A SEON felvásárolja a Complytron magyar fintech startupot 2,5 millió euróért

Szerző: | 2023. 02. 06. | Banki és fintech hírek, Fintech startupok, Magyar fintech startupok, Összes hír

BankTechShow | A jövő digitális bankja

A csalásmegelőző rendszert fejlesztő magyar fintech startup, a SEON felvásárolja a pénzmosás elleni küzdelemhez megoldást kínáló budapesti székhelyű Complytron fintech startupot – adta hírül a Techcrunch. A portál forrásai szerint az ügylet értéke kb. 2,5 millió euró, bár ezt a SEON nem erősítette meg.

A felvásárlás után a Complytron társalapítója és vezérigazgatója, Lebhardt Oliver, valamint Gryllus Abris, a startup másik társalapítója és UX vezetője csatlakoznak a SEON-hoz. A SEON szóvivője elmondta, az akvizíció által a SEON AML-képességekkel bővíti a csalásmegelőzésre fókuszáló platformját.

A SEON a Complytron megoldásával képes lesz kiküszöbölni a külön keresések szükségességét a különböző AML-adatbázisokban, például a nemzetközi szankciós és bűnügyi listákban, a PEP-adatbázisban, a felügyeleti hatóságok és a nemzeti bűnüldöző szervek (pl. FBI, Interpol) figyelőlistáiban.

Röviden a Complytron megoldásáról

A Complytron egyszerűen használható AML/KYC szűrési eszközöket kínál (például szankciók figyeléséhez, PEP-ellenőrzéshez) a nagy és kis cégek számára.

A Complytron automatizált, mesterséges intelligencia alapú ügyfel-átvilágítási megoldása nem csupán a szankcionált személyeket és entitásokat, vagy éppen kiemelt közszereplőket képes megtalálni, hanem azok üzleti kapcsolatait is.

Ehhez saját adatgyűjtő eszközt és intelligens keresőt fejlesztettek. A Complytron elsősorban bankoknak, biztosítóknak és aranykereskedőknek segít a pénzmosás elleni küzdelemben.

További információk a “HUNFINTECH 20|22: A 20 legígéretesebb fintech cég és a 22 legújabb fintech megoldás Magyarországon” című kiadványban.

Kádár Tamás, a SEON társalapítója és vezérigazgatója nyilatkozatában elmondta:

„Kevesebb mint egy év telt el a 94 millió dolláros tőkebevonásunk után, és folytatjuk a csalás és pénzmosás elleni küzdelmünket. Ahelyett, hogy saját AML megoldást építettünk volna az alapoktól kezdve, teljesen logikus volt számunkra, hogy megszerezzük a Complytron kiterjedt és innovatív algoritmusait és világméretű adatbázisait – valamint tehetséges csapatának szakértelmét.”

Röviden a SEON megoldásáról

A SEON egy olyan csalásmegelőző rendszert fejleszt, amely képes kiszűrni a lehetséges csalásokat a különböző online tranzakcióknál.

Az adatgyűjtés egy fontos eleme a kockázati profil felépítése, amit a rendszer a meglévő adatokból dolgozva, különböző publikus és közösségi forrásokból bővít ki egy teljes profillá.

A kockázatelemzés során a machine learning modellek segítségével azonnali besorolásra kerül egy tranzakció, de a döntési folyamat teljesen átlátható marad.

További információk a “HUNFINTECH 20|22: A 20 legígéretesebb fintech cég és a 22 legújabb fintech megoldás Magyarországon” című kiadványban.

Lebhardt hozzátette:

„Nagyszerű, hogy részese lehetek a SEON küldetésének, és szerepet játszhatok a csalásmegelőzési és az AML-megoldások egyetlen eszközbe gyúrásában.”

Az ügylet részeként a SEON teljes jogot szerez a Complytron technológiáihoz, valamint a startup személyzetéhez, beleértve a dedikált AML-csapatot is.

Az évente megrendezésre kerülő „The Europas Awards” a SEON-t 2022 legmenőbb kiberbiztonsági startupjának is nevezte.

SEON - Kadar Tamas - Jendruszak Bence

Kádár Tamás: “Az első számú csalásmegelőző cég szeretnénk lenni a világon” | 2022.09.06.

Hogyan írja át a technológia a pénzügyi szektor működését? Ki, milyen technológia megjelenésére számít a következő években? Körinterjú keretében feltérképezzük a hazai bankok, fintech cégek várakozásait. Beszélgető partnereink Kádár Tamás és Jendruszák Bence, az egyik legígéretesebb hazai fintech startup, a SEON alapítói.
[TechCrunch] | Fotó forrása: SEON
BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.