2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2018.10.24.

A Világbank és az IMF fintech megoldásokkal segítené a pénzügyi felzárkózást

Szerző:

Kategóriák:

A Világbank és az IMF (Nemzetközi Valutaalap) vezetői a fintech pozitív gazdasági és társadalmi hatásairól beszéltek a Világbank éves közgyűlésén, ahol bemutatták a “Bali Fintech Agenda”-t is.

A fintech terjedése a pénzügyi szolgáltatások elérését biztosíthatja a bankkapcsolattal nem rendelkező 1,7 milliárd lakos számára – hangsúlyozta a két világszervezet vezetője, Christine Lagarde (IMF) és Jim Yong Kim (Világbank). Az IMF vezetője felhívta a figyelmet arra is, hogy fontos vizsgálni a legújabb technológiák rosszindulatú felhasználásának kockázatait is.

Mi az a Bali Fintech Agenda?

A világszervezetek szakemberei által elkészített dokumentum nem ajánlás, alkalmazása nem kötelező a tagállamokra nézve. Az elemzés eredményének publikálásával az IMF célja, hogy a tagállamok a pénzügyi technológiák fejlődésében rejlő lehetőségeket a lehető legjobban kiaknázzák. Célja továbbá, hogy

segítse a nemzeti hatóságokat a technológiai változások hatásainak értelmezésében és támpontot adjon a szabályozási, motivációs és közpolitikai programok kialakításához.

A Bali Fintech Agenda főbb megállapításai

  • A digitális pénzügyi szolgáltatások fejlődéséhez nélkülözhetetlen a hatékony adatgyűjtést és -feldolgozást, az információ gyors, biztonságos átvitelét lehetővé tevő alapinfrastruktúra (pl. távközlés, fizetési és elszámolási rendszerek) fejlesztése.
  • A kormányoknak ösztönözniük kell a szabványosítást és biztosítaniuk a szolgáltatások átjárhatóságát, valamint a kritikus infrastruktúrákhoz a szolgáltatók transzparens hozzáférését. A technológiasemleges, versenyösztönző szabályozás biztosíthatja a technológia és az innováció tömeges hasznosulását és ezzel a vásárlói igények kielégítését.
  • A fintech legyen része az kormányok pénzügyi tudatosságot fejlesztő stratégiájának. Segítsék a fintech cégeket a számukra kritikus kihívások – ügyfélelérés növelése, felhasználói információkhoz való hozzáférés, fenntartható üzleti modellek – sikeres leküzdésében.
  • A pénzügyi szektor átalakulása, a technológiai fejlődés lehetőségeinek és kockázatainak felismerése érdekében a monitoring mellett a szektor szereplőivel folyamatos párbeszéd fenntartása szükséges.
  • A szabályozói keretrendszer biztosítsa az új szolgáltatások, szolgáltatók biztonságos piacra lépését és egyben a pénzügyi rendszer iránti bizalom megtartását.
  • Szükséges vizsgálni a csalások megelőzése, a pénzmosás elleni védelem erősítése érdekében a digitális pénzügyi technológiák rosszindulatú felhasználhatóságának kockázatait és a megfelelő védekezési technológiákat.
  • Szükségszerű a jogi-szabályozási környezet modernizálása, valamint a fintech tiszta, érthető jogi környezetének kialakítása, különösen pl. a szerződéses jogviszonyok, adat tulajdonlás, vitarendezés területén.
  • A fintech pozitív társadalmi és gazdasági hatásainak maximális kihasználásához szükséges a hatóságok, szabályozók határokon átívelő együttműködésének fejlesztése.

A Bali Fintech Agenda innen tölthető le.

Összecseng az IMF törekvése az EU Fintech Akciótervével

Bár az IMF közleménye szerint az alkalmazás nem kötelező, mégis a Bali Fintech Agenda a fintech nemzetközi szinten is harmonizált szabályozási keretrendszerének kialakítását, a nemzetközi hatósági együttműködést ösztönzi.

A Nemzetközi Valutaalap értékelése összecseng az Európai Bizottság által idén tavasszal publikált Fintech Akciótervvel, amely az európai szabályozók számára iránymutató jelleggel részletesebben tárgyalja az IMF által is kommunikált célokat, értékeket.

Címkék: