BankTechShow

2 millió letöltött banki mobilalkalmazás Magyarországon

Szerző: | 2018. 08. 27. | Digitális pénzügyek, Hazai digitális bankolás, Összes hír

Egy év alatt több mint a duplájára nőtt a letöltött mobilbanki alkalmazások száma Magyarországon. Nem csak a felhasználók száma, de a banki appokkal kapcsolatos ügyféligények is növekednek. A jövőben a bankválasztásnál a kondíciók mellett a mobilalkalmazással kapcsolatos felhasználói visszajelzéseknek is egyre nagyobb szerepe lesz.

A 10 legnagyobb hazai bank mobilbanki alkalmazása közül az OTP SmartBank kapta a legtöbb pozitív értékelést a Google Play és az App Store áruházakban. Az OTP SmartBank majdnem annyi letöltést ért el, mint az összes hazai mobilbanki alkalmazás együtt. Ugyanakkor a lakossági ügyfelek számához képest a CIB Bank ügyfelei töltötték le a legnagyobb arányban a bank mobilbanki alkalmazását.

A felhasználók visszajelzése alapján ügyfélélmény-szakadék alakult ki a 10 legnagyobb hazai bank között; méretükhöz képest az MKB Bank, az Erste Bank és a Raiffeisen Bank alulteljesítenek, a CIB Bank és a Budapest Bank felülteljesítenek.

Háromszorosára nőtt a letöltések száma: OTP, CIB, Budapest Bank

Tavaly augusztusban a 10 legnagyobb hazai bank mobilbanki alkalmazása közel 900 ezer letöltést ért el. Idén augusztus végére a letöltések száma átlépte a 2 milliót, ami ugrásszerű, közel 250%-os növekedés az elmúlt évekhez képest.

A legnagyobb növekedést az OTP SmartBank, a CIB Bank és a Budapest Mobil Internetbank alkalmazások érték el, amelyek letöltési számai megháromszorozódtak egy év alatt. A legalacsonyabb növekedést a Sberbank Mobile Bank és a Raiffeisen Mobil Alkalmazás érték el, ami mögött a fejlesztések elmaradása állhat.

Ügyfélélmény-szakadék a mobilbanki alkalmazások között

A Google Play és App Store áruházakban a legtöbb pozitív felhasználói visszajelzést az elmúlt 12 hónapban az OTP SmartBank, a CIB Bank, a Budapest Mobil Internetbank és az UniCredit Mobil alkalmazás kapták. Ezeknek a mobilbanki alkalmazásoknak a felhasználói értékelése összességében emelkedő trendet mutat.

Ezzel szemben négy mobilbanki alkalmazásnak, a Takarék Mobilbanknak, a Raiffeisen Mobil Alkalmazásnak, az MKB Mobilalkalmazásnak és az Erste MobilBanknak a kiélesítés óta folyamatosan csökken az értékelése. Arányaiban az utóbbi két mobilalkalmazás veszített a legtöbbet a felhasználói értékeléséből, amióta az alkalmazások megjelentek a Google Play és App Store áruházakban.

penzugyi mobilalkalmazasok - digitalis penzugyi piacter

Növekvő ügyféligények

A letöltési számok növekedésével párhuzamosan az applikációkkal kapcsolatos elvárások is növekednek. A felhasználók számára egyre fontosabbá válik, hogy a bankok lépést tartsanak a mobiltechnológia fejlődésével és folyamatosan fejlesszék az alkalmazásaikat.

A fennakadás nélküli és gyors működés, vagy a biometrikus azonosítás alapelvárásokká váltak, így amelyik bank ezeket nem tudja biztosítani, azok népszerűsége csökken. Ha a mobil applikáció frissítése miatt napokig fennakadást tapasztalnak a felhasználók, akkor annak ma már több száz negatív értékelés a következménye, amire augusztusban két banknál is volt példa.

A digitálisan érett ügyfelek száma a következő években gyorsuló ütemben nő majd az Y és a Z generációnak köszönhetően. Ennél a két generációnál a felhasználói értékeléseknek, a közösségi visszajelzéseknek meghatározó súlya van, így azok a bankok, amelyek mobilbanki applikációi folyamatosan negatív értékeléseket kapnak, hátrányos helyzetbe kerülhetnek a digitális bankolás iránt nyitott ügyfelek körében.

A cikk a FinTechGroup által készített „Gyorsjelentés a hazai pénzügyi mobilalkalmazásokról” c. elemzés megállapításai alapján készült.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!