyesült Királyság globális pénzügyi központként való státuszára.

A lépés egyben lehetőséget is jelenthet a pénzügyi nehézsúlyúaknak, hogy hozzáférjenek az új technológiák fejlesztésének szakértelméhez. A nagy bankok és pénzintézetek igyekezhetnek ezáltal előmozdítani saját digitális ambícióikat, mivel szembesülnek a fiatal technológiai feltörekvők versenyével.

Már az idén eredményeket várnak

A cél az, hogy a Fintech Növekedési Alap az év végéig megvalósítsa első befektetését – nyilatkozta Gautam Pillai, a Peel Hunt fintech-el foglalkozó részvényelemzője.

Az Egyesült Királyság a fintech innováció melegágya, fintech iparágának méretét tekintve csak az Egyesült Államok előzi meg. A Statista független kutatócég CNBC számára készített elemzése szerint az Egyesült Királyságban található a világ 200 legjobb fintech vállalata közül 16.

A fintech iparág előreláthatóan turbulens időszak előtt áll, mivel a növekvő infláció és a makrogazdasági gyengülés visszaveti a fogyasztói költéseket. Az olyan cégek értékelése, mint a Checkout.com, a Revolut és a Freetrade, meredeken csökkent az elmúlt hónapokban.

Tavaly a Checkout.com belső értékelése 73%-kal, 11 milliárd dollárra zuhant egy részvényopciós tranzakció során. Látványos értékvesztés történt a neobankoknál is, a Revolut értéke 46%-kal, az Atom Bank – az Egyesült Királyság egyik kihívó (ún. challenger) bankjának – értéke pedig 31%-kal csökkent.

A KPMG szerint a brit fintech befektetések 57%-kal zuhantak 2023 első felében, ezzel szemben 2020-ban és 2021-ben a technológiai szektorban az egekig érő értékelések „buboréka” volt jellemző.

Pillai szerint most van itt az ideje egy új fintech alap indításának, ezáltal a szektor ösztönzésének, mivel jelentősen csökkent a befektetők befektetési szándéka, hogy magánkézben lévő, érett vállalatokba szálljanak be. Ez alapján tisztán befektetési szempontból a fintech történetében nem is találhatna jobb alkalmat egy fintech alap az indulásra.

Gautam Pillai elemző úgy véli, hogy az elmúlt időszak kihívásai megöltek néhány nagyon gyenge üzleti modellt, de az erősebb üzleti modellek túlélnek és virágoznak.

[CNBC] | Címlapfotó forrása: Deeana Arts fotója a Pexelsről

Címkék:
blank