FinTechShow-7.0

A Világbank és az IMF fintech megoldásokkal segítené a pénzügyi felzárkózást

Szerző: | 2018. 10. 24. | Banki és fintech hírek, Nemzetközi digitális bankolás, Nemzetközi fintech hírek, Összes hír

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

A Világbank és az IMF (Nemzetközi Valutaalap) vezetői a fintech pozitív gazdasági és társadalmi hatásairól beszéltek a Világbank éves közgyűlésén, ahol bemutatták a „Bali Fintech Agenda”-t is.

A fintech terjedése a pénzügyi szolgáltatások elérését biztosíthatja a bankkapcsolattal nem rendelkező 1,7 milliárd lakos számára – hangsúlyozta a két világszervezet vezetője, Christine Lagarde (IMF) és Jim Yong Kim (Világbank). Az IMF vezetője felhívta a figyelmet arra is, hogy fontos vizsgálni a legújabb technológiák rosszindulatú felhasználásának kockázatait is.

Mi az a Bali Fintech Agenda?

A világszervezetek szakemberei által elkészített dokumentum nem ajánlás, alkalmazása nem kötelező a tagállamokra nézve. Az elemzés eredményének publikálásával az IMF célja, hogy a tagállamok a pénzügyi technológiák fejlődésében rejlő lehetőségeket a lehető legjobban kiaknázzák. Célja továbbá, hogy

segítse a nemzeti hatóságokat a technológiai változások hatásainak értelmezésében és támpontot adjon a szabályozási, motivációs és közpolitikai programok kialakításához.

A Bali Fintech Agenda főbb megállapításai

  • A digitális pénzügyi szolgáltatások fejlődéséhez nélkülözhetetlen a hatékony adatgyűjtést és -feldolgozást, az információ gyors, biztonságos átvitelét lehetővé tevő alapinfrastruktúra (pl. távközlés, fizetési és elszámolási rendszerek) fejlesztése.
  • A kormányoknak ösztönözniük kell a szabványosítást és biztosítaniuk a szolgáltatások átjárhatóságát, valamint a kritikus infrastruktúrákhoz a szolgáltatók transzparens hozzáférését. A technológiasemleges, versenyösztönző szabályozás biztosíthatja a technológia és az innováció tömeges hasznosulását és ezzel a vásárlói igények kielégítését.
  • A fintech legyen része az kormányok pénzügyi tudatosságot fejlesztő stratégiájának. Segítsék a fintech cégeket a számukra kritikus kihívások – ügyfélelérés növelése, felhasználói információkhoz való hozzáférés, fenntartható üzleti modellek – sikeres leküzdésében.
  • A pénzügyi szektor átalakulása, a technológiai fejlődés lehetőségeinek és kockázatainak felismerése érdekében a monitoring mellett a szektor szereplőivel folyamatos párbeszéd fenntartása szükséges.
  • A szabályozói keretrendszer biztosítsa az új szolgáltatások, szolgáltatók biztonságos piacra lépését és egyben a pénzügyi rendszer iránti bizalom megtartását.
  • Szükséges vizsgálni a csalások megelőzése, a pénzmosás elleni védelem erősítése érdekében a digitális pénzügyi technológiák rosszindulatú felhasználhatóságának kockázatait és a megfelelő védekezési technológiákat.
  • Szükségszerű a jogi-szabályozási környezet modernizálása, valamint a fintech tiszta, érthető jogi környezetének kialakítása, különösen pl. a szerződéses jogviszonyok, adat tulajdonlás, vitarendezés területén.
  • A fintech pozitív társadalmi és gazdasági hatásainak maximális kihasználásához szükséges a hatóságok, szabályozók határokon átívelő együttműködésének fejlesztése.

A Bali Fintech Agenda innen tölthető le.

Összecseng az IMF törekvése az EU Fintech Akciótervével

Bár az IMF közleménye szerint az alkalmazás nem kötelező, mégis a Bali Fintech Agenda a fintech nemzetközi szinten is harmonizált szabályozási keretrendszerének kialakítását, a nemzetközi hatósági együttműködést ösztönzi.

A Nemzetközi Valutaalap értékelése összecseng az Európai Bizottság által idén tavasszal publikált Fintech Akciótervvel, amely az európai szabályozók számára iránymutató jelleggel részletesebben tárgyalja az IMF által is kommunikált célokat, értékeket.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!