FinTechShow-7.0

A számlabefizetéseket egyszerűsítené a Mastercard új megoldása

Szerző: | 2020. 10. 21. | Digitális pénzügyek, Összes hír

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

A számlák befizetése mindenki számára a legkevésbé kedvelt feladat, hiszen ehhez a fizetési határidők fejben tartására és a különböző szolgáltatók fizetési felületeinek párhuzamos használatára van szükség, ha az otthon kényelméből szeretnénk befizetni csekkjeinket. Tavaly közel 200 millió csekket fizettünk be Magyarországon, ennek jelentős részét papíralapon.

Európába jön a Mastercard Bill Pay Exchange

A Mastercard Bill Pay Exchange egy új digitális megoldás, amely megkönnyíti a fogyasztók számára a távközlési, közüzemi, hitelkártya-, jelzálog- és egyéb személyes számlák megtekintését, kezelését és fizetését anélkül, hogy különböző platformokat kellene használniuk, vagy több jelszót és dátumot kellene megjegyezniük havonta a befizetések kapcsán.

A Mastercard először tavaly az Egyesült Államokban vezette be ezt a szolgáltatását, ami azóta meggyőző eredményeket hozott partnereinél, most pedig európai bevezetésére készül.

Mastercard Bill Pay Exchange az Egyesült Államokban

Számlaaggregátort épít a Mastercard

A Bill Pay Exchange nem egy applikáció vagy weblap, hanem egy számla-aggregációs motor, amelyhez a számlakibocsátók akár közvetlenül, akár az integrációt megkönnyítő technológiai szolgáltatón keresztül kapcsolódhatnak.

Hónap végén ezt az integrációt felhasználva küldhetik el a számlák adatait a Bill Pay Exchangeben regisztrált fogyasztó részére. A platformot a fogyasztó felé bankok, közüzemi szolgáltatók, de akár egyéb harmadik feles applikációk révén is elérhetővé tudja tenni a Mastercard.

Így például egy mobilbanki alkalmazáson belül is nyomon követhetjük a bejövő számlákat, ezekről emlékeztetőt is kapunk, és kifizetésüket is innen indíthatjuk, akár előre ütemezve ezeket.

Így egyszerűbbé válik a számlabefizetés és csökken a késedelmes fizetések száma a szolgáltató oldalán.

Az elérhető fizetési megoldásokat a platform nem korlátozza, ezért a fogyasztó akár azonnali átutalással, akár kártyás tranzakción keresztül kiegyenlítheti a számláját.

Magyarországon is előnyt jelentene a számlakibocsátók számára

Magyarországon nagy mennyiségű készpénz kering a közüzemi számlabefizetések területén, a Magyar Posta adatai szerint a csekkbefizetés az egyik leggyakrabban igénybe vett postai szolgáltatás. 2019-ben összesen mintegy 193 millió csekket fizettek be a postákon, összesen 2 235 milliárd forint értékben.

Felmérések szerint a számlák mintegy 70 százalékát még mindig csekken fizetik be az ügyfelek .

A Mastercard Bill Pay Exchange gyorsaságot, átláthatóságot és hatékonyságot teremt, és számos előnnyel jár a számlakibocsátó szolgáltatók számára, hiszen csökkenti a fogyasztókkal való egyeztetés, a postai papírszámlákkal és ezek feldolgozásával kapcsolatos költségeket.

„Úgy látjuk, hogy az elektronikus fizetések népszerűsége egyre nagyobb, és ideje, hogy a számlafizetést is forradalmasítsa ez a változás.

Ma már jogos elvárás egy fogyasztó részéről, hogy a lakásához és személyéhez tartozó valamennyi számláját egy helyen tudja nyomon követni és befizetni.

Ugyanakkor fontosnak érezzük, hogy a piaci szereplőknek olyan szoftver megoldással segítsünk, ami rengeteg fejlesztési munkától kíméli meg őket és rövid idő alatt késztermékkel léphetnek a piacra, amely a saját applikációjukból érhető el” – mondta Racskó Tamás a Mastercard üzletfejlesztési vezetője.

Címlapfotó: pexels.com

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!