BankTechShow

A számlabefizetéseket egyszerűsítené a Mastercard új megoldása

Szerző: | 2020. 10. 21. | Digitális pénzügyek, Összes hír

A számlák befizetése mindenki számára a legkevésbé kedvelt feladat, hiszen ehhez a fizetési határidők fejben tartására és a különböző szolgáltatók fizetési felületeinek párhuzamos használatára van szükség, ha az otthon kényelméből szeretnénk befizetni csekkjeinket. Tavaly közel 200 millió csekket fizettünk be Magyarországon, ennek jelentős részét papíralapon.

Európába jön a Mastercard Bill Pay Exchange

A Mastercard Bill Pay Exchange egy új digitális megoldás, amely megkönnyíti a fogyasztók számára a távközlési, közüzemi, hitelkártya-, jelzálog- és egyéb személyes számlák megtekintését, kezelését és fizetését anélkül, hogy különböző platformokat kellene használniuk, vagy több jelszót és dátumot kellene megjegyezniük havonta a befizetések kapcsán.

A Mastercard először tavaly az Egyesült Államokban vezette be ezt a szolgáltatását, ami azóta meggyőző eredményeket hozott partnereinél, most pedig európai bevezetésére készül.

Mastercard Bill Pay Exchange az Egyesült Államokban

Számlaaggregátort épít a Mastercard

A Bill Pay Exchange nem egy applikáció vagy weblap, hanem egy számla-aggregációs motor, amelyhez a számlakibocsátók akár közvetlenül, akár az integrációt megkönnyítő technológiai szolgáltatón keresztül kapcsolódhatnak.

Hónap végén ezt az integrációt felhasználva küldhetik el a számlák adatait a Bill Pay Exchangeben regisztrált fogyasztó részére. A platformot a fogyasztó felé bankok, közüzemi szolgáltatók, de akár egyéb harmadik feles applikációk révén is elérhetővé tudja tenni a Mastercard.

Így például egy mobilbanki alkalmazáson belül is nyomon követhetjük a bejövő számlákat, ezekről emlékeztetőt is kapunk, és kifizetésüket is innen indíthatjuk, akár előre ütemezve ezeket.

Így egyszerűbbé válik a számlabefizetés és csökken a késedelmes fizetések száma a szolgáltató oldalán.

Az elérhető fizetési megoldásokat a platform nem korlátozza, ezért a fogyasztó akár azonnali átutalással, akár kártyás tranzakción keresztül kiegyenlítheti a számláját.

Magyarországon is előnyt jelentene a számlakibocsátók számára

Magyarországon nagy mennyiségű készpénz kering a közüzemi számlabefizetések területén, a Magyar Posta adatai szerint a csekkbefizetés az egyik leggyakrabban igénybe vett postai szolgáltatás. 2019-ben összesen mintegy 193 millió csekket fizettek be a postákon, összesen 2 235 milliárd forint értékben.

Felmérések szerint a számlák mintegy 70 százalékát még mindig csekken fizetik be az ügyfelek .

A Mastercard Bill Pay Exchange gyorsaságot, átláthatóságot és hatékonyságot teremt, és számos előnnyel jár a számlakibocsátó szolgáltatók számára, hiszen csökkenti a fogyasztókkal való egyeztetés, a postai papírszámlákkal és ezek feldolgozásával kapcsolatos költségeket.

„Úgy látjuk, hogy az elektronikus fizetések népszerűsége egyre nagyobb, és ideje, hogy a számlafizetést is forradalmasítsa ez a változás.

Ma már jogos elvárás egy fogyasztó részéről, hogy a lakásához és személyéhez tartozó valamennyi számláját egy helyen tudja nyomon követni és befizetni.

Ugyanakkor fontosnak érezzük, hogy a piaci szereplőknek olyan szoftver megoldással segítsünk, ami rengeteg fejlesztési munkától kíméli meg őket és rövid idő alatt késztermékkel léphetnek a piacra, amely a saját applikációjukból érhető el” – mondta Racskó Tamás a Mastercard üzletfejlesztési vezetője.

Címlapfotó: pexels.com

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!