Az új blokklánc: Hashgraph

Szerző: | 2018. 05. 14. | Blockchain

BankTechShow | A jövő digitális bankja

Pár hete indult el Magyarországon a Hashgraph Közösség, hogy a fejlesztők minél szélesebb köréhez juttassák el az elosztott főkönyvi technológia (distributed ledger technology) legújabb generációját. A FinTechShow-n Szegő Dániellel, a magyarországi Hashgraph Közösség oszlopos tagjával beszélgettünk.

Szegő Dániel BIO:

“Megközelítőleg 2,5 éve foglalkozom különböző decentralizált és blockchain alapú technológiákkal. Alapvetően mérnöki és szoftverfejlesztői hátterem van, így sokkal inkább a technológiai kérdésekkel, a vállalati és a konzorcium alapú alkalmazásokkal foglalkozom, mint a tokenekkel, a kriptovalutákkal vagy az árfolyamokkal. Időnként foglalkozom nem teljesen technikai témákkal is, amelyek közül pillanatnyilag a legvadabb a blockchain és a GDPR kapcsolata.”

Szego Daniel A fintech-en tul

Mi az a hashgráf és mennyiben különbözik a blokklánc technológiától?

Szegő Dániel: A hashgráf egy általános distributed ledger technológia, ami technikailag abban különbözik a blokklánctól, hogy máshogy tárolja az érvényes tranzakciókat és máshogy éri el a hálózati konszenzust. Gyakorlati szempontból a hashgráffal nagyságrendekkel gyorsabb másodpercenkénti tranzakciószámot lehet elérni, mint a legtöbb jelenlegi blockchain keretrendszerrel.

 

Hogy kerültél kapcsolatba a hashgráffal?

Szegő Dániel: Aktív módon figyelem a különböző elosztott technológiákat. Amit első körben érdekesnek találtam, az a zseniális konszenzus algoritmusuk, illetve az üzleti politikájuk. Ellentétben a legtöbb társasággal a hashgráf nem csinált token salest. Levédették az algortimusukat, majd sikeresen eladták az első projekteket.

hashgraph blockchain distributed ledger

 

Milyen nemzetközi eredményei, alkalmazási területei vannak a hashgráfnak?

Szegő Dániel: A technológia elég új, lényegében tavaly ősszel kezdték el terjeszteni. Van egy-két futó projekt ismert pénzügyi és biztosítási területeken, de elsősorban zárt környezetben. A legfrissebb hír, hogy a hashgráf nemcsak zárt környezetben lesz használható, hanem idén ősztől egy nyilvános hálózat is rendelkezésére fog állni, támogatva a nyílt innovációt.

 

Hol látod ennek a technológiának az előnyeit pl. a hazai vállalkozások számára?

Szegő Dániel: Bárhol, ahol a decentralizált technológiát alkalmazni lehet és nagyszámú tranzakcióra van szükség. Érdemes megjegyezni, hogy a hashgráf – topológiától függően – 50.000 – 1.000.000 tranzakciót is képes kezelni másodpercenként, így a pénzügyi alkalmazásokon messze túlmutató lehetőségek vannak benne.

 

Mit lehet tudni a magyarországi hashgráf közösségről?

Szegő Dániel: magyarországi hivatalos közösséget pár hete kezdtük el aktívan fejleszteni. Az első zseniális előadást a cég Business Development igazgatója, Jordan Fried tartotta, aki maga is éveken keresztül élt Budapesten.

 

Akit érdekel a technológia hol, hogyan tud kapcsolatba lépni a hazai közösséggel?

Szegő Dániel: Ingyenes meetupokat tartunk megközelítőleg kéthavonta. Ha valakit érdekel a technológia, nagyon szívesen látjuk a következő alkalommal.

hashgraph meetup
BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Dr. VARSÁNYI KÁROLY [digitalcash.hu]

Egy digitális jogász a digitális fizetőeszközökről és a blockchain technológiáról. Lelkes híve a kriptovaluták világának, a Programozható Gazdaságnak és az egészséges szabályozásnak. Hisz abban, hogy az elosztott főkönyvi technológia paradigmaváltást jelent majd a gazdasági élet számos területén. Írásai a DigitalCash.hu weboldalon olvashatók.

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.