FinTechShow-7.0

A jövő innovátorai az InsurTech Akadémián

Szerző: | 2018. 04. 23. | Események, Hazai digitális bankolás, Insurtech, Összes hír

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

Április közepén indult a Corvinus-Generali InsurTech Akadémia, amelyen a Corvinus Egyetem diákjai megismerkedtek a jövő technológiáival, a robot tanácsadás, az önvezető autózás és az okos szerződések üzleti lehetőségeivel, kihívásaival. Napjainkra jelentősen megváltozott, hogy mit, hol, hogyan tanulunk, így akik ezt felismerik és kihasználják, lehetnek a jövő innovátorai. Az InsurTech Akadémia közel 150 átlagon felüli érdeklődésű diákot vezetett be a diszruptív gondolkodás világába. Az akadémiát pár napon belül egy Innovációs Ötletverseny is követi.

 

A Corvinus Egyetem és a Generali Biztosító stratégiai együttműködésének keretében került sor az első InsurTech Akadémia elindítására. A kezdeményezés célja az volt, hogy a digitális technológiák iránt nyitott hallgatók lehetőséget kapjanak új ismeretek szerzésére a téma legavatottabb előadóitól. Az akadémiát követő Innovációs Ötletversenyen a jövő innovátorai bemutathatják, milyen új digitális megoldásokat, alkalmazásokat vezetnének be a biztosítási iparágban.

A biztosítási iparágnak is szüksége van a vérfrissítésre, a másképpen gondolkodó fiatal tehetségekre. A technológia lehetőséget nyújt arra is a biztosítóknak, hogy nagyobb szerepet vállalhassanak a prevencióban, vagy új, eddig ismeretlen élethelyzetekben biztosítsanak fedezetet a kockázatokra. A lehetőségek, az új digitális felhasználói igények feltárásában segíthetnek a Corvinus Egyetem hallgatói – hangzott el többször is a Generali Biztosító felsővezetőitől és előadóitól.

 

A fogadásoktól az okos szerződésekig

Az akadémián megtudhattuk, hogyan jutottunk el a Temze partján kötött fogadásoktól az első kockázatközösségek és biztosítási termékek kialakulásához. Majd egy tér-idő ugrás eredményeként megnéztük, a legmodernebb technológiák hogyan segíthetik a papír alapú szerződések kiváltását, az okos szerződések megszületését és új üzleti logikák megalapozását.

A biztosítási iparág kihívásaira nyújtott technológiai megoldásokból született meg az insurtech, amelyek közül a nemzetközi Lemonade és a hazai Kriph.io példáit ismerhettük meg Magyarország insurtech nagykövetétől. Az sem árt, ha tudjuk, hogy kik a digitális felhasználók és pénzügyeiket hogyan, milyen módon intézik, vagy szeretnék intézni a jövőben.

InsurTech-Akademia-04.12.-fintechzone

Képen: Schaub Erika a Generali Biztosítótól. Forrás: Corvinus-Generali InsurTech Akadémia

 

Te „self-directed” vagy?

A második alkalommal a robot tanácsadás és a mesterséges intelligencia világába kalauzoltak bennünket és kiderült, miért érheti meg robot tanácsadókat alkalmazni befektetési bankárok helyett, vagy inkább mellett.

Azt is megtudtuk, hogy a lakosság mely szegmense nyitott a direkt biztosítók és az aggregátorok szolgáltatásai iránt, majd profiloztuk is őket, a „self-directed” ügyfeleket. Végül, első kézből, Magyarország legsikeresebb robot tanácsadó startupjától, a Blueopestól kaptunk útravalót az automatizált vagyonkezelési megoldásokból, amelyekkel várhatóan a Tőzsdecápákból ismert Gordon Gekko sem lenne képes felvenni a versenyt.

InsurTech Akademia

Képen: Michael Puhle a Corvinus Egyetemről. Forrás: Corvinus-Generali InsurTech Akadémia

 

Nem árt, ha ismered, az önvezető autózás 5 szintjét!

A záró alkalommal napjaink egyik legtöbbet vitatott területével, az önvezető autózással foglalkoztunk. Vajon kell-e majd jogosítvány az önvezető autókhoz? Kit terhel felelősség a balesetben? Igaz, ezekre a kérdésekre még nincsenek válaszok, azt viszont megtanultuk, miért fontos megismerni az önvezető autók automatizálásának öt szintjét mielőtt pl. Tesla-t vásárolnánk.

A rögtönzött helyszíni közvélemény kutatásból az is kiderült, az InsurTech Akadémia hallgatóinak 80%-a szívesen pattanna önvezető autóba és próbálná ki azt. Ezt követően az önvezető autózással foglalkozó legsikeresebb hazai startup, az AImotive tárta fel a témával kapcsolatos legfontosabb biztosítási kérdéseket, miután megismertük, mitől lehet önvezető az autó.

InsurTech Akademia

Képen: Takács Árpád az AImotive-tól. Forrás: Corvinus-Generali InsurTech Akadémia

 

Új korszakot nyithatnak a jövő innovátorai

Igaz, az akadémia lezárult, de a történetnek még nincs vége. Pár napon belül az InsurTech Akadémia résztvevői a Corvinus-Generali Innovációs Ötletversenyen mutathatják be, milyen megoldásokkal, alkalmazásokkal küzdhetnék le a biztosítók a kihívásokat, vagy készülhetnének fel a jövő kihívásaira. A FinTechZone-on hamarosan azt is bemutatjuk, milyen ötletekkel pályáztak a jövő innovátorai és mely ötlet nyerte el az első díjat.

 

A Corvinus-Generali InsurTech Akadémia előadói voltak: a Corvinus Egyetemről Balogh Zsolt, Michael Puhle, Kovács Erzsébet; a Generali Biztosítótól Schaub Erika, Csikós Dániel, Beleznai Endre; a startupoktól Szota Szabolcs (Kriph.io), Faluvégi Balázs (Blueopes) és Takács Árpád (AImotive). A hazai digitális társadalmi trendeket Madar Norbert (GKI Digital) mutatta be.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!