BankTechShow

2017 FinTech trendjei (és delphoi jóslatai) – 4. rész

Szerző: | 2017. 01. 05. | Fintech tudástár, Összes hír

„Ha arra számítasz, hogy egyszerű dolgod lesz, tudd, hogy igen nagyot csalódsz majd.”

Yoda mester óva intése nemcsak az újévi fogadalmakban újjászületőknek, de a hagyományos pénzügyi szolgáltatóknak, sőt még a fintech startup-oknak is szól(hatna) 2017-ben.

Górcső alá vettük a legnépszerűbb FinTech Guruk (Chris Skinner, Brett King, Jim Marous, Dave Birch) 2017-es jóslatait, de nem feledkezzünk meg a Star Wars-os Je’daii mester, Deela jan Morolla útmutatásáról sem: „mint Jedinek,

el kell fogadnunk … nincsenek abszolút igazságok.”

 

Mit jósolnak a FinTech Guruk 2017-re? 

 • Tavaly év végén a FinTech All Stars tagjai: Brett King, Chris Skinner, Jim Marous, Dave Birch egy podcast (FinTech: What’s Next?) keretében tekintettek előre,
 • ezzel párhuzamosan publikálta Jim Marous a The Financial Brand-en a közel 100 pénzügyi vezetővel folytatott beszélgetésének főbb fintech üzeneteit, majd
 • a minap Chris Skinner is „coming out”-olt és kirakta a TOP10 jóslatát.

Az elmúlt napokban benéztünk valamennyi FinTech jósda turkálóba (2017 FinTech trendjei és delphoi jóslatai: 1. rész, 2. rész, 3. rész) és kilóra vettük az előretekintéseket. Végül, de nem utolsó sorban, zanzásítva a guruk meszkalinos meglátásai:

 

Jim Marous, The Financial Brand (TOP Trends and Predictions for 2017):

TOP5 mondás Jim Marous beszélgetéseiből (a korábbi összefoglalót a TOP10 előrejelzésről lásd itt):

1. Adat

 • A ROI romlás elérheti azt a szintet, hogy a bankok figyelme a CX és a design helyett az adatok, a profilozás és az adatvagyon felé fordul.
 • Big data, mesterséges intelligencia, kognitív elemző eljárások térnyerése.
 • 2017-ben a bankok további erőfeszítéseket tesznek majd a saját adataik strukturálására. Cél: eredményesebb profilozás megvalósítása, perszonalizált fogyasztói szolgáltatások kialakítása.

2. Open API és platformosodás

 • API gateway-ek, API app piacterek szaporodása: felgyorsul a szolgáltatás-fejlesztés, bővül a digitális pénzügyi szolgáltatások tárháza, beindul a „digitális pénzügyi ökoszisztéma” építés.
 • A PDS2 nyomán fokozódik az API szabványosítási küzdelem.

3. A FinTech és a bankok közeledése

 • A közeledés fókuszában a fogyasztói bizalom, az ügyfélelérés és az ügyfélélmény lesznek.
 • Néhány fintech bebukik; az „elsők” bizonyítási ideje eljött.
 • Lesz egy fintech/bank „megaösszeolvadás”.

4. Challenger Bankok

 • 2017 a challenger bankok év lesze. Ugyanakkor bizonyítaniuk kell, képesek ügyfeleket vonzani, megtartani és nyereséget termelni.

5. „Szuper platformok” kialakulása

 • Jönnek a „szuper platformok” az e-commerce és a social mediai platformok integrációja eredményeként. Ezzel párhuzamosan a social platformok integrálódnak globális fizetési rendszerekkel.

 

Brett King és társai podcast (What’s Next?):

1. Mesterséges intelligencia

 • A mesterséges intelligencia szerepe az ügyfélszolgálat támogatása mellett egyre hangsúlyosabb lesz a profilozásban is.
 • Jönnek a „Smart Asszisztensek”: az internet-only bankoknál várhatóan megjelenik a hangalapú ügyfélkiszolgálás (öntanuló szöveg-alapú chatbotokkal integráltan).

2. Blockchain

 • A blockchain legalább két ok miatt a középpontba kerül 2017-ben is: 1.) megindulhat a „tömegesedés”, 2.) a szabályozó, az üzleti felhasználók regtech eszközként kísérleteznek majd a technológiával elsősorban az alábbi területeken: KYC, AML.

3. Big Data

 • Kontextus alapú, prediktív elemzési megoldásokba egyre több bank fektet be.

4. „FinTech Bankok”

 • Az Egyesült Államokban bevezették a „Limited Banking Charter” intézményét, ami várhatóan újabb lendületet ad majd a fintech előretörésének.
 • [Az OCC (Office of the Comptroller of the Currency) elnöke 2016 december 2-án bejelentette és konzultációra bocsátotta  a fintech cégek számára „special purpose national charter” néven kiadandó, az USA összes államára érvényes engedélyezési procedurát és feltételrendszert bemutató dokumentum. A Charter és a speciális banki engedély – amely korlátozott lehetőségeket, feltéteteleket tartalmaz a klasszikus banki engedélyhez képest – tulajdonképpen a fintech hasznának elismerése.]

5. open API

 • Új szolgáltatói modellek jelennek meg az „open API”-ra épülő adatintegrációs lehetőségek eredményeként.
 • [szerk. megjegyz.: aki nyomon követte a 2016-os év fejleményeit, annak nem újdonság az open API jelentőségének felértékelődése. Ettől kicsivel izgalmasabb, hogy 2015 végén, amikor a The Financial Brand összeállította a pénzügyi vezetőkkel a 2016-os év várható TOP10 trendjét, abban meg sem jelent az open API.]

6. Szabályozói beavatkozás

 • Az Egyesült Királyság szabályozójának (FCA) új, innováció-serkentő megközelítéseit (lásd: FCA Project Innovate: 1. Innovation Hub, 2. Advice Unit, 3. Regulatory Sandbox) más szabályozók is követik majd.

 

Chris Skinner TOP10 várakozása címszavakban:

„2015 a blockchainről, 2016 a gépi tanulásról és a mesterséges intelligenciáról szólt. 2017 a nyitott piacterek és platformok éve lesz.” TOP10 2017:

 1. A FinTech hullám folytatódik, de nem az USA-ban, hanem Ázsiában.
 2. Az Ant Financial globális megjelenése.
 3. A Fintech unikornisok közül várhatóan egy megbotlik; a piac még embrionális állapotban van.
 4. A regtech a banki infrastruktúra-fejlesztések építőelemévé válik.
 5. Ki a leginnovatívabb szabályozó? – 2017-ben beindul a szabályozók közötti verseny.
 6. Egy globális bank feldarabolásának leszünk majd tanúi 2017-ben, ami meghatározó momentum lesz a pénzügyi rendszer számára.
 7. A SWIFT-et megint meghackelik.
 8. Lesz egy ütős blockchain Proof of Concept, amit majd felkap a piac.
 9. A bankokban elterjednek a chatbotok, s várható valamilyen dühroham, hiszti is lesz a chatbotok ellen.
 10. Gépi tanulás és mesterséges intelligencia terén is feltámad az ellenállás, elsősorban a chatbotok kapcsán (és beindul az adatháború!).

Végül Chris minapi „üzenete:

“A legacy infrastruktúrára építő bankok hamarosan dinoszauruszok lesznek.”

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!