2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2020.02.21.

Arcfelismerés köztereken? Zuckerberg legyen az internet moderátora? Terítéken Európa adatstratégiája és mesterséges intelligencia szabályozása

Szerző:

Kategóriák:

„A Facebooknak kell alkalmazkodnia az EU szabályozásához és nem fordítva” – volt az Európai Bizottság válasza Mark Zuckerberg internetszabályozási javaslatára. A Bizottság év végéig bemutatja, hogyan szabályozná a BigTechet és a közösségi médiát. Addig is az EU elkészült a saját adatstratégiájával és bemutatta a Mesterséges Intelligencia Fehér Könyvet is. 

Az Európai Bizottság célul tűzte ki, hogy több lépésben, legkésőbb 2025-ig:

 1. megszünteti az online platformcégek versenykorlátozó gyakorlatát,
 2. létrehozza az európai adattereket,
 3. kialakítja a szabályozott, egységes adathozzáférés feltételeit, továbbá
 4. kialakítja az adatfeldolgozást segítő mesterséges intelligencia alkalmazások szabályozói keretrendszerét.

A Facebook szabályozási javaslatairól a HWSW.hu “Nem kér a Facebook szabályozási javaslataiból az EU” c. cikkében olvashatók a részletek.

Kontrol alatt a bigtech adatgyűjtési,- felhasználási gyakorlata

A bigtech cégek globális elérése és adatgyűjtési gyakorlata eredményeként felhalmozódott óriási adathalmaz és a legfejlettebb adatelemzési technológiák professzionális használata jelentős versenyelőnyt jelent számukra Európa kisebb cégeivel szemben.

A Bizottság tavaly létrehozott szakértői csoportja vizsgálja a platform cégek adatgyűjtési és adatfelhasználási gyakorlatát. A szakértők elemzik a bigtech jelenlegi aránytalan díjazású adathozzáférési szerződéses gyakorlatát is, majd javaslatot tesznek a Bizottság felé az egyenlő versenyfeltételeket biztosító szabályozási eszközökre

Szemezgetés a napokban publikált európai adatstratégiából

Az Unió belső piaci fejlődését, valamint a bigtech és az állami támogatást élvező kínai cégekkel szembeni versenyesélyek javítását segíti az európai „központi” egységes adatterek létrehozása és az adatterekhez könnyű, átlátható hozzáférés biztosítása.

Az adatterek célja a tudományos kutatásokhoz, a határokon átnyúló közigazgatási ügyek intézéséhez szükséges adatok egyszerű, egységes feltételek alapján történő használatán túl a piaci adatvezérelt innovációk és szolgáltatások ösztönzése.

A Bizottság az elkövetkező 7 évben 1 milliárd eurót fordít közvetlenül az adatterek kialakítására. A beruházások az adatmegosztás infrastruktúrájának (platformok, szoftverek) felépítését, a működési, irányítási modell kialakítását, az adatok minőségének javítását célozzák.

A Bizottság első lépésben az alábbi területeken építi fel az egységes, szabványos hozzáférést biztosító adattereket:

 • gyártás, gyártás automatizáció
 • környezetvédelem, klíma-változás
 • mobilitás – közlekedés, autóipar
 • egészségügy
 • pénzügyek
 • energia
 • mezőgazdaság és a
 • közbeszerzések.

A pénzügyi adatok piactere a PSD2 irányelv alapján jön létre, azaz – minimálisan – az európai felhasználók fizetési számla adatait tartalmazza majd és biztosít egységes, szabályozott feltételek mellett hozzáférést az adatokhoz.

Az európai adatstratégia letölthető innen.

Az Európai adatstratégiával párhuzamosan kiadásra került a Mesterséges Intelligencia Fehér Könyv is

Az európai adatstratégia és a mesterséges intelligencia alkalmazások szabályozásáról szóló white paper a szoros összefüggés miatt együtt került publikálásra.

A white paper alapvetően a magas kockázatú szektorokban, így az egészségügyben és a közlekedésben – a mesterséges intelligencia biztonságos alkalmazását írja le, illetve az alkalmazások fejlődését biztosító szabályozó környezetre fogalmaz meg javaslatokat.

Az elmúlt hetekben felerősödött az iparági vita az arcfelismerés alkalmazása kapcsán különösen a közösségi terek (pl. repterek) vonatkozásában.

A Bizottság ezért kifejezetten várja az iparági véleményeket az arcfelismerő alkalmazások közterületeken történő használata kérdésében. Az iparági vélemények alapján alakítja ki az Európára egységesen érvényes szabályozást és fogalmazza meg a tagállami közigazgatási és hatósági szervezetekkel szembeni kapcsolódó elvárásokat.

A Mesterséges Intelligencia Fehér Könyv letölthető innen.

A platformcégek adatstratégiájáról, a mesterséges intelligencia alapú alkalmazások fejlesztését, alkalmazását ösztönző Uniós és hazai stratégiai valamint szabályozási keretrendszerről a 2019. április 21-én megrendezésre kerülő FinTechShow-n a stratégiát alkotó és a szabályozási környezetet kialakító szakemberek véleményét ismerhetik meg a résztvevők. A téma iránt érdeklődők számára a Félnapos jegy megvásárlása is elegendő.

Címkék:
blank