Az új blokklánc: Hashgraph

írta | 2018.05.14. | Blockchain

fintechshow fintech digitalis transzformacio

Pár hete indult el Magyarországon a Hashgraph Közösség, hogy a fejlesztők minél szélesebb köréhez juttassák el az elosztott főkönyvi technológia (distributed ledger technology) legújabb generációját. A FinTechShow-n Szegő Dániellel, a magyarországi Hashgraph Közösség oszlopos tagjával beszélgettünk.

Szegő Dániel BIO:

“Megközelítőleg 2,5 éve foglalkozom különböző decentralizált és blockchain alapú technológiákkal. Alapvetően mérnöki és szoftverfejlesztői hátterem van, így sokkal inkább a technológiai kérdésekkel, a vállalati és a konzorcium alapú alkalmazásokkal foglalkozom, mint a tokenekkel, a kriptovalutákkal vagy az árfolyamokkal. Időnként foglalkozom nem teljesen technikai témákkal is, amelyek közül pillanatnyilag a legvadabb a blockchain és a GDPR kapcsolata.”

Szego Daniel A fintech-en tul

Mi az a hashgráf és mennyiben különbözik a blokklánc technológiától?

Szegő Dániel: A hashgráf egy általános distributed ledger technológia, ami technikailag abban különbözik a blokklánctól, hogy máshogy tárolja az érvényes tranzakciókat és máshogy éri el a hálózati konszenzust. Gyakorlati szempontból a hashgráffal nagyságrendekkel gyorsabb másodpercenkénti tranzakciószámot lehet elérni, mint a legtöbb jelenlegi blockchain keretrendszerrel.

 

Hogy kerültél kapcsolatba a hashgráffal?

Szegő Dániel: Aktív módon figyelem a különböző elosztott technológiákat. Amit első körben érdekesnek találtam, az a zseniális konszenzus algoritmusuk, illetve az üzleti politikájuk. Ellentétben a legtöbb társasággal a hashgráf nem csinált token salest. Levédették az algortimusukat, majd sikeresen eladták az első projekteket.

hashgraph blockchain distributed ledger

 

Milyen nemzetközi eredményei, alkalmazási területei vannak a hashgráfnak?

Szegő Dániel: A technológia elég új, lényegében tavaly ősszel kezdték el terjeszteni. Van egy-két futó projekt ismert pénzügyi és biztosítási területeken, de elsősorban zárt környezetben. A legfrissebb hír, hogy a hashgráf nemcsak zárt környezetben lesz használható, hanem idén ősztől egy nyilvános hálózat is rendelkezésére fog állni, támogatva a nyílt innovációt.

 

Hol látod ennek a technológiának az előnyeit pl. a hazai vállalkozások számára?

Szegő Dániel: Bárhol, ahol a decentralizált technológiát alkalmazni lehet és nagyszámú tranzakcióra van szükség. Érdemes megjegyezni, hogy a hashgráf – topológiától függően – 50.000 – 1.000.000 tranzakciót is képes kezelni másodpercenként, így a pénzügyi alkalmazásokon messze túlmutató lehetőségek vannak benne.

 

Mit lehet tudni a magyarországi hashgráf közösségről?

Szegő Dániel: magyarországi hivatalos közösséget pár hete kezdtük el aktívan fejleszteni. Az első zseniális előadást a cég Business Development igazgatója, Jordan Fried tartotta, aki maga is éveken keresztül élt Budapesten.

 

Akit érdekel a technológia hol, hogyan tud kapcsolatba lépni a hazai közösséggel?

Szegő Dániel: Ingyenes meetupokat tartunk megközelítőleg kéthavonta. Ha valakit érdekel a technológia, nagyon szívesen látjuk a következő alkalommal.

hashgraph meetup

fintechshow fintech digitalis transzformacio

fintechshow fintech digitalis transzformacio

Itt követhetsz minket:

Dr. VARSÁNYI KÁROLY [digitalcash.hu]

Dr. VARSÁNYI KÁROLY [digitalcash.hu]

Egy digitális jogász a digitális fizetőeszközökről és a blockchain technológiáról. Lelkes híve a kriptovaluták világának, a Programozható Gazdaságnak és az egészséges szabályozásnak. Hisz abban, hogy az elosztott főkönyvi technológia paradigmaváltást jelent majd a gazdasági élet számos területén. Írásai a DigitalCash.hu weboldalon olvashatók.
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

FINTECHSHOW 5.0

fintechshow fintech digitalis transzformacio
FinTech seregszemle, pitch verseny és jövőbemutató előadások az idén 5 éves FinTechShow-n. Górcső alatt a digitális pénzügyi transzformáció új irányai. FinTechShow: (m)érték a digitális pénzügyekben.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.