2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2017.02.05.

Ezt a 11 fintech trendet kell figyelni 2017-ben

Szerző:

Kategóriák:

Chris Skinner igazán tudja, mitől döglik a fintech légy. Ezért átnézzük, hogy az idei első kávézaccából mit olvasott ki a fintech guru.

 

Vezető banki és fintech szakértők is az alábbi 11-et küldenék pályára 2017-ben. Erre a 11-re mindenképp figyelni kell:

chris skinner fintech

No, meg persze kiberbiztonság is nagy fókuszt igényel, de talán ez nagyon alap, ezért se vette bele a 11 pontba Chris. Nézzük akkor egyesével, mi miért kapott helyet a csapatban:

 

1. “Egyszerűbben eljutni a felhasználókhoz”

Ez a téma szinte minden fintech jóslatos álmoskönyvben előkerül. A változásban érdekelt bankok és a változáson dolgozó techcégek biometrikus ügyfélazonosítóval teszik biztonságosabbá a pénzügyi appok használatát.

 

2. “Az insurtech térhódítása”

2016-ban a biztosítással kapcsolatos technológiai fejlesztések (insurtech) is nagyot futottak. Mivel ez egy hatalmas szektor, nem csoda, ha 2017-ben ezen a területen is nagy robbanás következhet be. Ahogy fenn északon már rá is mászott egy bank e témára: a vasúti pályaudvarokon és reptereken tébláboló utasoknak push üzeneteken keresztül kínálnak utasbiztosításokat.

 

3. “Új szabályozói megközelítések”

A fintech megoldások útjába sokszor a szabályozás hiánya vagy épp a túlszabályozás áll. Ezért ezen a vonalon is nagy változás várható, elég, ha a PSD2-re gondolunk, ami könnyebbé teszi a finteches szolgáltatások és a bankok kézfogóját. A regtech amellett, hogy jelentősen csökkentheti a bankok költségeit, a részt vevő feleknek egyértelműbb környezetet is teremthet.

 

4. “A PSD2 jobb szeretővé teszi a bankokat”

Az ijesztőnek tűnő és ijesztően sokat használt PSD2 messze nem olyan rossz, mint amit a neve sugall. Sőt. Rendesen a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló irányelvre hallgat, ami azért jött létre, hogy a bankok a folyószámla-vezető rendszerüket API-n keresztül harmadik felek számára, azaz más fintech cégek számára is megnyithassák. Ezáltal könnyebben és gyorsabban születhetnek olyan banki technológiai innovációk, amik a felhasználókért vannak.

 

5. “Változás a bankok gondolkodásmódjában”

Idén talán már egyetlen komoly bank sem úszhatja meg, hogy ne halljon és ne foglalkozzon a fintech megoldásokkal. Az új fejlesztések új versenytársakat hozhatnak, míg a régi versenytársak is elhúzhatnak attól, aki nem áll bele a változásba.

 

6. “Kína és a feltörekvő piacok a középpontban”

Egyes szaklapok és hangok szerint Kína már a világ első számú fintech birodalmának számít. Nem véletlen, hogy minden új fejlesztés és szolgáltatás keletre igyekszik. Köszönhető ez annak, hogy nagyon gyorsan városiasodik Kína, miközben robbanásszerűen növekszik náluk az online kereskedelem és a mobiltelefon penetráció. Mindezek pedig az online számlák nagy méretű növekedését vonják maguk után.

 

7. “A chatbotok, a tanuló gépek és a mesterséges intelligencia”

2016 sláger szava a chatbot volt. A sajtótól kezdve a banki szolgáltatókon át jóformán a vízvezeték-szerelőkig mindenki rácuppant. A bankok ügyfelei rühellik, amikor géphanggal kell „beszélgetniük”, ugyanakkor imádják, ha a cseten feltett kérdésükre azonnal választ kapnak. Az iparági hírek szerint ráadásul ezek a chatbotok egyre okosabbak lesznek, úgyhogy már csak ezért is érdemes figyelni ezt a szegmenst is.

 

8. “A fintech és a közösségi média”

A banki műveletek (mint utalás, hitelek, stb.) egyre inkább eltolódnak a bankoktól és egyre inkább a közösségi platformokra terelődnek át. Akár egy chatprogram segítségével, vagy más megoldással, de biztosan nem csak egy banki applikáció révén. LIKE!

 

9. “A fintech és minden más, ami nettel működik”

Az Internet of Things, azaz a netet is használó eszközeink, mint a hordható wifis kütyüink és az okos lakásaink hatalmas változás elé állítják a fintech ipart (is). Rengeteg olyan innováció születhet mindezek okán, amit most ezen a helyen még felsorolni sem tudnánk. Ezért is kell figyelni ezt a területet is 2017-ben.

 

10. “Platformok, API-k és további banki nyitottságok”

2017 a nyitott piacterek és a nyitott platformok éve IS lesz. A platformok a mikroszolgáltatásoknak a pénzügyi piactérbe való nagyon gyors integrációját segítik elő. Az API-k pedig lehetővé teszik, hogy a dinoszaurusz kinézetű és korú bankok is könnyebben meg tudjanak felelni a mai kor fintech kihívásainak.

 

11. “A blockchain kimászik a ketrecéből és rászabadul a világra”

Az elmúlt évek az előkészületekről szóltak, idén nagyot durranhat a blockchain és ami mögötte van. A pénzügyi szolgáltatások mellett beteheti a lábát a kereskedelembe is, de az életünk számos más területén is nagy lehetőségek várnak a blockchain technológiára (pl. személyazonosítás).

 

+1) A kiberbiztonság

A pénzügyi szolgáltatások jelentős előretörése azt is magával hozza, hogy nagy figyelmet és fegyelmet kell szentelni a biztonságnak is, ami nem utolsó szempont lesz, ha két szinte teljesen azonos fintech megoldás között akarunk majd választani. A szolgáltatások infrastruktúrájában nem nehéz kárt okozni, épp ezért lehet 2017 a kibervédelem éve is.

 

Az eredeti cikket itt találod. http://banknxt.com/59282/11-fintech-trends/

Címkék: