2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2017.12.08.

Blockchain alapú pártok? Így nyerhet új értelmet a demokrácia

Szerző:

Kategóriák:

Egy ideje megjelentek olyan javaslatok, hogy a választási rendszert blockchain alapokra lehetne helyezni. Így kevesebb csalásra lenne lehetőség, több embert lehetne bevonni a parlamentáris működésbe és végső soron demokratikusabbá válhatna a döntéshozatali folyamat. Az (új) ausztrál párt blockchain alapokra helyezné a parlament működését és így biztosítaná a demokráciát.

 

Hogyan működne a blockchain alapú demokrácia?

Az ausztrál párt, a Flux készített egy blockchain alapú applikációt, amin keresztül a szavazók eldönthetik, hogy a választott parlamenti képviselőjük mire szavazzon. Így biztosítanák azt, hogy a politikai mutyik helyett a szavazók érdekei érvényesüljenek.

demokracia blockchain

 

A Flux itt még nem állt meg és kidolgozták azt is, hogy át lehessen adni a szavazatot az adott kérdésben jártasabb honpolgároknak. Ezzel szeretnék elérni, hogy minden területen a hozzáértők döntsenek és azt is, hogy elejét vegyék a korrupciónak.

 

Így fejlesztenénk tovább a megoldást

Ha megvan a blockchain választási rendszer, akkor a párt megteheti azt, hogy akik rá szavaznak egy szavazó coinnal, akkor nekik visszaküldenek egy coint a sajátjuk közül, amit nem lehet átruházni és nincs ára, csak joggal rendelkezik. Aki azt birtokolja, az szavazhat a felvetett kérdésekre.

Ezután a rájuk szavazók szavazata 70%-kot, a politikusok szavazata 30%-kot nyomna latba, így rakva a rendszerbe súlyokat. Ebben az esetben persze a szavazat átadás megszűnik, viszont létre lehet hozni olyan oldalt, ahol csak a szavazó coinnal rendelkezők tudják megvitatni a kérdéseket úgy, hogy a szakértők (is) felszólalhatnak.

Ebben a képzeletbeli rendszerben a választópolgárok ötletei eljuthatnának magasabb körökbe is (külön utak, Nokiás dobozok és az urambátyám kapcsolatrendszer nélkül), amennyiben a nemes ügyek felvetőinek sikerül meggyőzniük honfitársuk kritikus tömegét (és elnyerniük szavazatukat).

 

Ha van hasonló társadalommegváltó, de akár gyakorlatias blockchain-re épülő ötleted, küldd el nekünk és a legérdekesebb elképzeléseket bemutatjuk. Ha keresnél hasonszőrű társakat az ötleted megvalósításához, írj bátran és segítünk a szellemi műhelyképzésben.

Ha a blockchain témában szeretnél még egy kicsit bolyongani, elmélyedni, akkor itt olvashatsz korábbi írásainkból, vagy ha kifejezetten az érdekel, mire használhatják majd a technológiát a pénzügyekben, akkor nézd meg a Fintech Akadémia blockchain-nel foglalkozó videóit.

Címkék: