2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2022.09.19.

1,5 millió bankkártyát regisztráltak az Apple Pay-be, Google Pay-be, Simple-be, mobiltárca alkalmazásokban Magyarországon

Szerző:

Kategóriák:

A Magyar Nemzeti Bank a napokban bemutatta a legfrissebb pénzforgalmi, a 2022 második negyedéves adatait, amelyből kiderült, tovább nőtt a mobiltárcás alkalmazásokba – például Apple Pay-be, Google Pay-be, Simple-be – regisztrált kártyák száma és két és félszeresére nőtt ezen alkalmazásokkal lebonyolított vásárlások darabszáma is. Emellett rekordot döntött a kártyás fizetési forgalom, az azonnali átutalás és erőteljesen nőtt a határon átnyúló fizetési tranzakciók forgalma. Negatív trend, hogy csalások száma is növekedett a pszichológiai manipulációra és megtévesztésre alapozott visszaélési kísérletek terjedésével.

2022 második negyedévében tovább folytatódott a mobiltárcába regisztrált kártyák számának bővülése. A megelőző időszakhoz képest mintegy 9 százalékkal több ilyen kártya volt azonosítható, aminek köszönhetően a számuk már meghaladta az 1,5 milliót.

A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal bel- és külföldön lebonyolított mobiltárcás vásárlási tranzakciók száma és értéke rendre 150, illetve 161 százalékkal növekedett 2021 második negyedévéhez képest, megközelítve a 63 millió darabot, valamint meghaladva a 391 milliárd forintos értéket.

Mobiltarca utmutato - Hogyan hasznaljuk a mobiltarcakat

Még nem ismerjük eléggé a mobiltárcákat. Elkészült a Mobiltárca Útmutató. Apple Pay, Google Pay, Androidos tárcák egy helyen. | 2021.12.02.

Egy ideje már velünk vannak a mobiltárcák és egyre többen használják a mindennapokban, ám a többség jellemzően bizonytalan, mikor, milyen élethelyzetekben lehet hasznos ez a megoldás. Olykor a felkészültebb felhasználók is meglepődnek, hogy egyes mobiltárcákhoz digitális pénztárca funkciók is kapcsolódnak. Elkészítettük a Mobiltárca Útmutatót a CIB Bank támogatásával.

Közel 150 ezer helyen fizethetünk kártyával

Dinamikusan nőtt a kártyaelfogadó helyek száma is, egyrészt a koronavírus-járvány enyhülésével párhuzamosan jelentkező újranyitásnak, másrészt a Kereskedelmi törvény 2021. január 1-jétől hatályos, elektronikus fizetés kötelező elfogadására vonatkozó módosításának köszönhetően.

A fizikai kereskedői elfogadóhelyek száma az időszak végén kevéssel 150 ezer, az elfogadóhelyeken üzemelő POS termináloké pedig 230 ezer felett alakult.

Az internetes elfogadóhelyek számában is erős bővülés mutatkozik és rohamosan közelít a 40 ezres határhoz. Ugyanakkor az MNB megjegyezi, hogy az előbbi érték adott esetben felfelé torzított lehet, mivel egyre több olyan online kereskedő van, aki több szereplőtől is igénybe vesz ugyanarra a tevékenységre kártyaelfogadói szolgáltatást.

Forgalmi rekordokat hozott 2022 második negyedéve

A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal lebonyolított vásárlási forgalom rekordszintű bővülést mutatott. Belföldön a megelőző év azonos időszakához képest 29 százalékkal több, összesen 364 millió vásárlási tranzakciót bonyolítottak le az ügyfelek. A koronavírus-járványhoz kötődő utazási korlátozások szinte teljes feloldásával párhuzamosan a külföldi vásárlások tekintetében is hasonló változások történtek, a tranzakciók száma 24 százalékkal bővült és megközelítette a 33 milliót.

A kártyás tranzakciók értéke tekintetében is hasonló a helyzet, azzal a kitétellel, hogy a külföldi vásárlások tekintetében még a darabszámnál is nagyobb mértékű, 62 százalékot meghaladó bővülés történt. A hazai kártyás belföldi vásárlások értéke (3 ezer milliárd Ft) pedig már közel harmadával haladja meg a belföldi készpénzfelvételekét (2,3 ezer milliárd Ft).

Az egyedi forintátutalások esetében is folytatódott a korábbi erőteljesebb forgalombővülés. Darabszámban és értékben is mintegy 13 százalékos növekedés történt 2022 második negyedévében a megelőző év azonos időszakához képest. Ennek eredményeként az átutalások száma 85 millió, értéke pedig 203 ezer milliárd forint körül alakult.

Az átutalások között is újfent kiemelkedően teljesített az azonnali fizetés, itt darabszámban 17, értékben pedig közel 32 százalékos a bővülés 2021 második negyedévéhez képest. A közel 46 millió azonnali fizetési tranzakció 11 ezer milliárd forintot meghaladó értékben abszolút rekord is egy negyedév alatt.

bartha-lajos-mnb-interju

Részletek az MNB-től az új azonnali fizetési intézkedéscsomaggal kapcsolatban | 2022.08.08.

“Az MNB célja, hogy 2030-ra az összes fizetési tranzakció legalább 50%-a elektronikus úton történjen Magyarországon. Ennek egyik lépése a QR-kód és a fizetési kérelem szolgáltatások biztosításának kötelezővé tétele” – mondta el Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója a FinTechZone-nak adott exkluzív interjúban.

Növekedett a csalások száma is: összesen 2,7 milliárd forint az okozott kár

2022 második negyedévében a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal elkövetett visszaélések száma 38 ezer, az okozott kár értéke pedig 1 milliárd forint alatt alakult. Ugyan ez számottevőbb növekedést mutat a megelőző év azonos időszakához képest, forgalomarányosan azonban még mindig elenyésző.

Az elektronikus pénzforgalomban lecsapódó egyéb, nem kártyás visszaélések tekintetében is hasonló tendencia látható, ugyanakkor az ezer sikeres visszaélés mintegy 1,7 milliárd forint értékben arányaiban még mindig kicsi a 109 millió darabos, illetve 304 ezer milliárd forint értékű teljes átutalási forgalomhoz képest.

Elektronikus-fizetesi-megoldasok-kezikonyve-cover

Elektronikus fizetési megoldások kézkönyve | 2022.június

A kiadvány célja, hogy átfogó és hasznos információkat, ismereteket adjon a hazai vállalkozásoknak a készpénz-helyettesítő fizetési megoldásokról. A kiadvány bemutatja a Magyarországon elérhető elektronikus fizetési megoldásokat és az azokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Címlapfotó: Címlapfotó forrása: Denys Prykhodov – stock.adobe.com | Editorial | Licenc: FinTech Group

Címkék:
blank
blank