2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2022.09.05.

A nyílt bankolás egyik úttörője, az ING Bank megoldása, a Yolt végleg bezárja kapuit

Szerző:

Kategóriák:

A nyílt bankolás egyik úttörőjének számító holland Yolt teljes bezárásáról döntött az ING, amely 2017-ben, a nyílt bankolás hajnalán indította útjára PFM alkalmazását az Egyesült Királyságban. A Yolt 2021-ben fókuszt váltott és a mobilalkalmazás megszüntetésével a Yolt Technology Services API aggregátorként folytatta működését. Úgy tűnik a fókuszváltás nem hozta meg a várt eredményeket, mert a bank a minap úgy döntött, teljesen megszünteti vállalkozását.

Yolt, mint pénzügyi menedzsment (PFM) alkalmazás

Amikor a Yolt elindult, küldetése az volt, hogy szolgáltatásai révén segítse ügyfelei okos pénzkezelését. Az ING által támogatott szolgáltatás beta verziója 2017 nyarán, az Egyesült Királyságban vált elérhetővé az ügyfelek számára, Android és iOS operációs rendszerre egyaránt díjmentesen letölthető.

A felhasználók egy helyen megtekinthették bankszámláikat, hitelkártyáikat és egyéb szolgáltatóktól származó számláikat. Az alkalmazás emellett lehetővé tette a bankszámlák egyenlegének ellenőrzését, költési limitek beállítását, illetve meghatározott szolgáltatói árak (pl. energia árak) összehasonlítását is.

“Mobilalkalmazásunk célja, hogy megváltoztassa az emberek pénzügyeikről való gondolkodását, és kihasználja a nyílt banki szolgáltatások erejét, hogy az emberek könnyebben tudjanak más dolgokra összpontosítani az életben.”

– nyilatkozta Frank Jan Risseeuw vezérigazgató a Yolt indulásakor.

A Yolt 2018 szeptemberében az elsők között csatlakozott fel a 9 legnagyobb angol bankot és lakástakarék-pénztárat jelölő “CMA9nyílt banki API-jára, ekkor még az ING PSD2 jogosultságait használva.

2020 októberében az alkalmazásnak 1,5 millió regisztrált felhasználója volt. Ekkor a Yolt új termékekkel, egy kártyával is bővítette szolgáltatását, amelyet az ügyfelek meghatározott kereskedőknél használva egyrészt mikro-megtakarítást tudtak gyűjteni a vásárlási összeg felkerekítésével, másrészt pénzvisszatérítést (“cashback”) kaphattak.

A Yolt fókuszváltása: PFM app (B2C) helyett API aggregátor (B2B)

A Yolt az indulást követően próbált ökoszisztémát kialakítani és olyan partnereket sikerült megnyernie, mint például a biztosítás közvetítő Simplesurance platform, vagy a nyugdíjmegtakarítást támogató PensionBee.

2021 szeptemberében az ING úgy döntött, újrapozícionálja a Yolt szolgáltatásait. Yolt Technology Services név alatt inkább egy saját nyílt banki platform bővítésére kívánt fókuszálni és felvenni a versenyt olyan szolgáltatókkal, mint a Bud, a Plaid vagy a TrueLayer, amelynek legfrissebb szolgáltatásáról a minap írtunk:

A webáruházak tömegénél jelenhet meg az új, nyílt bankolásra épülő számlaalapú fizetés a TrueLayer #fintech startupnak🚀…

Közzétette: Fintechzone – 2022. augusztus 30., kedd

 

A cél elérése érdekében a Yolt saját jogú PSD2 licencet szerzett 2021. októberben az angol pénzügyi hatóságnál (FCA), majd decemberben a holland központi banknál. Ezt követően már saját jogon nyújtott számlainformációs és fizetés-kezdeményezési szolgáltatásokat az Egyesült Királyság és Hollandia mellett Spanyolországban, Belgiumban, Németországban, Olaszországban, Ausztriában, Csehországban, Lengyelországban és Romániában.

Az újrapozícionálás áldozatául esett PFM alkalmazást 2021. december 4-én vezették ki.

„A küldetésünk mindig is az volt, hogy felgyorsítsuk a nyílt banki szolgáltatások terjedését. A Yolt Technology Services-re való összpontosítás gyorsabb és hatékonyabb módja a változás előmozdításának.”

– mondta a Yolt vezérigazgatója, Nicolas Weng Kan.

Erős a verseny az API-aggregátorok között

A nyílt bankolási piac Európában folyamatosan érik. Az érési folyamat során a piac egyrészt konszolidálódik a felvásárlások hatására, másrészt az üzletileg sikertelen szolgáltatók visszaadják jogosultságukat (Magyarországon például a Zedna Software Zrt.). 2022. szeptember 1-jén több mint 460 harmadik feles szolgáltató – ún. TPP – és több mint 40 API aggregátor volt az “Open Banking tracker” szerint.

Az API aggregátorok piacán számos akvizíció lezajlott az elmúlt években. Ezek közül a legemlékezetesebbek talán azok, amelyeket a kártyatársaságok hajtottak végre:

  • a Mastercard előbb megvásárolta a Finicity-t, majd 2021-ben az Aiia-t.
  • Miután a Tink zsinórban 4 akvizíciót is végrehajtott – Instantor, Eurobits, OpenWrks, FinTechSystems – felvásárolta a Visa.

Ezek a szolgáltatók a kártyatáraságok leányvállalataként, saját brand alatt, megerősödve tudták folytatni működésüket további nyomás alá helyezve az API-aggregátorok piacát.

A Yolt két olyan piacon próbálta megállni a helyét, ahol nagyon erős a verseny az API aggregátorok között. Az Egyesült Királyságban 27, Hollandiában 21 ilyen szolgáltató versenyez az “Open Banking tracker” szerint, köztük a fent említett – kártyatársaságok által megvásárolt – szolgáltatókkal is.

Úgy tűnik a Yolt-nak nem sikerült felvennie a harcot az erős versenyben és az ING – kevesebb, mint egy évvel azután, hogy a PFM alkalmazás kivezetéséről döntött – az üzleti ügyfeleknek nyújtott nyílt banki szolgáltatását is beszünteti.

“Az ING és vállalkozásai folyamatosan értékelik a tevékenységeiket, beleértve annak a valószínűségnek a felmérését is, hogy a kívánt méretet ésszerű időn belül elérik-e a piacukon. Ebben az összefüggésben az értékelés a Yolt megszüntetésére irányuló döntéshez vezetett.”

– nyilatkozta a cég.

Mi a helyzet Magyarországon?

Itthon a Magyar Nemzeti Bank számlainformációs szolgáltatóként (AISP) vette nyilvántartásba az alábbi társaságokat: Billingo (Bankszinkron), PSC CEE (Okoskassza.hu), Budapest Eszközfinanszírozó Zrt. (BUPA.hu), Nyíltbankolás Zrt. (Bankszámlakivonat.hu), Aggreg8, Recash, Koin és KBOSS.hu (Számlázz.hu – Autokassza). Fizetési-kezdeményezési szolgáltatás (PISP) nyújtására jogosultak: PSC CEE (“Okoskassza”), Budapest Eszközfinanszírozó Zrt. (“BUPA”).

A hazai bankok közül nyílt bankolásra épülő szolgáltatást bevezettek: K&H multibank, OTP OpenBank, Budapest Bank: BUPA, GRÁNIT Bank: GRÁNIT FairPay. További részletek itt: “Nyílt bankolás Magyarországon. Megoldások és lehetőségek“.

Ú.n. negyedik feles modellben számlainformációs szolgáltatás elérhető például az alábbi szolgáltatóknál: Acounto, Innvoice, vagy Billcity.

Nyílt bankolással [open banking] kapcsolatos üzleti, szabályozói kérdésekben fordulj bizalommal a FinTechZone.hu-t kiadó FinTech Group szakértőihez, akik részt vettek több számlainformációs és fizetés-kezdeményezési szolgáltatás üzleti tervezésében, előkészítésében, nyilvántartásba vételében. Keress minket bátran itt: hello@fintechgroup.hu.

Acounto - automatizalt konyveles - PSD2 - open banking

Terjed a nyílt bankolás Magyarországon. A könyvelést egyszerűsíti az új szolgáltatás | 2022.07.21.

Elstartolt a könyvelést egyszerűsítő, nyílt bankolásra (open banking) épülő szolgáltatás, amellyel automatizálható a banki számlaadatok bekötése a könyvelő programba. Jelenleg kilenc bankkal, pénzügyi szolgáltatóval lehet bankszámlaösszekötést végrehajtani, többek között az OTP Bankkal, a CIB Bankkal, vagy az UniCredit Bankkal.

[Altfi, Finextra, CNBC, ING] | Címlapfotó: Alessandro Giua

Címkék: