FinTech Chatbotok, amelyek megváltoztatják pénzügyeidet

írta | 2017.01.13. | Fintech tudástár, Összes hír

Fintechshow 6.0

Akik ma 10 évesek, azok 10 év múlva olyan startup-okat vezethetnek, amelyek tértől, időtől, országhatártól és nyelvtől függetlenül, real-time szolgálják ki ügyfelek ezreit, tízezreit, millióit ugyanabban a nanosecundumban. Amit ma 10 humán droid lát el, azt a jövőben 1 digitális bennszülött.

„Every leading company in the world in 10 years time will be a technology company…” – Brett King

 

Minden folyamat, pillanat és tevékenység bitekben manifesztálódik, csökken a humán kitettség és felszabadulhat a kreatív energia. Az út digitális rögöktől sem lesz mentes, de az már biztos, a mesterséges intelligencia megteremtheti a digitális jóléti társadalom alapjait.

És mi lesz a pénzzel, a pénzügyeinkkel a Szép Új Metaverzumban? Belenéztünk egy fintech guru (Brett King) “gondolataiba” és:

 

Mesterséges intelligencia a pénzügyekben

A mesterséges intelligencia az adatbányászat, az IoT, az optikai karakterfelismerés, és a blockchain technológiák felhasználásának, hasznosításának újabb szintjét teremtette meg. Az egyes technológiák segítségével gyűjtött információk összegzése és „újraértelmezése” segítségével

olyan problémákat is feltárhatunk, amelyeket máskülönben nem láthattunk volna meg.

A pénzügyi világban a mesterséges intelligencia alkalmazási területei közül a fogyasztók számára a leglátványosabbak ezek lehetnek:

ügyintézés, ügyfélszolgálat, panaszkezelés. [A három mumus, amelyekkel nem szívesen találkozunk.]

 

Chatbotok

Ugyanakkor nemcsak a fogyasztók, de a bankok is sokat profitálhatnak a fintech chatbotok „alkalmazásával”:

  • új dimenzióba emelkedhet a gyorsaság.
  • Megvalósulhat a strukturált és a nem strukturált információhalmaz real time feldolgozása, annak kontextusában való értelmezése, hogy az ügyfél pl.: ne vesszen el a zavaros call-center-ek útvesztőiben, vagy pl.: a pénzügyi termékhez vezető út során valós, személyre szóló támogatást kaphasson.
  • Növekedhet a költséghatékonyság a humán droidok kiváltásával.
  • A valós idejű adatelemzés, értékelés, és azok eredményeinek vizualizálásával, azonnali beavatkozásra, döntésekre kerülhet sor.

A fintech chatbot segítségével a bank az ügyfelet teljeskörűen „menedzselheti”, azaz

  • az egyik oldalról kiszolgálja az ügyfelet,
  • ezzel párhuzamosan feldolgozza az ügyfél reakcióit, amelyek alapján
  • a megfelelő pillanatban felhívja a figyelmét egy „visszautasíthatatlan” ajánlatra. És ha a szabályozás is engedi (majd), akkor papír, aláírás és egyéb, az ügyfélkapcsolatot lassító, nehezítő lépések nélkül.

2016-ban már több vezető bank (pl.: Wells Fargo, Santander, ING, USAA, Swedbank) használt chatbotot, elsősorban mobil alkalmazásban. Jellemzően szövegalapú chatbotok segítették a fogyasztók döntéseit, ugyanakkor már megjelentek a hangalapú, pénzügyi chatbotok is pl. a Bank of America-nál „beköszöntött” Erica, a természetes nyelvi algoritmus segítségével kommunikáló chatbot.

A chatbot, miközben válaszol a feltett kérdésekre – az ügyfélről rendelkezésre álló, illetve a beszélgetés közben gyűjtött adatokat felhasználva – prediktív elemzési eljárás alkalmazásával, hosszabb távon költségmegtakarítást eredményező  – pl.: részletfizetési – javaslatot is megfogalmaz.

 

Íme néhány FinTech chatbot

Trim: bankfüggetlen személyes asszisztens, amely a fogyasztó számláit, előfizetéseit, vásárlásait figyeli, kezeli, hogy segítsen kiadások megtakarításában, csökkentésében.

A londoni Ernest szöveg alapú chatbot, a fogyasztói szokások alakításában és a pénzügyi tudatosság fejlesztésében támogatja a fogyasztókat. Nem csupán a fogyasztói kérdésekre válaszol, hanem felhívja a figyelmét például arra is, ha megtakarítási lehetőséget észlel.

TalkBank: orosz, szöveg alapú chatbot, amelyen keresztül igényelhetünk hitelkártyát, bevásárolhatunk, továbbá pénzügyi tanácsokat is kérhetünk.  És a számlákat is befizettethetjük “vele”.

2017-ben jönnek a hangalapú chatbotok és a netbankokban “beköszönt” a hang alapú ügyintézés.

 

Lyukas a zoknid? Jön Alexa*!

Alexa megtanulta, melyik az a TV csatorna, amelyen híreket nézzük. Tudja, milyen zoknit hordunk, milyen színűt és hol vegye meg. Megrendeli, kifizeti és akár megrendeli a kiszállítást is.

Persze nem csupán a  technológia fejlődése, hanem az üzleti modell(ek) kialakítása is szükséges ahhoz, hogy az „Alexa”-ökoszisztéma működhessen.

 

2017 a chatbotok éve lesz; a mesterséges intelligencián alapuló megoldások széles skálája jelenik meg, és növekszik a teljesen perszonalizált banki megoldások száma és elterjedtsége [(Cs)odaországban].

 

*Alexa: médiacenter, „okos otthon”, vásárlói asszisztens és még ki tudja mi mindent tud. Ami biztos, hogy rengeteg adattal dolgozik, melyeket real time értékel, elemez és intézkedik.

Fintechshow 6.0
Fintechshow 6.0

Itt követhetsz minket:

blank

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

FINTECHSHOW 6.0

fintech fintechshow
Bankokból tech cégek? Kódban a jövőnk? A pénzügyi szektor aktuális digitális kérdései és a legújabb hazai fintech megoldások a hatodik FinTechShow-n.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!