Közös bankfiókot nyitnak a bankok

Szerző: | 2022. 09. 23. | Nemzetközi digitális bankolás, Összes hír

PayTechShow 4.0

Új ügyfélszolgálati modellel, közös ügyfélszolgálati pontok kialakításával kísérletezik a Posta és öt nagybank az Egyesült Királyságban. Az első sikerek után jövőre országosan is kiterjesztik a közös használatú bankfiókokat.

Az ügyfélszolgálati pontok, bankfiókok működtetése rendkívül költséges a bankok számára. A szektor digitalizációja, a digitális bankolás térhódítása és a hatékonysági törekvések okán az Egyesült Királyságban évekkel ezelőtt megindult a bankfiókok bezárása. Mára aggasztó méreteket öltött a bankfiók bezárási hullám; míg az elmúlt 5 évben havonta átlagosan 50 fiókot zártak be a szolgáltatók, ez a szám idén augusztus végére már 200-ra emelkedett. Például ez év augusztusában csak a Barclays újabb 18, előző hónapban pedig a LLoyds, 66 bankfiók megszüntetését jelentette be.

A személyes ügyfélszolgálati pontok megszüntetése különösen a vidéki, falusi környezetre összpontosul, holott leginkább itt lenne szükség a személyes jelenlétre. Nemcsak a készpénzhez való hozzáférés, vagy a pénzügyi tranzakciók bonyolítása miatt nélkülözhetetlenek a bankok. A kisvárosokban, falvakban, számos kisvállalkozás (pl. kisboltok, fodrászok) a napi bevételét készpénzben fizeti be a bankfiókokban a munkanap végén.

Erősődő trend az ATM-k számának csökkentése is

A bankfiók bezárásokon túl az ATM-ek számát is csökkentenék a bankok annak érdekében, hogy a készpénz biztosításával, kezelésével járó költségeiket mérsékeljék. Írországban az AIB júliusban bejelentette, hogy a 170 bankfiókjából 70-ben megszünteti az ATM berendezést, ám a fogyasztók felháborodása miatt elállt tervétől.

Szigorú intézkedésekre figyelmeztet a szabályozó

A személyes ügyfélszolgálati lehetőségek csökkenése, a készpénzhez való hozzáférés nehezítése egyre gyorsuló tendencia az Egyesült Királyságban. Ennek láttán a pénzügyi és a fogyasztóvédelmi szabályozó júniusban bejelentette,

szigorú szabályokat tervez bevezetni a bankfiókok bezárásával kapcsolatosan, tekintve, hogy ez a helyi közösségek életére jelentős negatív hatással lehet.

Közös infrastruktúra-használat, bankfüggetlen ügyfélkiszolgálás lehet a megoldás?

Nem csoda, hogy kiemelt piaci és szabályozói figyelmet kapott az angol Posta és öt, az Egyesült Királyságban meghatározó méretű bank kezdeményezése, melynek célja, hogy feltárják a “bankfüggetlen” ügyfélszolgálati pontok működtetésében rejlő lehetőségeket.

A pilot elsődleges célja a költségmegtakarítási lehetőségek feltárása és elemzése, a lakossági fogadtatás tesztelése.

A szolgáltatók közös kampányokat indítottak, elemezték a lakossági véleményeket, igényeket, a felhasználói szokások változását, közben együttesen kialakították a közös bankfiók működésének gyakorlatát.

A közös bankfiók minden hétköznap nyitva van, betétek elhelyezésére alkalamas, ingyen használható ATM áll rendelkezésre és naponta más-más bank képviselője segíti a helyi lakosokat és kisvállalkozásokat pénzügyeik intézésében.

A pilot megítélése az elmúlt egy évben olyannyira kedvező volt mind fogyasztói, mind a működtető szolgáltatók oldaláról, hogy a pilot országos kiterjesztése mellett döntöttek a partnerek. A következő fázisban 13 új helyszínen nyitnak majd közös bankfiókokat, mellyel összesen 25-re nő majd az ú.n. banking hub-ok száma 2023-ban.

A fiókokhoz jellemzően a Posta adja a helyiséget, melyet átalakítanak, hogy megfeleljen a szigorú banki szabályoknak. Hogy hol nyíljon a következő “banking hub”, azt több szempont elemzését követően döntik el a partnerek. Fontos szempont az adott közösség készpénz igénye, pl. a kisboltok, szolgáltatók súlya.

A szabályozó számára alapvető fontosságú annak megvizsgálása is, hogy a készpénzhez való hozzáférés megfelelő-e, hiszen alig néhány hónappal korábban kényszerült az angol kormányzat törvényt alkotni a készpénzhasználat védelme érdekében.

A pilot kezdeti eredményei láttán a bankszektor számára megcsillant a remény, hogy költséghatékonyan is lehet biztosítani a személyes ügyfélkiszolgálást – és nem is csak a leginkább rászorultak részére – , így a szabályozói szigor elkerülhető lehet. A szabályozó is optimista az első tapasztalatok után; úgy látszik, a modell lehet egy működő kompromisszum a felek részéről.

Egyesult Kiralysag keszpenz vedelem

“Bárhol és bármikor hozzá lehessen férni a készpénzhez.” Mostantól törvényben védik a készpénzt a britek | 2022.05.25.

A készpénzhez való “bárhol és bármikor” hozzáférés biztosítása, a készpénz kezelését biztosító fizetési infrastruktúra hosszútávú fenntartása, a megtévesztésen alapuló csalások szigorú büntetése és a kártalanítás szerepel az Egyesült Királyság új pénzügyi szabályozói rendszerének középpontjában.

[BBC, Finextra] | Címlapfotó: stock.adobe.com – licenc: FinTech Group

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!