2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2017.01.13.

FinTech Chatbotok, amelyek megváltoztatják pénzügyeidet

Szerző:

Kategóriák:

Akik ma 10 évesek, azok 10 év múlva olyan startup-okat vezethetnek, amelyek tértől, időtől, országhatártól és nyelvtől függetlenül, real-time szolgálják ki ügyfelek ezreit, tízezreit, millióit ugyanabban a nanosecundumban. Amit ma 10 humán droid lát el, azt a jövőben 1 digitális bennszülött.

„Every leading company in the world in 10 years time will be a technology company…” – Brett King

 

Minden folyamat, pillanat és tevékenység bitekben manifesztálódik, csökken a humán kitettség és felszabadulhat a kreatív energia. Az út digitális rögöktől sem lesz mentes, de az már biztos, a mesterséges intelligencia megteremtheti a digitális jóléti társadalom alapjait.

És mi lesz a pénzzel, a pénzügyeinkkel a Szép Új Metaverzumban? Belenéztünk egy fintech guru (Brett King) “gondolataiba” és:

 

Mesterséges intelligencia a pénzügyekben

A mesterséges intelligencia az adatbányászat, az IoT, az optikai karakterfelismerés, és a blockchain technológiák felhasználásának, hasznosításának újabb szintjét teremtette meg. Az egyes technológiák segítségével gyűjtött információk összegzése és „újraértelmezése” segítségével

olyan problémákat is feltárhatunk, amelyeket máskülönben nem láthattunk volna meg.

A pénzügyi világban a mesterséges intelligencia alkalmazási területei közül a fogyasztók számára a leglátványosabbak ezek lehetnek:

ügyintézés, ügyfélszolgálat, panaszkezelés. [A három mumus, amelyekkel nem szívesen találkozunk.]

 

Chatbotok

Ugyanakkor nemcsak a fogyasztók, de a bankok is sokat profitálhatnak a fintech chatbotok „alkalmazásával”:

  • új dimenzióba emelkedhet a gyorsaság.
  • Megvalósulhat a strukturált és a nem strukturált információhalmaz real time feldolgozása, annak kontextusában való értelmezése, hogy az ügyfél pl.: ne vesszen el a zavaros call-center-ek útvesztőiben, vagy pl.: a pénzügyi termékhez vezető út során valós, személyre szóló támogatást kaphasson.
  • Növekedhet a költséghatékonyság a humán droidok kiváltásával.
  • A valós idejű adatelemzés, értékelés, és azok eredményeinek vizualizálásával, azonnali beavatkozásra, döntésekre kerülhet sor.

A fintech chatbot segítségével a bank az ügyfelet teljeskörűen „menedzselheti”, azaz

  • az egyik oldalról kiszolgálja az ügyfelet,
  • ezzel párhuzamosan feldolgozza az ügyfél reakcióit, amelyek alapján
  • a megfelelő pillanatban felhívja a figyelmét egy „visszautasíthatatlan” ajánlatra. És ha a szabályozás is engedi (majd), akkor papír, aláírás és egyéb, az ügyfélkapcsolatot lassító, nehezítő lépések nélkül.

2016-ban már több vezető bank (pl.: Wells Fargo, Santander, ING, USAA, Swedbank) használt chatbotot, elsősorban mobil alkalmazásban. Jellemzően szövegalapú chatbotok segítették a fogyasztók döntéseit, ugyanakkor már megjelentek a hangalapú, pénzügyi chatbotok is pl. a Bank of America-nál „beköszöntött” Erica, a természetes nyelvi algoritmus segítségével kommunikáló chatbot.

A chatbot, miközben válaszol a feltett kérdésekre – az ügyfélről rendelkezésre álló, illetve a beszélgetés közben gyűjtött adatokat felhasználva – prediktív elemzési eljárás alkalmazásával, hosszabb távon költségmegtakarítást eredményező  – pl.: részletfizetési – javaslatot is megfogalmaz.

 

Íme néhány FinTech chatbot

Trim: bankfüggetlen személyes asszisztens, amely a fogyasztó számláit, előfizetéseit, vásárlásait figyeli, kezeli, hogy segítsen kiadások megtakarításában, csökkentésében.

A londoni Ernest szöveg alapú chatbot, a fogyasztói szokások alakításában és a pénzügyi tudatosság fejlesztésében támogatja a fogyasztókat. Nem csupán a fogyasztói kérdésekre válaszol, hanem felhívja a figyelmét például arra is, ha megtakarítási lehetőséget észlel.

TalkBank: orosz, szöveg alapú chatbot, amelyen keresztül igényelhetünk hitelkártyát, bevásárolhatunk, továbbá pénzügyi tanácsokat is kérhetünk.  És a számlákat is befizettethetjük “vele”.

2017-ben jönnek a hangalapú chatbotok és a netbankokban “beköszönt” a hang alapú ügyintézés.

 

Lyukas a zoknid? Jön Alexa*!

Alexa megtanulta, melyik az a TV csatorna, amelyen híreket nézzük. Tudja, milyen zoknit hordunk, milyen színűt és hol vegye meg. Megrendeli, kifizeti és akár megrendeli a kiszállítást is.

Persze nem csupán a  technológia fejlődése, hanem az üzleti modell(ek) kialakítása is szükséges ahhoz, hogy az „Alexa”-ökoszisztéma működhessen.

 

2017 a chatbotok éve lesz; a mesterséges intelligencián alapuló megoldások széles skálája jelenik meg, és növekszik a teljesen perszonalizált banki megoldások száma és elterjedtsége [(Cs)odaországban].

 

*Alexa: médiacenter, „okos otthon”, vásárlói asszisztens és még ki tudja mi mindent tud. Ami biztos, hogy rengeteg adattal dolgozik, melyeket real time értékel, elemez és intézkedik.

Címkék:
blank