Az új blokklánc: Hashgraph

írta | 2018. 05. 14. | Blockchain

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH

Pár hete indult el Magyarországon a Hashgraph Közösség, hogy a fejlesztők minél szélesebb köréhez juttassák el az elosztott főkönyvi technológia (distributed ledger technology) legújabb generációját. A FinTechShow-n Szegő Dániellel, a magyarországi Hashgraph Közösség oszlopos tagjával beszélgettünk.

Szegő Dániel BIO:

“Megközelítőleg 2,5 éve foglalkozom különböző decentralizált és blockchain alapú technológiákkal. Alapvetően mérnöki és szoftverfejlesztői hátterem van, így sokkal inkább a technológiai kérdésekkel, a vállalati és a konzorcium alapú alkalmazásokkal foglalkozom, mint a tokenekkel, a kriptovalutákkal vagy az árfolyamokkal. Időnként foglalkozom nem teljesen technikai témákkal is, amelyek közül pillanatnyilag a legvadabb a blockchain és a GDPR kapcsolata.”

Szego Daniel A fintech-en tul

Mi az a hashgráf és mennyiben különbözik a blokklánc technológiától?

Szegő Dániel: A hashgráf egy általános distributed ledger technológia, ami technikailag abban különbözik a blokklánctól, hogy máshogy tárolja az érvényes tranzakciókat és máshogy éri el a hálózati konszenzust. Gyakorlati szempontból a hashgráffal nagyságrendekkel gyorsabb másodpercenkénti tranzakciószámot lehet elérni, mint a legtöbb jelenlegi blockchain keretrendszerrel.

 

Hogy kerültél kapcsolatba a hashgráffal?

Szegő Dániel: Aktív módon figyelem a különböző elosztott technológiákat. Amit első körben érdekesnek találtam, az a zseniális konszenzus algoritmusuk, illetve az üzleti politikájuk. Ellentétben a legtöbb társasággal a hashgráf nem csinált token salest. Levédették az algortimusukat, majd sikeresen eladták az első projekteket.

hashgraph blockchain distributed ledger

 

Milyen nemzetközi eredményei, alkalmazási területei vannak a hashgráfnak?

Szegő Dániel: A technológia elég új, lényegében tavaly ősszel kezdték el terjeszteni. Van egy-két futó projekt ismert pénzügyi és biztosítási területeken, de elsősorban zárt környezetben. A legfrissebb hír, hogy a hashgráf nemcsak zárt környezetben lesz használható, hanem idén ősztől egy nyilvános hálózat is rendelkezésére fog állni, támogatva a nyílt innovációt.

 

Hol látod ennek a technológiának az előnyeit pl. a hazai vállalkozások számára?

Szegő Dániel: Bárhol, ahol a decentralizált technológiát alkalmazni lehet és nagyszámú tranzakcióra van szükség. Érdemes megjegyezni, hogy a hashgráf – topológiától függően – 50.000 – 1.000.000 tranzakciót is képes kezelni másodpercenként, így a pénzügyi alkalmazásokon messze túlmutató lehetőségek vannak benne.

 

Mit lehet tudni a magyarországi hashgráf közösségről?

Szegő Dániel: magyarországi hivatalos közösséget pár hete kezdtük el aktívan fejleszteni. Az első zseniális előadást a cég Business Development igazgatója, Jordan Fried tartotta, aki maga is éveken keresztül élt Budapesten.

 

Akit érdekel a technológia hol, hogyan tud kapcsolatba lépni a hazai közösséggel?

Szegő Dániel: Ingyenes meetupokat tartunk megközelítőleg kéthavonta. Ha valakit érdekel a technológia, nagyon szívesen látjuk a következő alkalommal.

hashgraph meetup
HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Dr. VARSÁNYI KÁROLY [digitalcash.hu]

Egy digitális jogász a digitális fizetőeszközökről és a blockchain technológiáról. Lelkes híve a kriptovaluták világának, a Programozható Gazdaságnak és az egészséges szabályozásnak. Hisz abban, hogy az elosztott főkönyvi technológia paradigmaváltást jelent majd a gazdasági élet számos területén. Írásai a DigitalCash.hu weboldalon olvashatók.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!