Alternatív bankfióki modellek és készségfejlesztő programok a digitálisan lemaradók számára

Szerző: | 2023. 03. 01. | Banki és fintech hírek, MNB, Nemzetközi digitális bankolás, Összes hír, Szabályozás

PayTechShow 4.0

A pénzügyi szektor digitalizációja, a digitális bankolás térhódítása és a hatékonysági törekvések jelentős mértékű fiókbezárási hullámot indítottak el évekkel ezelőtt a bankszektorban. A személyes ügyfélszolgálati lehetőségek csökkenése, a készpénzhez való hozzáférés nehezítése olyan mértéket öltött, amelyre már a szabályozók is felfigyeltek és léptek. A fiókbezárásokkal párhuzamosan ugyanakkor alternatív ügyfélkiszolgálási modellek is fejlődtek, amelyek célja a személyes jelenlét és támogatás fenntartása, valamint a digitális készségek fejlesztése. Íme néhány jó gyakorlat az Egyesült Királyságból.

Az Egyesült Királyságban a Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint 2012 és 2022 között a fiókhálózat 40%-a “eltűnt”. A szektor szinten 2012-ben még 13 345 fiókból álló hálózat 2022 végére 8 060 fiókra apadt és idén további közel 300 bankfiók bezárását tervezik.

Az angol pénzügyi hatóság, az FCA már 2020 őszén megkezdte a bankok fiókbezárási, illetve ATM megszüntetési terveinek felügyeletét és kiadta iránymutatását, amely elvárta a bankoktól, hogy alapos ellenőrzéseket végezzenek a végleges bezárások ügyfelekre gyakorolt hatásairól.

Az iránymutatást tavaly októberben frissítették és amellett, hogy kiterjesztették a részleges bezárásokra, a frissített iránymutatás tovább pontosítja, hogy mit várnak el a pénzügyi szolgáltatóktól, valamint megerősíti a fiókszolgáltatásokra támaszkodó fogyasztók védelmét.

A készpénzhez való könnyű, folyamatos hozzáférés védelmének célja alapvetően a digitális “lemaradók” biztonságának megtartása, akik ma még nem vagy korlátozottan akarnak, illetve tudnak hozzáférni a digitális banki szolgáltatásokhoz.

A közös ügyfélszolgálati pontok – ún. Banking Hub – kialakítása mellett, amelyről korábban itt írtunk, a bankok további alternatív fióki modellekkel kísérleteznek, amelyeknek célja a személyes jelenlét, illetve támogatás fenntartása, valamint a digitális készségek fejlesztése.

bankfiók

Közös bankfiókot nyitnak a bankok | 2022.09.23.

Új ügyfélszolgálati modellel, közös ügyfélszolgálati pontok kialakításával kísérletezik a Posta és öt nagybank az Egyesült Királyságban. Az első sikerek után jövőre országosan is kiterjesztik a közös használatú bankfiókokat.

Barclays Local: mobil fiókok és személyes banki támogatás közösségi helyeken

Idén év végéig, 2015 óta összességében több mint 1 000 Barclays fiók szűnik meg.

A Barclays a bankfiókok csökkenő használatára reagálva alakította át fizikai lábnyomát, és az állandó bankfiókok helyett “Barclays Local” néven újfajta – “félig-állandó” – fióki formátumban biztosítja személyes jelenlétét.

E modell szerint a bank a helyi önkormányzatokkal és közösségekkel együttműködve gondoskodik a jelenlétről és kínál személyes banki támogatást olyan helyeken, mint a városházák, a könyvtárak, vagy éppen bevásárló központok. A Barclays helyi munkatársai személyes tanácsadást nyújtanak, emellett ún. “pop-up” események keretében ingyenes digitális készségekkel foglalkozó workshopokat, valamint csalással kapcsolatos figyelemfelkeltő rendezvényeket szerveznek a közösség számára.

A készpénzhez való hosszú távú hozzáférés védelmét célzó kezdeményezések keretében a Barclays kiterjeszti a „cashback” szolgáltatását is, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy díjmentesen készpénzt vegyenek fel, országszerte több ezer kisvállalkozáson keresztül.

Az Egyesült Királyságban a Barclays rendelkezik a legnagyobb alternatív fiókformátumok hálózatával. 2022 végéig 200 Barclays Local nyílt meg, jellemzően olyan helyeken, ahol a bank korábban is jelen volt. A modellt most kibővítik és olyan területeken is bevezetik, ahol a Barclays jelenléte eddig nem volt biztosított. 2023 első felében további 70 új formátumú fiókot nyit a bank.

A bank a Barclays Local szolgáltatás részeként ún. banki podokat is piacra dob. A félig állandó szerkezetek dedikált, privát teret biztosítanak az ügyfélkiszolgálásra a forgalmas helyeken, és igény szerint áthelyezhetők. Az első banki pod sikerein felbuzdulva, további 10 “konténer” fiók telepítését tervezi a bank idén nyárig.

Emelett hat elektromos járművel működő “mobil fiókkal” is kibővül a jelenlegi tízes flotta, ami lehetővé teszi, hogy a bank távoli helyeken is elérje ügyfeleit.

„A Barclays Local rugalmas formát biztosít az ügyfelek új helyeken való elérésére és a jelenlét megőrzésére ott, ahol csökkent az ügyfelek száma. Mivel a fióklátogatások folyamatosan csökkennek, újra kell gondolnunk, hogy hol és hogyan jelenjünk meg, hogy a legjobb szolgáltatást nyújthassuk ügyfeleink számára most és a jövőben is. Új banki podjaink és “pop-up” eseményeink segítenek a személyes támogatásunkat az egyes helyeken testreszabni, beleértve a digitális készségek támogatását is. Azokon a területeken, ahol bezárunk egy fiókot, továbbra is jelen leszünk a közösség számára, alternatív személyes megoldást kínálva”

– nyilatkozta Jo Mayer, a Barclays UK mindennapi bankolásért felelős terület vezetője.

A HSBC ingyenes táblagéppel és képzéssel segíti az átállást

Az Egyesült Királyságban szektor szinten idénre tervezett 300 fiókbezárásból a legtöbb fiókot – szám szerint 114-et – a HSBC bank zár be. A bank tavaly több mint 500 fiókot zárt be.

A bank adatai szerint az elmúlt öt évben 65%-kal esett vissza a fiókhálózat rendszeres használata. A bezárt fiókok túlnyomó többségében (74%) a forgalom legalább 50%-kal csökkent.

„A fiókbezárásról szóló döntés soha nem könnyű és nem könnyű különösen akkor, ha mi vagyunk az utolsó fiók egy adott területen, ezért sokat fektettünk be a „bezárás utáni” (‘post-closure’) stratégiánkba, beleértve az ingyenes táblagépek biztosítását azon kiválasztott bankfióki ügyfeleink számára, akik még nem rendelkeznek digitális banki eszközzel, valamint a személyre szabott coaching szolgáltatást, amellyel segítünk nekik áttérni a digitális banki szolgáltatásokra”

– nyilatkozta Jackie Uhi, a HSBC UK igazgatója.

A fiókok bezárásához kapcsolódóan az ügyfelek támogatása érdekében a HSBC UK 2021 óta:

  • 1500 ingyenes Samsung táblagépet biztosított azon – a helyi fiókok által kiválasztott – ügyfelek számára, akik nem engedhetik meg maguknak, vagy nem férnek hozzá a digitális banki ügyintézést segítő eszközökhöz;
  • csaknem 1350 HSBC@Home tréninget tartott és 10 750 ügyfelet oktatott, valamint tudást és készségeket épített a digitális banki szolgáltatások használatának ösztönzése érdekében, és
  • 2022-ben több mint 200 közösségi „pop up” eseményt szervezett, további támogatást nyújtva az ügyfeleknek azokon a területeken, ahol fiókot zárt be. 2023-ban több mint 350 ilyen rendezvényt terveznek.

Itthon lépett az MNB

Az elmúlt 10 évben itthon valamivel nagyobb mértékű – közel 50%-os – fiókhálózat csökkenésnek lehettünk tanúi. Az MNB adatai szerint tavaly szeptember végén 1638 bankfiók szolgáltatásait vehettük igénybe.

A bezárások miatt jelentősen megnövekedett a bankfiókkal nem rendelkező települések száma, valamint az ezen településekhez legközelebb található bankfiókoktól mért távolság is.

Mindezeket látva a hazai szabályozó is lépett és ennek nyomán 2023. február 1. napján hatályba lépett, a „bankjegyek feldolgozásáról, forgalmazásáról, valamint hamisítás elleni védelmével kapcsolatos technikai feladatokról” szóló 1/2023 (I. 17.) MNB rendelet, amely az FCA-hez hasonlóan elvárásokat fogalmaz meg a bankok felé a fiókbezásárok tekintetében.

Ilyen elvásárok többek között az alábbiak:

  • A hitelintézet kizárólag abban az esetben dönthet megszüntetéséről, működésének korlátozásáról, ha az adott pénztár forgalma trendszerűen, folyamatosan csökken, illetve a pénztári készpénzes fizetési műveletek egy olyan szűk ügyfélcsoportra korlátozódnak, amely ügyfélcsoport a készpénzes automaták használatára zökkenőmentesen átterelhető.
  • A fióki pénztárak megszüntetése nem korlátozhatja az ügyfeleket a készpénzhez történő hozzájutásban, illetve a készpénz fizetési számlára történő befizetésében.
  • Amennyiben a bank egy fiókjában megszünteti a pénztára(ka)t, köteles legalább két befizetési és kifizetési funkcióval is rendelkező készpénzes automatával bővíteni a hálózatát, amelyek közül legalább egyet – amennyiben annak elhelyezése megoldható – az adott pénztár nélküli fiókban, a többit az adott településen vagy fővárosi kerületen belül olyan infrastrukturális csomópontban köteles elhelyezni, ahol egyéb szolgáltatások (így például orvosi ellátás, kiskereskedelmi üzlet, postai szolgáltatás, közösségi közlekedés) is elérhetők.

A fizikai infrastruktúra hiányában a digitális banki megoldások megkönnyíthetik a pénzügyi szolgáltatások elérhetőségét.

Ugyanakkor a digitális lemaradók jelentős tábora tekintetében a teljes piacnak még jelentős edukációs feladatai vannak és piaci ösztönzőkre – akár további szabályozás formájában – is szükség lehet.

Emellett a kormány új, pénzügyi digitalizációs csomagjával kapcsolatban is komoly várakozások vannak a szektor részéről, a teljes körű online ügyintézés lehetőségének megteremtése érdekében.

Addig is érdekes lesz látni, hogy itthon felbukkannak-e az angol példákhoz hasonló alternatív fióki- illetve ügyfélkiszolgálási modellek.

dr. Túri Anikó

Előadás: A kormány digitalizációs terve a pénzügyi szektor számára

dr. Túri Anikó, Gazdaságfejlesztési Minisztérium, államtitkár

PayTechShow 4.0: „Szupertárcák, digitális valuták, AFR2.0 | Mi kerül a szupertárcába?” | 2023. április 20.

ATM - bankjegykiado automata -

Elmondta az MNB, miért szabályozza az ATM-ek számát | 2023.01.23.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) új rendeletet adott ki, amely többek között meghatározza, mennyi ATM-et kell üzemeltetniük a bankoknak. „Kevés az egy főre jutó ATM-ek száma Magyarországon, a készpénzforgalom viszont sokkal nagyobb, mint más országokban” – írja a Bank360.hu az MNB válasza alapján. Az MNB lépése nem szokatlan, tavaly hasonló lépéseket készítettek elő az Egyesült Királyságban is.

Címlapfotó: stock.adobe.com – Licenc: FinTech Group Kft.

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!