BankTechShow

Bevezető a kriptovaluták és a blockchain titokzatos világába

Szerző: | 2017. 07. 27. | Bitcoin, Blockchain, Fintech tudástár, Összes hír

Miért olyan őrülten izgalmas a kriptovaluták világa? Mi az a blockchain és miért izgultak rá a legnagyobb nemzetközi bankok? Vagy az OTP Bank? Csak a “kimaradás”-szindróma miatt, vagy valóban forradalmi változást hozhat a “blokklánc” a pénzügyi világban (is)? Hogyan magyaráznád el szüleidnek, mi a kriptopénz és hogyan működik?

A technológia lenyűgöző tempóban fejlődik. Még azok számára is kihívást jelenthet a fejlesztésekről, újdonságokról dömpingszerűen megjelenő hírek feldolgozása, értelmezése, akik aktívan benne vannak a digitális vérkeringésben.

A kriptovaluták világa, a Bitcoin rally egyre szélesebb körökben beszédtéma, így ne érjen váratlanul, ha édesapád neked szegezi a kérdést: “Hogyan lehetséges árfolyama egy olyan eszköznek, ami nem képvisel sem árut, sem valamely ország fizetőeszközét, de még cégértéket sem?” A váratlan “bekérdezések” elkerülése végett itt egy kis muníció a bitcoin, a blockchain és kriptovaluták elmagyarázásához.

Egy kis kriptovaluta történelem

Pénzt ezidáig az alábbi formákban lehetett teremteni (kibocsátani) a gazdaságban:

  • jegybankok átal „pénznyomáson” keresztül,
  • hitelintézetek által hitelezés keretében,
  • vagy elektronikus pénz kibocsátásával e-money licenc birtokában.

A pénzkibocsátás valamennyi esetben egy intézmény által, szigorúan szabályozott keretek között történik.

A kriptovaluta ezzel szemben olyan digitális fizetőeszköz, amit nem szigorúan szabályozott keretek között, felügyeleti engedéllyel, vagy a kormány felhatalmazásával rendelkező intézmény bocsát ki, hanem komplex matematikai feladatokat megoldó számítógépek (peer-to-peer, röviden P2P) hálózata.

Az első blockchain alapú kriptovaluta, a Bitcoin volt. A Bitcoin digitális fizetési rendszer kifejlesztése Satoshi Nakamoto nevéhez fűződik. A név valójában egy magát meg nem nevező programozót (vagy programozók csoportját) takar. Az első Bitcoint 2009. januárjában “bányászták.

A Bitcoin után többféle digitális pénzeszköz is megjelent a kriptovilágban, de a piaci kapitalizáció alapján ma még a Bitcoin képviseli a legnagyobb arányt (41,6%). Mellette ezidáig két kriptovalutának sikerült komolyabban teret nyernie:

  • a Ripple-nek, amely 2012 óta létezik és olyan bankok tesztelik, mint a spanyol Santander, a Bank of  America, vagy a svájci UBS;
  • és a 2015-ben indított Ether-nek, ami mindössze 2 éves múltja ellenére a Bitcoin után már a második legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkezik. (Az Ethereum alapú kezdeményezéshez csatlakozott idén júliusban az OTP is.*)

A Cambridge University által készített kutatás szerint 2017-ben a kriptovalutá(ka)t tartalmazó tárcát használók száma 2,9-5,8 millió főre tehető.

blockchain bitcoin vilag fintechzone

Forrás: Visual Capitalist – „The coin universe keep expanding (May 2017)”

Mi a blockchain?

A blockchain a kriptovaluták alapjául szolgáló technológia, egy decentralizált, megosztott adatbázis, de hívják megosztott főkönyvnek is. Még egyszerűbben: egy olyan nyilvántartási “könyv”, amiből nem csak egy példány van, egy központi helyen tárolva és megosztva sok emberrel (mint amikor pl. a Dropbox-on keresztül megosztod a fényképalbumodat), hanem a nyilvántartási könyv másolatának ezrei találhatóak világszerte, otthon a számítógépen, vagy üzleti szervereken. Ezért a “decentralizált” kifejezés.

Ebben a megosztott nyilvántartási könyvben egy blokk egy adatcsomagot takara pénzügyi tranzakciók esetében a tranzakciók listáját. A blokkot minden esetben időbélyeggel zárják le és digitális aláírással látják el.

Amikor a hálózatban résztvevő valamely szereplő egy újabb adatcsomagot szeretne a hálózatba beküldeni – maradva a pénzügyi példánál, egy új tranzakcióval kiegészíteni a listát -, egy újabb blokkot állít össze és megküldi a résztvevőknek. A blokkokat biztonságos kriptografikus eljárással kapcsolják egymáshoz (ez az ún. “hash” funkció). Az új blokk csak a megelőző blokkal együtt érvényes, tartalmaznia kell a megelőző blokkra való hivatkozást.

Az első olyan szereplő, akinek sikerül ellenőriznie és validálnia a blokkot, “válasz mindenkinek” formában megküldi az eredményt és a tranzakció hitelesítésének logikáját (ezt hívjuk “Proof of Work”-nek). Minden egyes blokkot a hálózatban résztvevők legalább 51%-ának jóvá kell hagynia. Jóváhagyást követően a résztvevők frissítik a náluk lévő adatbázist. Az így jóváhagyott blokkok láncolatából épül fel a nyilvántartási “könyv” – innen is a név: blockchain.

Mire jó a blockchain technológia, mikor érdemes használni?

A blockchain technológiát akkor érdemes használni, amikor valamilyen egyedi eszközt, szűkös erőforrást szeretnénk digitálisan, hitelesített formában tárolni, továbbítani és a tulajdonos azonosíthatóságát biztosítani – legyen az valamilyen érték, pl. gyémánt, személyazonosság, vagy tények objektív története.

A blockchain technológia számos lehetőséget rejt magában, ezért is érdeklődnek olyan aktívan iránta a bankok is. Ezek közül az alábbi felhasználási területek különösen érdekesek lehetnek számukra:

  • a digitális ügyfélazonosítás az onboarding és KYC folyamatokban,
  • az értékpapír kereskedelem,
  • a tranzakció menedzsmenthez kapcsolódó klíring és elszámolási folyamat optimalizálása (pl. rekonsziliáció, belföldi átutalás, pénzküldés külföldre stb.), melynek révén az operációs költségek csökkenthetőek jelentős mértékben,
  • a szabályozói követelményeknek való megfelelés.
blockchain evolucio es definicio
Ha továbbra is ismerkednél a kriptovaluták és a blockchain technológia titokzatos világával, kövess minket, folytatjuk!

*Az OTP 2017. július 18-án csatlakozott az EEA-hez (Enterprise Ethereum Alliances), mely több, mint 150 tagjával a legnagyobb nyílt forráskódú Blockchain iniciatíva.

A „Defining Blockchain” kép forrása:BLOCKCHAIN: The Hot Topic Explained, SIMPLY!! Why & What is it Revolutionizing

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!