2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2021.08.06.

10 dollárt kínál az Amazon a tenyerünk lenyomatáért

Szerző:

Kategóriák:

Az Amazon a most futó promóciójában 10 dollárt kínál a vásárlóknak, ha biometrikus adataikat regisztrálják a társaság tenyérlenyomat felismerő rendszerébe, az Amazon One-ba. Az Amazon tavaly szeptemberben indította el az új szolgáltatást, ami egyszerűbb fizetési módot és további új lehetőségeket ígér a fizikai boltokat üzemeltetők számára.

A felhasználóknak csak a szkenner felé kell helyezniük a tenyerüket, ami felismeri a tenyér egyedi vonalait és a vénák mintázatát. Az Amazon One rendszerbe rögzített biometrikus adatokkal megtörténhet a fizetés jóváhagyása, de akár a belépőjegyeket, -kártyákat is kiválthatja.

Az Amazon One jelenleg 50 amerikai helyszínen érhető el, többek között a Whole Food és az Amazon Go üzletekben. Idén áprilisban az Amazon azt nyilatkozta, hogy már „több ezer” vásárló regisztrált be a szolgáltatásba. Az Amazon most 10 dollárt kínál azoknak, akik regisztrálnak a rendszerbe.

amazon one tenyerlenyomat felismeres es fizetes

Az Amazon kampánya a tenyérlenyomat felismerő rendszerbe történő regisztrálás ösztönzése érdekében

Az Amazon az új szolgáltatást “gyors, kényelmes és érintésmentes beléptetési, azonosítási és fizetési megoldásként” pozícionálja. A kritikusok szerint azonban a technológia felesleges és hasonló előnyökkel jár az érintéses fizetési kártya. Továbbá megemlítik, hogy potenciális biztonsági kockázatot is jelent az Amazon One – írja a The Verge.
amazon one elektronikus fizetes tenyerlenyomat

Amazon One tenyérlenyomat felismerő rendszer a beléptetésnél. Fotó forrása: Amazon

„A tenyérlenyomat előnye, hogy állandóan rajtad van, ezt nem veszítheted el, de ez hátrány is, mert soha nem tudod megváltoztatni”

– mondta Reuben Binns biztonsági kutató és az Oxfordi Egyetem akadémikusa a The Verge lapnak tavaly. [FinTechZone vélemény: ez igaz az ujjlenyomatra is, ami napjainkra az egyik leggyorsabban terjedő biometrikus azonosítássá vált a fizetési iparágban, így a tenyérlenyomattal kapcsolatban megfogalmazott kritikát ebből a szempontból túlzónak véljük.]

A legújabb elektronikus fizetési megoldásokról, trendekről további információk a “Magyarország elektronikus fizetési térképe” c. FinTechZone | FinTech Group kiadványban érhetők el.

Aggodalmak az Amazon One szolgáltatással kapcsolatban

Sokan az aggodalmukat fejezik ki egy olyan céggel kapcsolatban, mint az Amazon, különösen az ilyen adatok gyűjtése kapcsán. A céget korábban már kritizálták, amiért agresszíven bővíti a rendőrséghez csatlakoztatott otthoni térfigyelő kamerák hálózatát a társaság ellentmondásos arcfelismerő algoritmusával együtt – írja a The Verge.

A TechCrunch azt is megemlíti, hogy az Amazon ezeket a személyes biometrikus adatokat engedély nélkül használta fel más célokra.

„A science fiction disztópikus jövője most van. Borzalmas, hogy az Amazon arra kéri az embereket, adják el a testüket, de még rosszabb, hogy az emberek ezt ilyen alacsony áron teszik ”

-írja Albert Fox Cahn, a New York-i székhelyű Surveillance Technology Oversight Project ügyvezető igazgatója a TechCrunch-hoz eljuttatott levelében.

Az is világos, hogy az Amazon azt szeretné, ha más vállalkozások is használnák az Amazon One-t ügyfél-azonosítási megoldásként. Ez lehetővé tenné az Amazon számára, hogy nyomon kövesse az embereket különféle fizikai helyszíneken (és helyszínek között), nemcsak az üzletekben, hanem az irodaházakban, stadionokban és hasonló létesítményekben.

Fotók forrása: Amazon

Címkék:
blank
blank