A magyar bitcoin pénztárnál: MrCoin

Szerző: | 2016. 12. 08. | Bitcoin, Blockchain, Fintech startupok, Magyar fintech startupok, Összes hír

BankTechShow | A jövő digitális bankja

Az amerikai bankválságot követően, 2009 januárjában vált elérhetővé az első bitcoin protokollra épülő kliens. A Satoshi Nakamoto nicknéven futó feltaláló kiléte a mai napig ismeretlen. Egyre kevésbé ismeretlen viszont a digitális aranyként is emlegetett kriptovaluta, a bitcoin.

 

Az első két évben csak az igazán kockák, na meg a lázadó hobbiinformatikusok ásták be magukat a bitcoin bányákba. Ekkor még az azóta elhíresült Hanyecz Laci se gondolta, hogy később így

fog fájni neki a 10.000 bitcointért vásárolt, két jacksonville-i sonkás-gombás pizza emléke.

Mostani árfolyamon számolva pontosan 7.536.800 dollárba, azaz ennyit érne most pénzecskéje, ha aznap este inkább leszalad a McDonald’sba néhány burgerért a fórumos felajánlás helyett.

 

Pénz, drogok, világhírnév

Először az alvilág érezte magáénak a sztorit, nem véletlen, hiszen ezen körökben igen hasznos a bitcoin által biztosított inkognitó. 2011-ben a kábítószerek eBay-eként is ismert SilkRoad webáruház nyilvánította hivatalos fizetőeszközének a virtuális valutát. Az öröm nem tartott sokáig, 2013-ban az FBI mind az oldalt, mind a hozzá kapcsolódó számlán lévő 144.000 bitcoint lefoglalta.

Mindez még jót is tett a bitcoin népszerűségének; míg 2013 januárjában a kriptovalutát még csak 13 dolláron jegyezték, év végére az árfolyam 1000 dollár fölé emelkedett. A csúcsok, majd mélypontok után eljött a konszolidáció időszaka, a bitcoint pedig egyre több helyen elfogadják mint fizetőeszközt. Ha nem így lenne, akkor Felix Weis világkörüli útja se jöhetett volna létre.

A fiatalember 27 országban és 50 városban járt, és kizárólag bitcoinnal fizetett.

felix

 

Hogyan juthatunk bitcoinhoz Magyarországon? Segít MrCoin!

Debreczeni Barnabás kíváncsi rokonainak és barátainak köszönhetően ma már itthon sem kell feltétlenül bányásznak lennünk vagy a piacokon keresgélni az eladókat, ha bitcoinhoz szeretnénk jutni. Miközben ugyanis Barnabás elmagyarázta érdeklődő ismerőseinek a bitcoin vásárlás bonyolult folyamatát, megfogalmazódott benne a MrCoin forradalmi ötlete.

mrcoin bitcoin

 

A MrCoin online váltóval a vásárlás gyerekjáték.

Bár a felület is inkább olyan, mintha a kiskakas fél krajcárját lehetne rajta virtuálisan kikapirgálni, a cuki grafika ne tévesszen meg senkit, szó sincs meséről, jelentem, a cucc komoly és működik. Persze mielőtt nekiesnénk, gondoskodnunk kell pénzecskénk tárolásáról. Mivel én nem befektetési céllal és nem nagy összegben játszom, ezért megelégedtem egy, az AppStore-ból letölthető wallettel. A mosolygós MrCoinnak pedig nincs is másra szüksége, mint az így megszerzett bitcoin címre, egy telefonszámra, email címre és persze magára a forint vagy euro összegre, amiért szeretnénk vásárolni.

Tehát kriptovalutát venni ma már egyszerűbb, mint a legtöbb online vásárlás, még regisztrációra sincs szükség.

 

Ha megkaptuk a visszaigazolást rendelésünkről, akkor át kell utalnunk MrCoinnak az összeget, ő pedig annak beérkezése után már küldi is pénztárcánkba a jól megérdemelt bitcoinjainkat, nekünk nincs más dolgunk, mint örülni. Vagy mégis? Egy dolog azért keresztülhúzhatja a számításainkat.

Bár bitcoinnal a fizetés azonnali, az utalásunk viszont időbe telik, és az árfolyamok néha hektikusan változnak.

 

Az aktuális árfolyamot látjuk ugyan a jobb felső sarokban, de ez pusztán tájékoztató jellegű, a váltáskori tényleges árfolyamot senki sem garantálja. Jó hír viszont, hogy a bankkártyás, ill. PayPal fizetésre vonatkozó kérdésemre szinte azonnali megerősítés érkezett az ügyfélszolgálatról, miszerint a jövőbeni tervek között már ez is szerepel.

 

Na és mit kapunk itthon bitcoinért?

A bitcoin ma már nem csak annak jöhet jól, aki befektetési, spekulatív célból vásárolja azt, vagy épp menekül a bankrendszerből.

Nemzetközi viszonylatban gyakorlatilag már bármit vehetünk virtuális pénzünkért, sőt, számos helyen még kedvezményt is kapunk, ha bitcoinnal fizetünk.

 

De lássuk, mire megyünk vele itthon!

Egy kisebb online shopping kört biztosan tehetünk, és meglephetjük magunkat egy szép ékszerrel, vagy egy új kütyüvel, licitálhatunk festményre vagy műtárgyra, de ha jófejek vagyunk, akkor jótékonykodhatunk is. Aztán ha kimozdulnánk, akkor elvihetjük házi kedvencünket okosodni a kutyasuliba, később pedig ihatunk valami finomat az Anker Klubban, az Ankertben vagy a HQ Caféban. Az Ankerben mellesleg megtaláljuk az első magyar bitcoin ATM-et is, ahol kriptovalutánkat akár forinttá is változtathatjuk. Ha elfáradtunk, akkor a Budapest Taxi szívesen haza is szállít minket, vagy fejünket álomra hajthatjuk a Paprika Hostelben.

 

A MrCoin mögötti fintech startup, a Shinrai is bekerült a 25 legígéretesebb magyar fintech startup-ot bemutató HUNFINTECH25 kiadványba.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

RAJTMÁR DÓRA

Dóra, aki nem volt mindig felfedező. Volt viszont több bank és telko cég termék-, szegmens-, digi menedzsere és üzletfejlesztője. A multikultin megedződve, 12 év után először azt fedezte fel, hogy valami újra, forradalmira vágyik, oda, ahol boldogan él a gondolatszabadság és a kreatív eszme, sőt, soha meg sem hal. Aztán meg úgy alakult, hogy őt fedezték fel, és megkérték, hogy induljon felfedező útra az egyre sűrűbb fintech erdőben, és figyelje az előbújó startupokat. Vigyázz, mert előbb-utóbb Téged is felfedez! #doraafelfedezo

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.