BankTechShow

Íme, melyik banknál mikor lesz Google Pay

Szerző: | 2021. 01. 21. | Digitális pénzügyek, Fintech szolgáltatások, Google Pay, Összes hír

Tavaly novemberben megérkezett a Google érintésmentes mobilfizetési megoldása (is) Magyarországra. Igaz egyelőre csak a népszerű fintech szolgáltatók, a Revolut, TransferWise, Curve és Monese ügyfelei számára vált elérhetővé a Google Pay. Idén már több hazai bank is tervezi a GPay bevezetését, hogy az iOS felhasználók után az androidos ügyfelek is élvezhessék az érintéses mobilfizetés előnyeit. Megkérdeztük a banki felsővezetőket, tervezik-e 2021-ben, és ha igen, mikor a Google Pay bevezetését.

Apple Pay: 8 hazai bank

A hazai iOS felhasználók számára az Apple Pay 2019 májusában került kézelfogható közelségbe az OTP Banknak köszönhetően. Ezt követően a többi hazai nagybank többsége is elérhetővé tette az Apple Pay-t, így mára az alábbi bankok iOS ügyfelei használhatják a mobiltelefonjukat érintéses mobilfizetésre:

 1. OTP Bank (2019. május)
 2. Erste Bank (2019. július)
 3. GRÁNIT Bank (2019. július)
 4. CIB Bank (2019. október)
 5. K&H Bank (2019. december)
 6. Raiffeisen Bank (2020. március)
 7. MKB Bank (2020. szeptember)
 8. Takarékbank (2020. november)

Megkeresésünkre a Budapest Bank elárulta, hogy a következő hónapokban elérhetővé teszik az Apple Pay-t.

Androidos banki mobilfizetési megoldások: 7 hazai bank

Magyarországon jelenleg hét bank kínál érintéses mobilfizetésre alkalmas mobiltárcát az Androidos felhasználóknak. Az Apple-lel ellentétben a Google megnyitotta a platformját a bankok számára, hogy saját érintéses mobilfizetési megoldást fejleszthessenek.

Ennek köszönhetően 2016 végén már Magyarországon is megjelent az első androidos, érintéses mobilfizetésre alkalmas banki megoldás, a GRÁNIT Pay, amit azóta több hazai nagybank megoldása is követett:

 1. GRÁNIT Bank (2016)
 2. MKB Bank (2017)
 3. OTP Bank (Simple, 2017)
 4. K&H Bank (2017)
 5. Budapest Bank (2018)
 6. Erste Bank (2019)
 7. Raiffeisen Bank (2020)

A bankokkal párhuzamosan a Google is kifejlesztette az Apple Pay-hez hasonló saját érintéses fizetésre alkalmas mobiltárcáját, amit 2018 óta Google Pay-nek (röviden GPay-nek) hívnak.

2020 novemberében a Revolut, a TransferWise, a Monese és a Curve elérhetővé tették a magyarországi ügyfeleik számára a Google Pay-t, amivel feladták a leckét a hazai bankoknak.

Egyrészt az Apple Pay-t bevezető bankok megtapasztalták, milyen sokba kerül a révész (az Apple), másrészt, ahol már sok-sok erőforrást és pénzt beletoltak a saját androidos érintésmentes mobilfizetési megoldásba, dupla dilemmába kerültek. Vajon megéri-e bevezetni a meglévő saját androidos mobilfizetési megoldás mellé egy újabb megoldást?

Az érintett bankok stratégiája erősen megoszlik; van, aki bevállalja, van, aki kitart a saját mellett.

Kapcsolódó cikk:

A nagy dilemma: Google Pay versus saját androidos banki mobilfizetési megoldások

Az Apple Pay-hez képest két évvel később jelenik meg a hazai kereskedelmi bankoknál a Google Pay. A bankok körében végzett interjúsorozatunk – és az eddigi válaszok – alapján a Google Pay bevezetését az alábbiak szerint tervezik:

 • CIB Bank: 2021 második negyedévében. Saját androidos mobilfizetési megoldásuk nincs.
 • Takarékbank: 2021. közepén. Saját androidos mobilfizetési megoldásuk nincs.
 • Erste Bank: 2021. közepe táján. Van saját androidos mobilfizetési megoldásuk.
 • Budapest Bank: „a bevezetés előkészítése 2021 egyik meghatározó feladata lesz, ezért már dolgozunk rajta.” Van saját androidos mobilfizetési megoldásuk.

Harmati László, az Erste Bank lakossági vezérigazgató-helyettese a „saját megoldás versus Google Pay dilemmára” az alábbi választ adta:

„szerintünk a nagy mobil-platform alapú fizetési megoldások kiszorítják az egyedi banki fejlesztéseket, így az áttörést itt a Google Pay hazai implementálása hozhatja meg ügyfeleinknek.”

A Raiffeisen Bank, az MKB Bank és a K&H Bank is – amely bankok egyébként rendelkeznek saját androidos mobilfizetési megoldással – vizsgálják a Google Pay bevezetésének lehetőségét. A K&H Bank még mérlegel a bevezetés kapcsán, az MKB Bank és a Raiffeisen Bank első körben a meglévő androidos mobilfizetési megoldásukra koncentrál.

A GRÁNIT Bank a saját androidos mobilfizetési megoldásának továbbfejlesztésére fókuszál, hogy a Google Pay megoldással egyenrangú érintésmentes fizetési élményt nyújthasson a felhasználók számára – mondta el Jendrolovics Péter, a GRÁNIT Bank lakossági ügyvezető igazgatója.

Az OTP Banknál is „nagy csata” lehet, hiszen a Simple-ön keresztül elérhető az androidosok számára az érintéses mobilfizetés.

Tavaly év végére a regisztrált Simple-fiókok száma elérte a 1,5 milliót és az NFC-s tranzakciók száma is megugrott, elérte a havi egymilliót

– nyilatkozta dr. Al-Absi Gáber, az OTP Mobil ügyvezető-helyettese. Hogy mi lehet egy Simple versus GPay csata eredménye, arról egy külön cikkben számolunk majd be.

Címlapfotó: Google

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!