2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2021.01.20.

A Raiffeisen is beszállt a „Vásárolj most, fizess később” fintech startupba

Szerző:

Kategóriák:

Több mint 16 millió euró (5,7 milliárd forint) tőkebefektetést kapott Közép-Európa legnagyobb „Vásárolj most, fizess később” (Buy Now Pay Later) cseh fintech szolgáltatója, a Twisto. A mostani tőkebefektetésbe beszállt többek között a Raiffeisen Bank International – az Elevator Ventures fintech tőkealapján keresztül -, az ING Bank és az osztrák UNIQA biztosító is. A Twisto a friss tőkeinjekciót európai terjeszkedéséhez használja majd fel.

Nyugat-Európában, az Egyesült Államokban és a világ egyre több régiójában kezd népszerűvé válni a „Vásárolj most, fizess később” szolgáltatás. Európában a legismertebb ilyen szolgáltató a svéd Klarna, amely 90 millió regisztrált felhasználót és több mint 200 ezer kereskedőt szolgál ki 17 országban. A svéd fintech szolgáltató 2017-ben bankká vált.

A „Vásárolj most, fizess később” szolgáltatók a webshopoknak nyújtanak fizetési szolgáltatást.

A vásárlóknak nem kell azonnal kifizetni a megrendelt termék ellenértékét, a webshop viszont azonnal pénzhez jut.

A vásárlóknak elég a megrendelt árut 30 nap múlva kifizetni, de akár részletfizetést is kérhetnek online, papírmunka nélkül.

Klarna: „Vásárolj most, fizess később” a vásárlók számára

Amint kiválasztottuk a terméket, a check-outnál választhatunk, hogy azonnal fizetünk bankkártyánkkal, vagy a “később fizetek” opciót választjuk. Ezt az opciót választhatjuk akkor is, ha nincs vásárlási előzményünk. Ekkor jön egy gyors, 4 lépéses “hitelképesség vizsgálat”.

A szolgáltatás mögötti intelligencia elemzi többek között Klarna-s vásárlásainkat, a webes aktivitásunkat, korábbi hiteleinket – nem csupán a Klarnánál – és ezekből az adatokból 1 másodperc alatt eldönti, hitelképesek vagyunk-e.

A termék megrendelésekor az ÁSZF elfogadását követően létrejön a Klarna fiókunk és ezzel a Klarna számlánk. Ebben a fiókban tárolja a Klarna a rólunk gyűjtött adatokat, továbbá az IP címünket, a készülékünk jellemzőit, a kártyaadatainkat stb. A Klarna számlán pedig a vásárolt árukat és ellenértéküket, illetve a fizetéseink státuszát.

Webshoptól függően 14-30 napos kamatmentes időszak áll rendelkezésünkre, de dönthetünk úgy is, hogy havi részletekben törlesztjük a számlánkat.

Nincs szükség drága hitelekre

„Hosszú távú célunk, hogy megváltoztassuk az európai hitelfelvételt, és ezt az intelligensebb finanszírozási megoldások felé tereljük.

Meg akarjuk tanítani a felhasználókat arra, hogyan használhatják ki jobban a pénzügyi szolgáltatásokat, továbbá az új, intelligens megoldások hogyan segíthetik a családi költségvetés javítását és a pénzük jobb kezelését, különösen a COVID idején”

– mondta el a cég küldetését Michal Smida, a Twisto alapítója.

A halasztott fizetés az intelligens vásárlás útja. A COVID jelentős hátszelet adott a „Vásárolj most, fizess később” modelleknek, azáltal, hogy a kiskereskedelmi értékesítés átterelődött az online csatornára, és egyre több felhasználó törekedett arra, hogy jobban kezeljék pénzüket és intelligens módon vásároljanak.

Egyre többen ismerik fel, hogy nincs szükségük hitelfelvételre vagy drága hitelkártyára, ehelyett több hónapra oszthatják fel kiadásaikat, és így javíthatják háztartásuk költségvetését.

Örülünk, hogy új befektetők csatlakoztak a társaságunkhoz, akik rendelkeznek tapasztalattal hasonló szolgáltatások terén ”- tette hozzá Smida.

A 2013-ban alapított cseh Twistónak már 1,6 millió ügyfele van és 2018-ben beléptek a lengyel piacra is. A következő célpont Románia, de a tőkebefektetés jelentős lökést ad majd a további európai terjeszkedéshez is. A magyarországi piacra lépésről nem közölt információkat a társaság.

„Lenyűgözött bennünket, ahogy a Twisto megkönnyíti a felhasználók számára a mindennapi pénzügyek kezelését.

A társaság eddigi eredményei azt mutatják, hogy valódi ügyféligényt szolgálnak ki ebben a régióban.

Örülünk, hogy támogathatjuk a Twistót abban a törekvésben, hogy megoldása a kontinentális Európa több piacán is megjelenhessen ”- mondta el Maximilian Schausberger, a Raiffeisen Bank International fintech alapjának, az Elevator Ventures ügyvezető igazgatója.

Címlapfotó forrása: Twistopay.com

Címkék:
blank