2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2021.01.21.

Íme, melyik banknál mikor lesz Google Pay

Szerző:

Kategóriák:

Tavaly novemberben megérkezett a Google érintésmentes mobilfizetési megoldása (is) Magyarországra. Igaz egyelőre csak a népszerű fintech szolgáltatók, a Revolut, TransferWise, Curve és Monese ügyfelei számára vált elérhetővé a Google Pay. Idén már több hazai bank is tervezi a GPay bevezetését, hogy az iOS felhasználók után az androidos ügyfelek is élvezhessék az érintéses mobilfizetés előnyeit. Megkérdeztük a banki felsővezetőket, tervezik-e 2021-ben, és ha igen, mikor a Google Pay bevezetését.

Apple Pay: 8 hazai bank

A hazai iOS felhasználók számára az Apple Pay 2019 májusában került kézelfogható közelségbe az OTP Banknak köszönhetően. Ezt követően a többi hazai nagybank többsége is elérhetővé tette az Apple Pay-t, így mára az alábbi bankok iOS ügyfelei használhatják a mobiltelefonjukat érintéses mobilfizetésre:

 1. OTP Bank (2019. május)
 2. Erste Bank (2019. július)
 3. GRÁNIT Bank (2019. július)
 4. CIB Bank (2019. október)
 5. K&H Bank (2019. december)
 6. Raiffeisen Bank (2020. március)
 7. MKB Bank (2020. szeptember)
 8. Takarékbank (2020. november)

Megkeresésünkre a Budapest Bank elárulta, hogy a következő hónapokban elérhetővé teszik az Apple Pay-t.

Androidos banki mobilfizetési megoldások: 7 hazai bank

Magyarországon jelenleg hét bank kínál érintéses mobilfizetésre alkalmas mobiltárcát az Androidos felhasználóknak. Az Apple-lel ellentétben a Google megnyitotta a platformját a bankok számára, hogy saját érintéses mobilfizetési megoldást fejleszthessenek.

Ennek köszönhetően 2016 végén már Magyarországon is megjelent az első androidos, érintéses mobilfizetésre alkalmas banki megoldás, a GRÁNIT Pay, amit azóta több hazai nagybank megoldása is követett:

 1. GRÁNIT Bank (2016)
 2. MKB Bank (2017)
 3. OTP Bank (Simple, 2017)
 4. K&H Bank (2017)
 5. Budapest Bank (2018)
 6. Erste Bank (2019)
 7. Raiffeisen Bank (2020)

A bankokkal párhuzamosan a Google is kifejlesztette az Apple Pay-hez hasonló saját érintéses fizetésre alkalmas mobiltárcáját, amit 2018 óta Google Pay-nek (röviden GPay-nek) hívnak.

2020 novemberében a Revolut, a TransferWise, a Monese és a Curve elérhetővé tették a magyarországi ügyfeleik számára a Google Pay-t, amivel feladták a leckét a hazai bankoknak.

Egyrészt az Apple Pay-t bevezető bankok megtapasztalták, milyen sokba kerül a révész (az Apple), másrészt, ahol már sok-sok erőforrást és pénzt beletoltak a saját androidos érintésmentes mobilfizetési megoldásba, dupla dilemmába kerültek. Vajon megéri-e bevezetni a meglévő saját androidos mobilfizetési megoldás mellé egy újabb megoldást?

Az érintett bankok stratégiája erősen megoszlik; van, aki bevállalja, van, aki kitart a saját mellett.

Kapcsolódó cikk:

A nagy dilemma: Google Pay versus saját androidos banki mobilfizetési megoldások

Az Apple Pay-hez képest két évvel később jelenik meg a hazai kereskedelmi bankoknál a Google Pay. A bankok körében végzett interjúsorozatunk – és az eddigi válaszok – alapján a Google Pay bevezetését az alábbiak szerint tervezik:

 • CIB Bank: 2021 második negyedévében. Saját androidos mobilfizetési megoldásuk nincs.
 • Takarékbank: 2021. közepén. Saját androidos mobilfizetési megoldásuk nincs.
 • Erste Bank: 2021. közepe táján. Van saját androidos mobilfizetési megoldásuk.
 • Budapest Bank: „a bevezetés előkészítése 2021 egyik meghatározó feladata lesz, ezért már dolgozunk rajta.” Van saját androidos mobilfizetési megoldásuk.

Harmati László, az Erste Bank lakossági vezérigazgató-helyettese a „saját megoldás versus Google Pay dilemmára” az alábbi választ adta:

„szerintünk a nagy mobil-platform alapú fizetési megoldások kiszorítják az egyedi banki fejlesztéseket, így az áttörést itt a Google Pay hazai implementálása hozhatja meg ügyfeleinknek.”

A Raiffeisen Bank, az MKB Bank és a K&H Bank is – amely bankok egyébként rendelkeznek saját androidos mobilfizetési megoldással – vizsgálják a Google Pay bevezetésének lehetőségét. A K&H Bank még mérlegel a bevezetés kapcsán, az MKB Bank és a Raiffeisen Bank első körben a meglévő androidos mobilfizetési megoldásukra koncentrál.

A GRÁNIT Bank a saját androidos mobilfizetési megoldásának továbbfejlesztésére fókuszál, hogy a Google Pay megoldással egyenrangú érintésmentes fizetési élményt nyújthasson a felhasználók számára – mondta el Jendrolovics Péter, a GRÁNIT Bank lakossági ügyvezető igazgatója.

Az OTP Banknál is „nagy csata” lehet, hiszen a Simple-ön keresztül elérhető az androidosok számára az érintéses mobilfizetés.

Tavaly év végére a regisztrált Simple-fiókok száma elérte a 1,5 milliót és az NFC-s tranzakciók száma is megugrott, elérte a havi egymilliót

– nyilatkozta dr. Al-Absi Gáber, az OTP Mobil ügyvezető-helyettese. Hogy mi lehet egy Simple versus GPay csata eredménye, arról egy külön cikkben számolunk majd be.

Címlapfotó: Google

Címkék: