Blockchain alapú pártok? Így nyerhet új értelmet a demokrácia

írta | 2017.12.08. | Blockchain

blockchain demokracia partok
Fintechshow 6.0

Egy ideje megjelentek olyan javaslatok, hogy a választási rendszert blockchain alapokra lehetne helyezni. Így kevesebb csalásra lenne lehetőség, több embert lehetne bevonni a parlamentáris működésbe és végső soron demokratikusabbá válhatna a döntéshozatali folyamat. Az (új) ausztrál párt blockchain alapokra helyezné a parlament működését és így biztosítaná a demokráciát.

 

Hogyan működne a blockchain alapú demokrácia?

Az ausztrál párt, a Flux készített egy blockchain alapú applikációt, amin keresztül a szavazók eldönthetik, hogy a választott parlamenti képviselőjük mire szavazzon. Így biztosítanák azt, hogy a politikai mutyik helyett a szavazók érdekei érvényesüljenek.

demokracia blockchain

 

A Flux itt még nem állt meg és kidolgozták azt is, hogy át lehessen adni a szavazatot az adott kérdésben jártasabb honpolgároknak. Ezzel szeretnék elérni, hogy minden területen a hozzáértők döntsenek és azt is, hogy elejét vegyék a korrupciónak.

 

Így fejlesztenénk tovább a megoldást

Ha megvan a blockchain választási rendszer, akkor a párt megteheti azt, hogy akik rá szavaznak egy szavazó coinnal, akkor nekik visszaküldenek egy coint a sajátjuk közül, amit nem lehet átruházni és nincs ára, csak joggal rendelkezik. Aki azt birtokolja, az szavazhat a felvetett kérdésekre.

Ezután a rájuk szavazók szavazata 70%-kot, a politikusok szavazata 30%-kot nyomna latba, így rakva a rendszerbe súlyokat. Ebben az esetben persze a szavazat átadás megszűnik, viszont létre lehet hozni olyan oldalt, ahol csak a szavazó coinnal rendelkezők tudják megvitatni a kérdéseket úgy, hogy a szakértők (is) felszólalhatnak.

Ebben a képzeletbeli rendszerben a választópolgárok ötletei eljuthatnának magasabb körökbe is (külön utak, Nokiás dobozok és az urambátyám kapcsolatrendszer nélkül), amennyiben a nemes ügyek felvetőinek sikerül meggyőzniük honfitársuk kritikus tömegét (és elnyerniük szavazatukat).

 

Ha van hasonló társadalommegváltó, de akár gyakorlatias blockchain-re épülő ötleted, küldd el nekünk és a legérdekesebb elképzeléseket bemutatjuk. Ha keresnél hasonszőrű társakat az ötleted megvalósításához, írj bátran és segítünk a szellemi műhelyképzésben.

Ha a blockchain témában szeretnél még egy kicsit bolyongani, elmélyedni, akkor itt olvashatsz korábbi írásainkból, vagy ha kifejezetten az érdekel, mire használhatják majd a technológiát a pénzügyekben, akkor nézd meg a Fintech Akadémia blockchain-nel foglalkozó videóit.

Fintechshow 6.0
Fintechshow 6.0

Itt követhetsz minket:

GOCKLER DÁNIEL

Nagyjából 17 éves korom óta folyton ötletekkel zaklatok mindenkit, amelyek egy kis részéből mondhatni alakul is valami. Ezen felül iszonyatosan érdekel minden innovatív megoldás és jómagam pedig a crypro pénzügyi megoldásokba és komplex pénzügyi termékekbe vetettem bele magam a közel múltban és ásom magam egyre mélyebbre.

FINTECHSHOW 6.0

fintech fintechshow
Bankokból tech cégek? Kódban a jövőnk? A pénzügyi szektor aktuális digitális kérdései és a legújabb hazai fintech megoldások a hatodik FinTechShow-n.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!