Év végére jöhet a forint Revolut

írta | 2018.08.28. | Digitális pénzügyek, Fintech szolgáltatások, Összes hír, Revolut

A Revolut magyarországi ugrásszerű terjedését alapozhatja meg a forint alapú kártyafeltöltés bevezetése. A Revolut tájékoztatása szerint év végére elérhető lesz a szolgáltatás.

Idén tavasszal jelentette be a fintech startup, hogy már dolgoznak a forint alapú kártyafeltöltésen, amivel kedvezőbbé válna a magyarok számára a Revolut kártya használata. Kiküszöbölnék a devizaváltás “költségét”, így még több élethelyzetben válna a Revolut a hazai bankkártyák versenytársává.

A társaság márciusban még úgy nyilatkozott, hogy rövid időn belül elérhető lesz a „devizaváltástól-mentes” forint kártyafeltöltés. A várva várt bevezetés most már biztosan csúszni fog, de még idén sor kerül rá – tájékoztatta a Revolut a FinTechZone.hu-t.

“Elnézést kérünk a magyar Revolut rajongóktól a csúszásért. Az önálló, forint alapú IBAN számmal ellátott bankszámla és/vagy a forint alapú kártyafeltöltés piaci bevezetését jelenleg év végére becsüljük. Azonnal értesítünk Titeket, amint a bevezetésre pontosabb időpontot látunk.”

Miért olyan fontos a forintfeltöltés?

Jelenleg a Revolut kártya egyenlegét euróban, angol fontban és USA dollárban lehet devizakonverzió nélkül feltölteni, amennyiben rendelkezünk az adott devizanemű számlával. Minden egyéb devizanem esetén a beérkező deviza a Revolut belső árfolyamán kerül átváltásra, ha nem euróban, angol fontban, vagy USA dollárban tartjuk az egyenlegünket.

Hiába állítunk be forint zsebet a Revolut mobilalkalmazásban és töljük fel az egyenlegünket forintban, a Revolut közvetlenül nem tud forintot jóváírni. A forint folyószámláról SEPA tranzakció keretében tölthetjük fel a Revolutos euró számlánkat, vagy forint alapú bankkártyával, kártyás tranzakció keretében eurót „vehetünk” a Revoluttól. Mindkét esetben a forintunkat euróra váltja át a bankunk az euró devizaeladási árfolyamán. Amint feltöltöttük a Revolut egyenlegünket euróval, átválthatjuk forintra, ha a kártyánkkal forint devizanemben szeretnénk vásárolni magyar kereskedőknél. A Revolut ebben az esetben az eurónkat – a saját euró devizavételi árfolyamán – átváltja forintra.

A „kettős váltás” eredményeként azonban veszteségünk lehet a banki euró devizaeladási és a Revolut euró devizavételi árfolyama közötti különbségből fakadóan – attól függően mikor végezzük az átváltásokat és a bankunk euró devizaeladási árfolyama milyen „messze van” a jegybanki középárfolyamtól. Igaz, a Revolut euró devizavételi árfolyama nagyon közel van a jegybanki középárfolyamhoz, ám ha a bankunk kedvezőtlenül vált, akkor „jelentősebb”veszteségünk is lehet (lásd pl. az Erste Bankot, amelyik a 10 legnagyobb hazai bank közül a legrosszabb feltételekkel váltja a forintunkat euróra. A magyar Erste Bank által kibocsátott MasterCard forint alapú bankkártyával Revolut kártyát feltölteni ma a legdrágább.)

Amint a Revolut bevezeti a devizakonverzió nélküli forintfeltöltési lehetőséget, devizaváltás nélkül lehet majd a forinttal feltölteni a Revolut forint egyenleget.

Átmeneti megoldás: feltöltés Transferwise-on keresztül

Amíg a Revolut nem vezeti be a forint alapú IBAN számmal ellátott bankszámlát és/vagy a forint alapú kártyafeltöltési lehetőséget, addig átmeneti megoldásként két lehetőség is adódik a devizakonverziós „költségek” csökkentésére:

  • ha a bankunk kedvező feltételekkel vált eurót (lásd pl. K&H Bank, vagy OTP – részletek itt), akkor arról a bankkártyáról tölthetjük a Revolut kártyát.
  • Használhatjuk a Transferwise-t is, amely szolgáltatáson keresztül a banki forint folyószámlánkról küldhetünk pénzt a Revolutos eurós számlánkra, vagy a Transferwise betéti kártyával tölhetjük fel kártyás tranzakció keretében a Revolut egyenlegünket. Ennek a tesztelési eredményeit, illetve költségeit külön cikk keretében mutatjuk majd be.

Itt követhetsz minket:

Tudósítás

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.