Arcfelismerés köztereken? Zuckerberg legyen az internet moderátora? Terítéken Európa adatstratégiája és mesterséges intelligencia szabályozása

írta | 2020.02.21. | Banki és fintech hírek, Nemzetközi fintech hírek, Összes hír

„A Facebooknak kell alkalmazkodnia az EU szabályozásához és nem fordítva” – volt az Európai Bizottság válasza Mark Zuckerberg internetszabályozási javaslatára. A Bizottság év végéig bemutatja, hogyan szabályozná a BigTechet és a közösségi médiát. Addig is az EU elkészült a saját adatstratégiájával és bemutatta a Mesterséges Intelligencia Fehér Könyvet is. 

Az Európai Bizottság célul tűzte ki, hogy több lépésben, legkésőbb 2025-ig:

 1. megszünteti az online platformcégek versenykorlátozó gyakorlatát,
 2. létrehozza az európai adattereket,
 3. kialakítja a szabályozott, egységes adathozzáférés feltételeit, továbbá
 4. kialakítja az adatfeldolgozást segítő mesterséges intelligencia alkalmazások szabályozói keretrendszerét.

A Facebook szabályozási javaslatairól a HWSW.hu “Nem kér a Facebook szabályozási javaslataiból az EU” c. cikkében olvashatók a részletek.

Kontrol alatt a bigtech adatgyűjtési,- felhasználási gyakorlata

A bigtech cégek globális elérése és adatgyűjtési gyakorlata eredményeként felhalmozódott óriási adathalmaz és a legfejlettebb adatelemzési technológiák professzionális használata jelentős versenyelőnyt jelent számukra Európa kisebb cégeivel szemben.

A Bizottság tavaly létrehozott szakértői csoportja vizsgálja a platform cégek adatgyűjtési és adatfelhasználási gyakorlatát. A szakértők elemzik a bigtech jelenlegi aránytalan díjazású adathozzáférési szerződéses gyakorlatát is, majd javaslatot tesznek a Bizottság felé az egyenlő versenyfeltételeket biztosító szabályozási eszközökre

Szemezgetés a napokban publikált európai adatstratégiából

Az Unió belső piaci fejlődését, valamint a bigtech és az állami támogatást élvező kínai cégekkel szembeni versenyesélyek javítását segíti az európai „központi” egységes adatterek létrehozása és az adatterekhez könnyű, átlátható hozzáférés biztosítása.

Az adatterek célja a tudományos kutatásokhoz, a határokon átnyúló közigazgatási ügyek intézéséhez szükséges adatok egyszerű, egységes feltételek alapján történő használatán túl a piaci adatvezérelt innovációk és szolgáltatások ösztönzése.

A Bizottság az elkövetkező 7 évben 1 milliárd eurót fordít közvetlenül az adatterek kialakítására. A beruházások az adatmegosztás infrastruktúrájának (platformok, szoftverek) felépítését, a működési, irányítási modell kialakítását, az adatok minőségének javítását célozzák.

A Bizottság első lépésben az alábbi területeken építi fel az egységes, szabványos hozzáférést biztosító adattereket:

 • gyártás, gyártás automatizáció
 • környezetvédelem, klíma-változás
 • mobilitás – közlekedés, autóipar
 • egészségügy
 • pénzügyek
 • energia
 • mezőgazdaság és a
 • közbeszerzések.

A pénzügyi adatok piactere a PSD2 irányelv alapján jön létre, azaz – minimálisan – az európai felhasználók fizetési számla adatait tartalmazza majd és biztosít egységes, szabályozott feltételek mellett hozzáférést az adatokhoz.

Az európai adatstratégia letölthető innen.

Az Európai adatstratégiával párhuzamosan kiadásra került a Mesterséges Intelligencia Fehér Könyv is

Az európai adatstratégia és a mesterséges intelligencia alkalmazások szabályozásáról szóló white paper a szoros összefüggés miatt együtt került publikálásra.

A white paper alapvetően a magas kockázatú szektorokban, így az egészségügyben és a közlekedésben – a mesterséges intelligencia biztonságos alkalmazását írja le, illetve az alkalmazások fejlődését biztosító szabályozó környezetre fogalmaz meg javaslatokat.

Az elmúlt hetekben felerősödött az iparági vita az arcfelismerés alkalmazása kapcsán különösen a közösségi terek (pl. repterek) vonatkozásában.

A Bizottság ezért kifejezetten várja az iparági véleményeket az arcfelismerő alkalmazások közterületeken történő használata kérdésében. Az iparági vélemények alapján alakítja ki az Európára egységesen érvényes szabályozást és fogalmazza meg a tagállami közigazgatási és hatósági szervezetekkel szembeni kapcsolódó elvárásokat.

A Mesterséges Intelligencia Fehér Könyv letölthető innen.

A platformcégek adatstratégiájáról, a mesterséges intelligencia alapú alkalmazások fejlesztését, alkalmazását ösztönző Uniós és hazai stratégiai valamint szabályozási keretrendszerről a 2019. április 21-én megrendezésre kerülő FinTechShow-n a stratégiát alkotó és a szabályozási környezetet kialakító szakemberek véleményét ismerhetik meg a résztvevők. A téma iránt érdeklődők számára a Félnapos jegy megvásárlása is elegendő.

Itt követhetsz minket:

NÉMETH MONIKA

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.