A digitális jüan (e-CNY) felépítése és működése

írta | 2022. 05. 27. | Blockchain, Összes hír

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
A Kínai jegybank 2019-ben rántotta le a leplet a digitális jegybankpénz projektjéről, amire Digital Currency Electronic Paymentként (DC/EP, Kínai Digitális Jegybankpénz) szokás hivatkozni. 2020 áprilisában kezdődött a lakosság bevonásával a készpénzt helyettesítő fizetési rendszer éles tesztüzeme több kínai nagyvárosban. A készpénz kiszorítása melletti fő cél a kínai gazdaság digitalizációjával egyre nagyobb pénzforgalmi súlyra szert tevő Tencent és Ant Group visszaszorítása. Az általuk üzemeltetett fizetési rendszerek (WeChat Pay és Alipay) alternatívájaként lépne be a DC/EP a kínai társadalomba egy egyszerű, megbízható, kényelmesen használható fizetési megoldásként. Nézzük, hogyan képzeli el a jegybank a kínai lakossági digitális jegybankpénz megvalósítását.
A DC/EP felépítését több szempontból is érdemes megvizsgálni. Egyrészről fontos a megjelenési formája, működési mechanizmusa, valamint a monetáris politikai eszköz funkciója, amennyiben ilyen szerepet szán neki a jegybank.

Másrészt érdekes kérdés, hogy a DC/EP hogyan ágyazódik be a létező intézményi háttérbe, illetve szükséges-e új intézmények vagy intézményi szerepkörök létrehozása a kezeléséhez.

Harmadrészt pedig a DC/EP technológiai felépítésére és az alkalmazott technológiai megoldásokra érdemes fókuszt helyezni. Fontos megjegyezni, hogy a DC/EP specifikációja csak részlegesen hozzáférhető, így a következő felsorolásban több feltételezés, illetve a szerzők szakmai következtetése is megtalálható.

Megjelenési formája, működési mechanizmusa és monetáris politikai funkciója

Megjelenési, működési és monetáris* értelemben a DC/EP-nek a következő tulajdonságai vannak:

 • A digitális jüan (e-CNY) a készpénz digitális reprezentációja, 1:1 arányban váltható készpénzre (egy coin).
 • A monetáris bázis (M0) része, ugyanúgy, ahogy a készpénz is.
 • Az e-CNY nem kamatozik, ugyanúgy, ahogy a készpénz sem. Így az e-CNY nem jelent közvetlen versenytársat az RMB (Renminbi) számlapénznek.
 • A kamatozás funkció azonban beépítésre került a rendszerbe programozottan, tehát elképzelhető, hogy hosszú távon ezt a funkciót aktiválják.
 • Az e-CNY teljes tartalékolású, a kereskedelmi bankok nem multiplikálhatják részleges tartalékolású hitelezéssel, nem helyezhető ki hitelként.
 • A PBoC (Kínai Központi Bank) határozza meg a gazdaságban jelenlévő e-CNY mennyiségét.
 • Helyenként lehetségesek átváltási korlátok, például számlapénz RMB és e-CNY között, melynek bankpánik esetén stabilizáló hatása lehet.

Intézményi keretrendszer

Az intézményi keretrendszer szempontjából a következő főbb tulajdonságai vannak a rendszernek:

 • Kétszintű bankrendszert feltételez: A PBoC a legfelső szint és a kereskedelmi bankok reprezentálják a lakossági ügyfelekkel kapcsolatot tartó intézményi réteget. Ezzel megőrzik a kétszintű bankrendszer előnyeit és nem kockáztatják az intézményi keretrendszer felborulását.
 • A közvetlen kibocsátást nem a PBOC hanem a kereskedelmi bankok végzik el. Az egyik use-case-nél például a lakossági ügyfelek RMB számlapénzt válthatnak át e-CNY-re a számlavezető bankjuknál. E miatt a tulajdonság miatt hívják DC/EP-nek, CBDC helyett.
 • Nagy technológiai cégeket, mint például az Alipay-t vagy WeChat Pay-t kihagyja a közvetlen e-CNY előállításból: az előállított érmék transzferálásában részt vehetnek, de az új érmék előállításában nem (azonban érdemes megjegyezni, hogy mindkét említett konszernnek vannak saját kereskedelmi bankjai is).
 • A kereskedelmi bankoknál lévő számlán is tárolható, 100%-os tartalékolású.
 • A fizetési rendszerhez kapcsolódó digitális pénztárcák vagy egyéb fizetési alkalmazások fejlesztése nyitva áll mind a kereskedelmi bankok mind pedig a technológiai cégek számára.

Technológiai szempontok

A technológia három nagy kompetenciára / funkcióra épül, a rendszer fenntarthatóságával kapcsolatban:

 • Verifikáció: A felhasználók azonosítása, KYC, különféle megoldások alapján, mint például személyazonosító, telefonszám, vagy arcfelismerés. Amikor a titkos kulccsal egy tranzakció aláírásra kerül, akkor a verifikáció központ ellenőrizheti a kulcshoz rendelt személyazonosítási információt. Így a rendszer bár rendelkezik anonimitási tulajdonságokkal a tranzakcióban résztvevők irányában, a verifikáció központ felé nem nyújt túl sok anonimitást.
 • Regisztráció: A regisztrációs központ felelős a tokenek teljes életútjáért és az ehhez kapcsolódó tárolási, számítási és adminisztrációs feladatokért. Lényegében a DC/EP alapfunkcióinak fenntartását garantálja.
 • Big Data: A Big Data központ felelős a rögzített tranzakciós adatok különböző intelligens analizálásáért és elemzéséért. Segítségével remélhetőleg sokkal hatékonyabb lehet valós idejű monetáris politikát definiálni. Ez azonban a tranzakciók anonimitásának feláldozásával jár.

Technikai és technológia szempontból a DC/EP-nek a következő tulajdonságai vannak:

 • A rendszer nem blockchain-re és nem is közvetlenül elosztott főkönyvi technológiára épül, azonban az említett technológiák több elemét is felhasználja.
 • Tokenizációt használ az e-CNY reprezentálására, központosított főkönyvben.
 • A token transzferálása digitális aláírással kerül megvalósításra, hasonlóan a kriptoeszközökhöz, azonban az aláírás algoritmusa az eliptikus görbék alapú algoritmus egy speciális verziója (SM2).
 • A főkönyv felépítése UTXO (unspent transaction output) alapú. Lényegében az egyes érmék életútját tartja számon a központosított főkönyv.
 • A rendszer nem decentralizált, a double spending (kétszeres költés) elkerülésére centralizált csomópontok végzik az ellenőrzést.
 • A tokenben tárolt információk titkosítottak. Lényegében az aláíró kulcs titkosítást is megvalósít. A titkosítás segítségével a tranzaktáló felek között bizonyos információ elrejthető, például a tranzaktáló személyazonossága. Ez az információ azonban látható lesz a verifikációs centrum felé.
 • Offline tranzakciók támogatása: az UTXO alapú rendszerben elfogadhatunk token transzfert teljesen offline, például két telefon között P2P módon, bármiféle internetkapcsolat nélkül. Ha a rendszer újra online lesz, a ledger frissíthetővé válik. Természetesen offline tranzakciók esetén egy token akár többszörösen is elkölthető (double spending). A rendszer azonban személyazonosság információkat tárol a verifikációs központokban, illetve bizonyos esetekben a tokenek bankszámlákhoz rendelhetőek (loose-coupling). Így egy kettős költés esetén, mihelyt a rendszer újra online lesz, nyomon követhető, hogy ki használta ki a rendszer gyenge pontjait.
 • Többszintű digitális pénztárca, mely hasonlóan egy kriptós digitális pénztárcához a titkos kulcsokat tárolja. A digitális pénztárcák szintekhez rendelhetőek (tier 1-4). Az egyes szinteknek különböző tulajdonságai illetve korlátozásai vannak. Például offline tranzakciók csak az első szinten használhatóak, azonban ezen a szinten a tárolható és elkölthető token mennyiség limitált.
 • A digitális pénztárca mellett lehetőség van pénzügyi alkalmazások integrálására, pl. az SME szektor számára, illetve létezik egy speciális chipkártyás verzió is, mely hasonló felhasználói élményt nyújt mint egy hitelkártya.
 • Okosszerződés funkcionalitás: A rendszer implementációs szinten tartalmaz okosszerződéseket, ezek azonban egyelőre nincsenek aktiválva.

A DC/EP szakmailag egy nagyon érdekes konstrukció. Izgalmas lesz látni milyen irányban fejlődik tovább a közeli és távolabbi jövőben.

A cikk szerzői Szegő Dániel és Retkes Ádám, a CBDC Think Tank Budapest CBDC tanácsadói.
Irodalom:

[1] “Progress of Research & Development of E-CNY in China” , Working Group on E-CNY Research Research Research Research and Development Development Development Development of the People’s People’s People’s People’s Bank of China

[2] Richard Turrin, Cashless: China’s Digital Currency Revolution, Amazon

*Monetáris tulajdonságok: a pénz / token mennyiséget, keresletet / kínálatot befolyásoló tényezők

Címlapfotó forrása: stock.adobe.com by Panithan | Licence: FinTech Group

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!