BankTechShow

BigTech és Revolut növekedési stratégiák growth hacking szemszögből

Szerző: | 2020. 12. 01. | FinTechShow, Összes hír, Revolut

Hogyan használják az új szereplők a growth hacking eszközeit a növekedésükhöz a pénzügyi iparágban? A kiszámíthatatlan lett az új kiszámító? Növekedési stratégiák a gyorsan változó világunkban. A growthhackers.hu alapítója, Sárközi András mutatta be az eszközöket és a lehetőségeket a FinTechShow-n.

Mi a growth hacking?

A growth hacking egy kísérletalapú növekedésorientált működési modell, amely szisztematikus mikro-innovációkon keresztül biztosítja a folyamatos és fenntartható növekedést. A growth hacking-et alkalmazó szervezetek legtöbbszőr egy jól skálázható digitális terméken vagy szolgáltatáson keresztül érik el a felhasználókat.

A növekedés minden szervezetben mást jelent, ezért magas szintű célokat és teljesítménymutatókat (ú.n. „North Star”-okat) határoznak meg, amelyek segítenek annak az eldöntésében is, hogy egy adott irány, feladat, vagy kísérlet szolgálja-e a célt. Mivel a szereplők számára az erőforrások korlátozottan állnak rendelkezésre, ezért azok fognak győzni a versenyben, akik a legoptimálisabban hasznosítják azokat. Ez a growth hacking módszer erőssége.

Hogyan gondolkodik a növekedésorientált csapat?

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan támogathatja a growth hacking a fintechet, érdemes megismerni a növekedésért felelős csapat belső működését.

A csapat működésére az ú.n. kísérleti alapú megközelítés a jellemző, ami azt jelenti, hogy valódi és létező adatok alapján hipotéziseket állítanak fel, kísérleteket végeznek és visszamérik, hogy azok szolgálják-e az elsődleges célt.

A kísérlet eredményétől függetlenül kiértékelik azokat, tanulnak belőle és továbbfejlesztik. A szerzett tapasztalatot, tudást közös adatbázisba rendezik, ami a szervezetben folyamatosan felhasználható a növekedés érdekében. Ezt a módszert azok a vállalatok kísérletezték ki, amelyek szolgáltatásait nap mint nap használjuk, úgy mint a Google, Netflix, Tesla, Spotify, Twitter, Facebook.

Igaz, a kísérletek általában 90-95%-ban elbuknak, ám minél nagyobb a kísérletek száma, annál nagyobb a garancia a sikerre és a növekedésre. A Twitter kezdetben hetente, illetve kéthetente végzett egy kísérletet, majd a kísérletek számát heti tízre emelték. A futtatott kísérletekből annyi információt szereztek, amelyek segítségével meredekebb növekedési görbét tudtak elérni a piacon.

Hogyan néz ki egy kísérlet a Netflixnél? Milyen teljesítménymutatókat alkalmaznak? Mi a Netflix növekedési stratégiája? Hogyan járul hozzá a véletlenszerű jutalmazás a TikTok növekedéséhez? Milyen „mentális csapdával” tarthatjuk az ügyfeleinket az app-ban? Részletek Sárközi András előadásában.

Növekedési stratégiák: Revolut (korai fázis)

A Revolut növekedési stratégiája teljes mértékben tartalmazza azokat a lenyomatokat és mintákat, amiket a növekedésorientált csapat végez a növekedés érdekében. A növekedési stratégiájuk visszafejtéséről külön esettanulmány is készült, ami itt érhető el. Részletek az esettanulmányból:

  • A North Star Metric (NSM) vagy más néven Sarkcsillag metrika nem más, mint a termék értékének számszerűsíthető módja. A sarkcsillag pedig az a cél, amit a szervezet iránynak tűzött ki: forradalmasítani a pénzkezelést.
  • A Revolut esetében a potenciális North Star Metric visszafejtése a kommunikációból történik. Ehhez kicsit mélyebben ismerni kell az értékteremtést és azt a pontot, amikor a felhasználó ráébred, hogy a termék valóban megkönnyíti az életét. Ezt a pontot nevezzük “AHA” momentumnak.
  • A Revolut legkorábbi AHA momentuma amikor a felhasználó rájön, (1) mennyire egyszerű devizába konvertálni a pénzét és mindezt rendkívül jó feltételekkel és (2) amikor a felhasználó rájön, hogy gyorsabban átutal egy ismerősének pénz, mint amikor benyúl a zsebébe és fizikailag adja oda neki. Ráadásul a világon bárhonnan, bármikor és díjmentesen.
  • Mivel lényegesen előbb történik tranzakció barátok között, mint valutaváltás, ezért az onboarding és a viral loop is erre összpontosul. AHA momentum tehát legkorábban az instant tranzakciók esetében lesz megfigyelhető, vagyis akkor, amikor egy másik Revolut felhasználónak pénzt utalunk, díjmentesen.
  • Ahhoz azonban, hogy a felhasználók elköteleződése maximalizálva legyen, az egyik legjobb lehetőség az offline-online, vagyis a digitális rendszerek és a fizikailag kézzelfogható eszközök közötti kötelék megteremtése a Revolut kártya. Ezért a legyártással és a kiszállítással járó költségeket – amiket a hagyományos bankok kifizetettnek velünk – a Revolut a marketing budgetből finanszírozza. Kártya ugyanis marketing eszközként kezelendő, ezért meg is adják a módját az Apple termékekhez hasonlóan már a csomagoláson keresztül is.
  • A Revolut egyik kulcsmutatója a korai szakaszban azon felhasználók száma, akiknek 5 ismerőse van és akik legalább 5 euró értékben végeztek pénzügyi műveletet, hiszen megértették, hogy miért jó a szolgáltatás számukra.
  • A Growth stratégia tehát a Revolut esetében, minél több felhasználót behozni, akik legalább 5 euró értékben végeznek tranzakciót. Ha ugyanis az AHA momentum teljesül, a felhasználók szignifikánsan nagyobb eséllyel maradnak visszatérő felhasználók. Kipróbálják a további funkciókat, mint a valutavásárlás és végső soron kiváltják a fizikai kártyát.
  • Elsődleges növekedési stratégia: „Minél több olyan felhasználó, akik legalább 5 euró értékben végez tranzakciót – egy héten belül.”

A Revolut növekedési stratégiájáról további részletek Sárközi András esettanulmányában – „Revolut növekedési stratégia: visszafejtve” – olvashatók, illetve a FinTechShow-n tartott előadásában találhatók.

Sárközi András, a growthhackers.hu alapítójának  „BigTech, tech és banki növekedési stratégiák growth hacking szemgszögből” c. előadása megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformján 2020. december 31-ig a résztvevők és az online jegyet vásárlók számára.

Az “Online jegyet” vásárlók számára hozzáférést biztosítunk a FinTechShow online videókonferencia platformhoz, amelyen 2020.12.31-ig megtekinthetők az előadások, a 3D-s kiállítói tér és kapcsolatot építhetnek egymással a résztvevők. FinTechShow program itt. Összes videó listája itt: Playlist.

Címlapfotó: FinTechZone.hu szerkesztése alapján

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!