BankTechShow

Az első 24 óra a frontvonalban – Hack The Crisis Hungary!

Szerző: | 2020. 04. 04. | Hack The Crisis Hungary, Összes hír

Épp 24 órája tart Magyarország eddigi legnagyobb 48 órás online ötletversenye és hackathonja. A cél, hogy a verseny végére olyan prototípusok, megoldások álljanak elő, amelyek választ adnak a koronavírus járvány kihívásaira, hasznosak az életmentésre, közösségek és vállalkozások támogatására, valamint az oktatás digitalizálására. Pénteken éjfélkor már 112 megoldáson dolgozott közel 800 magyar fejlesztő, mentor és szakértő. Vasárnap délután kiderül, a zsűri értékelése alapján melyek lesznek a legjobb projektek.

A Hack The Crisis Hungary ötlete alig két hete pattant ki a szervezők fejéből azt követően, hogy Észtország életre hívta a kezdeményezést. A hazai adaptáció is nagyon betalált a magyar fejlesztők körében és a rövid idő ellenére több százan csatlakoztak az online hackathonhoz.

A startpisztoly pénteken, 2020.04.03-án 16:00-kor eldördült és éjfélkor már be is mutatták a csapatok, milyen problémára keresik a válaszokat. A péntek éjfélkor, illetve szombat reggel kiadott statisztikák alapján:

 • Az eseményre regisztráltak száma 780 fő
 • Az online térben (Slack) tartozkodók száma: 1100+ fő (és folyamatosan jönnek)
 • Összerendeződött csapatok száma: 122 db (+ több száz freerider)
 • Mentorok / Szakértők száma: 70+ fő
 • Beadott ötletek száma: 112
 • FUN: mentor-és szakértő össztapasztalat: 70 x 10 év átlagban = 700+ évnyi szaktudás! 🙂

A beadott ötletek megoszlása kategóriánkét:

 • Save Education: 28 db
 • Save Life: 30 db
 • Save Community: 31 db
 • Save Small Businesses: 23 db

Mit takarnak az egyes kategóriák?

 • Save Life: A koronavírus egészségügyi következményei miatt egyre többen kerülnek kórházba. Segítsetek az ott dolgozóknak vagy a még egészségeseknek, hogy ne kapják el a vírust!
 • Save Community: A járvány lassításához elengedhetetlen a társadalmi érintkezés minimálisra csökkentése. Emiatt a közösségek eltávolodhatnak egymástól. Segítsetek online megoldások kialakításában!
 • Save Small Businesses: A gazdasági válság kibontakozóban van, néhány szektorban már jelentős visszaesés tapasztalható. Segítsetek olyan megoldások kialakításával, amelyek a túlélést, újjáépítést támogatják!
 • Save Education: A napokban a hagyományos, tantermi oktatást felváltotta a digitális oktatás. A gyors átállás nagy terhet ró a tanárokra, diákokra. Segítsetek nekik az átállásban!

Hogyan zajlik az online hackathon?

A csapatok, ötletek szerveződése, a közös munka, a mentorok, szakértők segítségnyújtása az online térben történik, ami a résztvevők számának tükrében nem kis kihívás. Annak érdekben, hogy ne vesszünk el az információs cunamiban külön „operatív törzs” segíti a több száz fejlesztő, mentor munkáját és az alábbi online platformokat használjuk:

 • Slack [Hack The Crisis Hungary]: az elsődleges online platform, ahol az információáramlás zajlik. Az operatív törzs itt teszi a bejelentéseket, a csapatok, freeriderek itt mutatkozhatnak be, a segítségkérés és a segítségnyújtás is itt történik. A mentorálás videohívások keretében zajlik, szintén a Slacken (tipp: érdemes ehhez az asztali alkalmazást lementeni).
 • Booked4.us: a csapatok ezen az online platformon keresztül foglalhatnak időpontot a mentornál, szakértőnél. A mentorok, szakértők előzetesen megadták, hogy a verseny ideje alatt milyen idősávokban elérhetők. A csapatok 30 perces blokkokból választhatják ki a számukra megfelelőt, amiről minden fél e-mailben értesítést kap.
 • Google Dokumentumok (Docs): ezen az online kollaborációs platformon érhetők el a közös munkát segítő leírások, útmutatók, amiket az „operatív törzs” készít a mentoroknak, szakértőknek, zsűri tagjainak.
 • Google Táblázatok (Sheets): itt találhatók a bedobott ötletek (több mint 50), amiből válogathatnak a saját ötlettel nem rendelkező csapatok, illetve Google Táblázatba került a több mint 70 mentor rövid leírása, Linkedin linkje, és az időpont foglaláshoz szükséges Booked4us közvetlen linkje is.
 • Google Űrlapok (Forms): a mentorok, szakértők, csapatok, freeriderek ezeken keresztül regisztrálhattak, illetve az ötletgyűjtés is ezen az online platformon keresztül történt.
 • Guanna: a csapatoknak ezen az online platformon kell a megadott időpontokban bemutatniuk projektjüket, illetve a zsűrizés is itt történik majd. (Platform online hackathonok, innovációs versenyek lebonyolításához.)
 • Bitly: linkrövidítő és -menedzsment szolgáltatás. Ez elsősorban az „operatív törzs” számára hasznos eszköz az egyedi linkek létrehozásához és az aktivitás méréséhez.
 • GitHub: a közös fejlesztéshez kapcsolódó kódverziók nyomon követéséhez, a projekt (szoftver) dokumentálásához [opcionális].

Mit nyernek a csapatok, a résztvevők?

A Hack The Crisis Hungary ötletverseny és hackathon 5 lejobb megoldása egyenként 700 000 Ft-os díjazásban fog részesülni. Az 5 díj felajánlója: Docler, OTP Mobil, ITSH, Telekom és T-systems, valamint a Janssen. Az Ericsson Magyarország pedig a legjobb AI megoldást fogja külön díjazni.

Emellett 8 inkubációs partner is felajánlott támogatást az általuk kiválasztott legjobb projekt részére. Inkubációs program felajánlói: KH Start IT, Day One Capital, Oxo Holdings, MKB Fintechlab, Impact Hub, Hiventures, Design Terminal, Budapest Önkormányzat.

Ami a legfontosabb, akár mentorként, szakértőként, vagy fejlesztőként veszel részt a hackathonon, csak profitálhatsz belőle.

Az eredményhirdetésre vásárnap délután 15.00-kor kerül majd sor. Hamarosan jelentkezünk!

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!