2024.02.28.

Digitalizáció a készpénz reneszánsz idején. Alkotmányos jog lehet a készpénzhasználat Magyarországon

Szerző:

A Mi Hazánk vezetője, Toroczkai László hétfőn az Országgyűlésben azt állította, hogy az EU-ban a magyarok fizetik a jövedelmük legnagyobb részét banki szolgáltatásokért. Miközben az innovatív elektronikus fizetési megoldások egyre jobban terjednek világszinten, addig ezzel párhuzamosan megfigyelhető, hogy az állampolgárok (és a politikusok) egy részénél a készpénzhasználathoz való ragaszkodás nem csökken.

Hétfőn az azonnali kérdések órájában az Országgyűlésben főszerepbe került az állampolgárok készpénzhasználati joga. A készpénzhasználat alkotmányos védelmére vonatkozó javaslatok egyre inkább előtérbe kerülnek Magyarországon (hasonlóan egyébként Ausztriához).

Orbán Viktor miniszterelnök elutasította azt a vádat, miszerint a kormány korlátozná a készpénzhasználatot Magyarországon. Hangsúlyozta, hogy

a kormány nem engedi a készpénz használatának szűkítését, és az esetleges nemzetközi nyomás visszaszorításáért alkotmányos ellenállásra is készek lennének.

A legújabb fizetési trendek, fizetési megoldások, szabályozói iránymutatások és piaci várakozások kerülnek górcső alá 2024. április 16-án az ötödik PayTechShow-n. Kiemelt témák között az azonnali fizetés 2.0, a bankszámla alapú (A2A) fizetési megoldások, az új digitális tárcák és a digitális euró is.

További részletek itt: PayTechShow 5.0

Mi Hazánk: legyen alkotmányos jog a készpénz használat!

Toroczkai László azzal vádolta a kormányt, hogy rendszerint a bankok és a bankárok oldalán áll a magyar emberekkel szemben.

Bizonyos adatok szerint az EU-ban a magyar emberek fizetik a jövedelmük legnagyobb hányadát banki szolgáltatásokért.

Állítása szerint a banki, postai szolgáltatások díja 12 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben.

A Mi Hazánk elnöke szerint alkotmányozó szinten is ragaszkodnunk kell az állampolgárok készpénzhasználati jogához.

Orbán Viktor meghallgatva Toroczkai nemzetközi példáit is, biztosította a Mi Hazánk képviselőjét arról, hogy a bankszektor folyamatos kéréseinek ellenállva, a magyar kormány eddig sem és azután sem engedi szűkíteni a készpénz használatát.

Jelen pillanatban a kormány álláspontja szilárd – a KDNP eleve ragaszkodik a készpénz használatához – és a kormánynak van olyan minisztere, aki ezzel a szakterülettel foglalkozik és a nemzetközi gyakorlatokat folyamatosan nyomon követi.

Parlamenti többség hiánya miatt az alkotmányozás egyelőre elmaradt

Ausztriában a Szabadságpárt évek óta támogatja a készpénzhasználat jogának alkotmányba foglalását, és tavaly az Osztrák Néppárt is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Karl Nehammer osztrák kancellár augusztusban aktívan kiállt a kezdeményezés mellett, de annak ellenére, hogy indítottak egy szavazást, egyelőre nem sikerült elérni az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados parlamenti többséget, mivel a szélsőjobb és a konzervatívok együttesen csak a mandátumok 55 százalékát birtokolják az alsóházban.

Az elektronikus fizetések útja már ki volt jelölve

A 2023 májusában bemutatott “Pénzforgalom 2030 stratégia” alapján az MNB a következő hét évben az elektronikus fizetési megoldások használatát fogja ösztönözni.

Az akkori várakozások szerint 2030-ig a fizetési tranzakciók legalább 60%-a elektronikus lehet, de célzott intézkedésekkel ez az arány meghaladhatja a kétharmadot is.

Az MNB kiemelte, hogy az elsődleges céljuk nem a teljes digitalizációs reform, hanem az, hogy a társadalom minden tagja számára elérhető választási lehetőség legyen mind az elektronikus fizetés, mind a készpénzhasználat.

,,A magyarok kultúrájában szervesen benne van a készpénz, ezért az MNB-nek nem célja a készpénz megszüntetése.”

– hangsúlyozta előadásában Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója tavaly májusban.

Fókuszban: Pénzforgalom 2030, AFR2.0, PSD3 és fraud helyzetkép

Bartha Lajos, MNB, ügyvezető igazgató

PayTechShow 5.0: “Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások” | 2024. április 16.

A fogyasztók minden rétegét egyaránt, egységesen képviselni kell

Dr. Túri Anikó, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára, a 2022 júliusában megalakult a Digitalizációs fejlesztési és szabályozói munkacsoport vezetőjeként a tavalyi PayTechShow-n is hangsúlyozta a szabályozói kihívásokat az eltérő fogyasztói igények tükrében.

Az európai színvonalú pénzügyi szektor létrehozása csak annak tükrében valósulhat meg, ha a mindenkori fogyasztó az egyik legfontosabb entitássá válik a pénzügyi szektor szereplői számára – akkor is, ha szolgáltatási igényeket, és akkor is, ha a fogyasztóvédelmi érdekeket kell éppen megvizsgálni.

Az államtitkár asszony előadásában felhívta a figyelmet a szabályozói oldal összetett kihívásaira, köztük elsősorban arra, hogy a fogyasztók minden rétegét egyaránt, egységesen képviselnie kell a munkacsoport javaslatainak.

Egy bizonyos, készpénz használati rutint előnyben részesítő társadalmi réteg képviseletének elemei voltak a nyáron debütált kereskedői cashback szolgáltatás és a 2023. február 1-jétől hatályos ATM rendelet is.

dr. Túri Anikó - Gazdaságfejlesztési Minisztérium

Fotón: dr. Túri Anikó, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára a PayTechShow-n. (Készítette: Kovács Dávid, Instagram)

[Forrás: MTI] pxhere.com. Link. CC0 Public Domain

Címkék: