BankTechShow

Blockchain alapú pártok? Így nyerhet új értelmet a demokrácia

Szerző: | 2017. 12. 08. | Blockchain

Egy ideje megjelentek olyan javaslatok, hogy a választási rendszert blockchain alapokra lehetne helyezni. Így kevesebb csalásra lenne lehetőség, több embert lehetne bevonni a parlamentáris működésbe és végső soron demokratikusabbá válhatna a döntéshozatali folyamat. Az (új) ausztrál párt blockchain alapokra helyezné a parlament működését és így biztosítaná a demokráciát.

 

Hogyan működne a blockchain alapú demokrácia?

Az ausztrál párt, a Flux készített egy blockchain alapú applikációt, amin keresztül a szavazók eldönthetik, hogy a választott parlamenti képviselőjük mire szavazzon. Így biztosítanák azt, hogy a politikai mutyik helyett a szavazók érdekei érvényesüljenek.

demokracia blockchain

 

A Flux itt még nem állt meg és kidolgozták azt is, hogy át lehessen adni a szavazatot az adott kérdésben jártasabb honpolgároknak. Ezzel szeretnék elérni, hogy minden területen a hozzáértők döntsenek és azt is, hogy elejét vegyék a korrupciónak.

 

Így fejlesztenénk tovább a megoldást

Ha megvan a blockchain választási rendszer, akkor a párt megteheti azt, hogy akik rá szavaznak egy szavazó coinnal, akkor nekik visszaküldenek egy coint a sajátjuk közül, amit nem lehet átruházni és nincs ára, csak joggal rendelkezik. Aki azt birtokolja, az szavazhat a felvetett kérdésekre.

Ezután a rájuk szavazók szavazata 70%-kot, a politikusok szavazata 30%-kot nyomna latba, így rakva a rendszerbe súlyokat. Ebben az esetben persze a szavazat átadás megszűnik, viszont létre lehet hozni olyan oldalt, ahol csak a szavazó coinnal rendelkezők tudják megvitatni a kérdéseket úgy, hogy a szakértők (is) felszólalhatnak.

Ebben a képzeletbeli rendszerben a választópolgárok ötletei eljuthatnának magasabb körökbe is (külön utak, Nokiás dobozok és az urambátyám kapcsolatrendszer nélkül), amennyiben a nemes ügyek felvetőinek sikerül meggyőzniük honfitársuk kritikus tömegét (és elnyerniük szavazatukat).

 

Ha van hasonló társadalommegváltó, de akár gyakorlatias blockchain-re épülő ötleted, küldd el nekünk és a legérdekesebb elképzeléseket bemutatjuk. Ha keresnél hasonszőrű társakat az ötleted megvalósításához, írj bátran és segítünk a szellemi műhelyképzésben.

Ha a blockchain témában szeretnél még egy kicsit bolyongani, elmélyedni, akkor itt olvashatsz korábbi írásainkból, vagy ha kifejezetten az érdekel, mire használhatják majd a technológiát a pénzügyekben, akkor nézd meg a Fintech Akadémia blockchain-nel foglalkozó videóit.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

GOCKLER DÁNIEL

Nagyjából 17 éves korom óta folyton ötletekkel zaklatok mindenkit, amelyek egy kis részéből mondhatni alakul is valami. Ezen felül iszonyatosan érdekel minden innovatív megoldás és jómagam pedig a crypro pénzügyi megoldásokba és komplex pénzügyi termékekbe vetettem bele magam a közel múltban és ásom magam egyre mélyebbre.
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!