PayTechShow 4.0

A szoftver megeszi a világot

Szerző: | 2021. 08. 16. | Digitális pénzügyek, FinTechShow, Összes hír

PayTechShow 4.0

Ezen a héten lesz 10 éve, hogy megjelent a The Wall Street Journalben a „Miért eszi meg a szoftver a világot?” című cikk a világ egyik legismertebb kockázatitőke befektetőjétől, Marc Andreessentől. Az általa alapított kockázatitőke-társaság az Andreessen Horowitz jellemzően korai fázisú, ígéretesnek tűnő technológiai cégekbe fektet. A portfólióban ott található az Airbnb, Asana, Facebook, Groupon, Lyft, Pinterest, Instagram, Skype, a fintech befektetések között pedig a Stripe, Robinhood, Coinbase, Wise (korábban TransferWise), vagy a most annyira népszerű Buy Now, Pay Later fizetési megoldás egyik úttörője, az Affirm. 10 évvel ezelőtt az említett emblematikus cikkben Andreessen azt jósolta, az új generációs technológiai cégeké a jövő. Akkor a cikk sorait így zárta: „Ez egy nagy lehetőség. Tudom, hova teszem ma a pénzem.”

Amikor 2011. augusztus 20-án megjelent Andreessen cikke a The Wall Street Journalban, akkor volt 10 éve, hogy a 2000-es évek elején kidurrant a dotcom-lufi. Ennek a dotcom hullámnak Andreessen is a részese volt, de ő a szerencsések közé tartozott. A többedmagával 1994-ben alapított internetes cégét, a Netscape-et 1998-ban az AOL felvásárolta 4,2 milliárd dollárért.

Ezt követően társalapítója a világ egyik első Software-as-a-Service (SaaS) cégének, amit 2007-ben a Hewlett-Packard (HP) felvásárolt 1,6 milliárd dollárért. 2009-ben megalapítja az Andreessen Horowitz kockázati tőketársaságot, amely napjainkra több mint 1000 új generációs technológiai cégbe fektetett be.

2014-ben a CNBC-nek a Bitcoinnal kapcsolatban úgy nyilatkozott:

„Az internet új módja volt az adatok továbbításának. A Bitcoin egy új módja a pénz továbbításának. Igaz, sokáig fog tartani (míg eljutunk idáig). De a jó hír, hogy ez egy nagy lehetőség. A pénz egy nagy üzlet, így, ha új módot tudunk kialakítani a pénz kezelésére, akkor az nagyon fontos és értékes. Csak időbe telik (míg beérik).”

A kriptovalutákban ugyanazt a hálózati-effektust és ezáltal disruptive innovációt látja, mint amit a telefonhálózatok, a web, vagy a népszerű internetes szolgáltatások (pl. eBay, Facebook) megjelenése eredményeztek. Ezen a területen is több tucat befektetést hajtottak végre és az elsők között csatlakoztak a Facebook nevével fémjelzett projekthez, az első körben megbukott Librához.

„Technológiai és gazdasági változás közepén”

A „Szoftver megeszi a világot” c. cikkben Andreessen úgy fogalmaz, hogy

„egy technológiai és gazdasági drámai változás kellős közepén vagyunk, amelyben a szoftver cégek készek átvenni az irányítást a gazdaság jelentős része felett.”

Egyre több vállalat működésének alapját a szoftverek biztosítják, amiket online szolgáltatásként vesznek igénybe. Ezek a technológiai cégek képesek felforgatni az iparágak működését, újraszervezni az értékláncot. „A következő 10 évben arra számítok, hogy még több iparágat forgatnak fel a Szilícium-völgy szoftver cégei.

Miért most történik ez? – teszi fel a kérdést Andreessen 2011-ben. „Hat évtizede a számítógépes forradalom, négy évtizede a mikroprocesszor feltalálása és két évtizede a modern internet térnyerése óta, az iparágak szoftverrel történő átalakításához szükséges összes technológia végre működik és széles körben, globális szinten elterjedt” – válaszolja meg a saját kérdését.

„Jelenleg [2011-ben] több mint kétmilliárd ember használja a szélessávú internetet, szemben az egy évtizeddel ezelőtti, talán 50 millióval, amikor még az általam alapított Netscape-nél dolgoztam.

A következő 10 évben azt várom, hogy világszerte legalább ötmilliárd embernek lesz okostelefonja, akik ezáltal a nap bármely pillanatában kihasználhatják az internet nyújtotta előnyöket.

Back-end oldalon pedig az internet alapú szolgáltatások (felhő) és a szoftverfejlesztői eszközök megkönnyítik szoftver alapú startupok globális terjeszkedését valamennyi iparágban” – írja Andreessen.

A We Are Social 2021. januárban publikált digitális jelentése szerint 4,2 milliárdan férnek hozzá az internethez okostelefonon keresztül. Ez a szám év végére elérheti a 4,5 milliárdot is, ami egész közel fog állni Andreessen 10 évvel ezelőtti becsléséhez.

Mindent elsöpör a szoftverforradalom

A cikkben Andreessen kiemeli, az Amazon hogyan alakította át a könyvkereskedelemet, a Netflix a videós piacot, vagy az Apple és a Spotify a zenei iparágat, a Zynga (FarmVille) a videójáték piacot, a Pixar a filmipart. A világ legnagyobb marketing platformja a Google, a leggyorsabban fejlődő távközlési vállalata a Skype, a leggyorsabban növekvő toborzó cég a Linkedin [2011-ben] és még hosszan sorolhatnánk a példákat.

A szoftver gyakorlatilag „megette” ezeket az iparágakat.

2011 óta pedig további iparágakat (pl. szálláshely szolgáltatás, személyszállítás, mezőgazdaság, autógyártás stb.) alakított át a digitalizáció és az új technológiák, mint a mesterséges intelligencia, az Internet of Things, vagy a képi felismerés.

A digitális transzformáció és az új generációs technológiákra építő szoftver cégek, vagy más néven fintech cégek a bankszektort, a pénzügyi szolgáltatások területét is elérték. Ezeknek a fintech cégeknek köszönhetően a digitális pénzügyi szolgáltatások relatíve egyszerűen, gyorsan és lényegesen alacsonyabb beruházási költségek mellett beágyazhatóvá váltak valamennyi iparág üzleti folyamatába.

Minden vállalatnak fel kell készülnie a szoftverforradalomra, még a szoftvercégeknek is, mint az Oracle, vagy a Microsoft, amelyek dominanciáját olyan cégek és megoldások fenyegetik, mint a Salesforce.com, vagy az Android (Google).

A következő 10 év a „kreatív pusztításról” (Joseph Schumpeter) szól majd, amelyben az inkumbensek és a szoftvercégek között kemény csaták zajlanak majd le.

„Ugyanakkor még számos kihívással kell szembenéznünk”

– teszi hozzá Andreessen, mint például, a [2008-as] gazdasági világválságból történő lassú felépüléssel, vagy azzal, hogy az emberek többségének hiányzik a képzettsége és a készségei ahhoz, hogy részt vehessenek a szoftverforradalomban. Végül, de nem utolsó sorban az új generációs technológiai cégeknek bizonyítaniuk kell a cégük értékét és jövedelemtermelő képességüket.

„Ahelyett, hogy folyamatosan megkérdőjeleznénk ezeknek a cégeknek a piaci értékelését, törekedjünk annak a megértésére, hogy az új generációs technológiai vállalatok mit tesznek, ennek milyen tágabb következményei lesznek a vállalkozásokra és a gazdaságra, és mit tehetünk közösen az innovatív, új szoftvercégek számának bővítése érdekében.”

A digitális transzformáció új irányaival, a legújabb technológiai trendekkel és azok várható következményeivel részletesen foglalkozunk majd 2021. október 7-8. között a FinTechShow-n.

Címlapfotó forrása: Adobe Stock By jesussanz

A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, a FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!