A Világbank és az IMF fintech megoldásokkal segítené a pénzügyi felzárkózást

írta | 2018.10.24. | Banki és fintech hírek, Nemzetközi digitális bankolás, Nemzetközi fintech hírek, Összes hír

fintech bali agenda

A Világbank és az IMF (Nemzetközi Valutaalap) vezetői a fintech pozitív gazdasági és társadalmi hatásairól beszéltek a Világbank éves közgyűlésén, ahol bemutatták a “Bali Fintech Agenda”-t is.

A fintech terjedése a pénzügyi szolgáltatások elérését biztosíthatja a bankkapcsolattal nem rendelkező 1,7 milliárd lakos számára – hangsúlyozta a két világszervezet vezetője, Christine Lagarde (IMF) és Jim Yong Kim (Világbank). Az IMF vezetője felhívta a figyelmet arra is, hogy fontos vizsgálni a legújabb technológiák rosszindulatú felhasználásának kockázatait is.

Mi az a Bali Fintech Agenda?

A világszervezetek szakemberei által elkészített dokumentum nem ajánlás, alkalmazása nem kötelező a tagállamokra nézve. Az elemzés eredményének publikálásával az IMF célja, hogy a tagállamok a pénzügyi technológiák fejlődésében rejlő lehetőségeket a lehető legjobban kiaknázzák. Célja továbbá, hogy

segítse a nemzeti hatóságokat a technológiai változások hatásainak értelmezésében és támpontot adjon a szabályozási, motivációs és közpolitikai programok kialakításához.

A Bali Fintech Agenda főbb megállapításai

  • A digitális pénzügyi szolgáltatások fejlődéséhez nélkülözhetetlen a hatékony adatgyűjtést és -feldolgozást, az információ gyors, biztonságos átvitelét lehetővé tevő alapinfrastruktúra (pl. távközlés, fizetési és elszámolási rendszerek) fejlesztése.
  • A kormányoknak ösztönözniük kell a szabványosítást és biztosítaniuk a szolgáltatások átjárhatóságát, valamint a kritikus infrastruktúrákhoz a szolgáltatók transzparens hozzáférését. A technológiasemleges, versenyösztönző szabályozás biztosíthatja a technológia és az innováció tömeges hasznosulását és ezzel a vásárlói igények kielégítését.
  • A fintech legyen része az kormányok pénzügyi tudatosságot fejlesztő stratégiájának. Segítsék a fintech cégeket a számukra kritikus kihívások – ügyfélelérés növelése, felhasználói információkhoz való hozzáférés, fenntartható üzleti modellek – sikeres leküzdésében.
  • A pénzügyi szektor átalakulása, a technológiai fejlődés lehetőségeinek és kockázatainak felismerése érdekében a monitoring mellett a szektor szereplőivel folyamatos párbeszéd fenntartása szükséges.
  • A szabályozói keretrendszer biztosítsa az új szolgáltatások, szolgáltatók biztonságos piacra lépését és egyben a pénzügyi rendszer iránti bizalom megtartását.
  • Szükséges vizsgálni a csalások megelőzése, a pénzmosás elleni védelem erősítése érdekében a digitális pénzügyi technológiák rosszindulatú felhasználhatóságának kockázatait és a megfelelő védekezési technológiákat.
  • Szükségszerű a jogi-szabályozási környezet modernizálása, valamint a fintech tiszta, érthető jogi környezetének kialakítása, különösen pl. a szerződéses jogviszonyok, adat tulajdonlás, vitarendezés területén.
  • A fintech pozitív társadalmi és gazdasági hatásainak maximális kihasználásához szükséges a hatóságok, szabályozók határokon átívelő együttműködésének fejlesztése.

A Bali Fintech Agenda innen tölthető le.

Összecseng az IMF törekvése az EU Fintech Akciótervével

Bár az IMF közleménye szerint az alkalmazás nem kötelező, mégis a Bali Fintech Agenda a fintech nemzetközi szinten is harmonizált szabályozási keretrendszerének kialakítását, a nemzetközi hatósági együttműködést ösztönzi.

A Nemzetközi Valutaalap értékelése összecseng az Európai Bizottság által idén tavasszal publikált Fintech Akciótervvel, amely az európai szabályozók számára iránymutató jelleggel részletesebben tárgyalja az IMF által is kommunikált célokat, értékeket.

Itt követhetsz minket:

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

WORLDLINE FINANCIAL SERVICES

worldline financial services
Digital Payments for a trusted world

KIADVÁNY: FIZETÉSI KÉRELEM

GIRO fizetési kérelem
Elkészült a fizetési kérelem szolgáltatást bemutató kiadvány. A legfontosabb tudnivalók egy helyen.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!