Csúcson a RegTech, köszönhetően a szabályozónak

Szerző: | 2018. 11. 26. | Fintech kitekintő, Fintech tudástár, Összes hír, RegTech

PayTechShow 4.0

Az év végéhez közeledve számos összefoglaló, visszatekintés készül majd a pénz– és tőkepiacokon. A 2018-as év amúgy is kerek, emlékezetes évforduló a szektor számára. Éppen 10 éve, hogy a Lehman Brothers csődje egyik éjszakáról a másikra megrázta a világot, majd annak következményei fokozatosan és alapvetően átírták a pénzügyi szektor játékszabályait. Hol tartunk most az elmúlt években végigsöpört szabályozói cunamiban és milyen megoldásokat kínál a robbanásszerűen fejlődő FinTech innováció?

„A RegTech az új FinTech”

– hirdette a Deloitte egy tanulmányában és a megállapítás szerepelt korábban itt a FinTechZone.hu-n is. A Regulatory Technology (RegTech) típusú fejlesztések egyre meghatározóbb volument képviselnek. A szabályozói nyomás megtermékenyítőleg hatott az ügyfelek biztonságát, a pénzügyi szektor transzparenciáját, kockázatkezelését szolgáló IT fejlesztésekre és mindez napjainkra egy rendkívül pezsgő RegTech szolgáltatói palettát eredményezett.

RegTech (Regulatory Technologies)

A szabályozói kötelezettségek előretekintő, költséghatékony teljesítésének eszköze. A legújabb digitális technológiákat szabályozói tudással és fintech megközelítéssel ötvözve teszi hatékonyabbá a szabályozói követelményeknek való megfelelést és egyben segíti a szabályozás betartásának ellenőrzését.

Ilyen technológiák pl. a gépi tanulás, mesterséges intelligencia, prediktív analitikai módszerek, vizualizációs technikák, blockchain, smart contract. Az új technológiáknak és a felhő alapú szolgáltatási modelleknek köszönhetően a regtech megoldások költségei skálázhatók, kontrollálhatók.

Berobbant a RegTech piac

A RegTech cégekbe beáramló tőkebefektetések 2018 első félévében minden korábbi csúcsot megdöntöttek, közel 2.5 Mrd USD értékben, ami gyakorlatilag 6 hónap alatt önmagában több, mint a megelőző 2 naptári év összes RegTech tőkebevonása. Ez a tőkevolumen valós business case-t és megtérülést lát a szektorban, a befektetések földrajzi diverzifikációjában a hagyományos US, UK dominancia mellett, Nyugat-Európa, Kanada, Ausztrália és Izrael is ott van a térképen.

blank

Többféle csoportosítás készült már a RegTech cégek vonatkozásában, átfogóan az Authentication, AML/KYC, a Background check, a Crossborder&Tax Solutions, az Enterprise Risk Management/Fraud Detection, Investment Risk Management/Quantitative Analytics, a Regulatory Mapping és Regulatory Reporting típusú szolgáltatókat sorolhatjuk ebbe a kategóriába.

Az utóbbit külön is kiemelve, hiszen a jelentési kötelezettségek teljesítése jelentős adatkezelési, adattovábbítási kihívások elé állítja az összes érintett piaci szereplőt és a megfelelés nem az üzleti innováció kérdése, hanem törvényi előírás.

blank

A RegTech él és élni fog

A Lehman Brothers évfordulóról a szabályozói oldal többféleképp „megemlékezett”, amennyiben a 2018. január 3-án életbe lépő átfogó európai tőke és pénzpiaci szabályozás, a Markets in Financial Instruments Directive (MiFIDII) és a kapcsolódó Markets in Financial Instruments Regulation (MiFIR) rezsim előírásait is a jubileumi évre időzítettnek gondoljuk, vagy nyomon követjük a hasonló amerikai szabályozás, a Dodd-Frank Act körüli legújabb politikai csatározásokat a reguláció – dereguláció ritmusában.

Mindenesetre a RegTech konferenciák népszerűsége és tematikája is nagyon jól mutatta, hogy a compliance ihletésű fejlesztések elterjedése, piaci alkalmazása, különösen az Identity Check és a Regulatory Reporting területeken hatalmas ugrás előtt áll. A RegTech szektor elmúlt évekbeli fejlődését szemléletesen magyarázza az alábbi előadás, a CB Insights részéről:

Versenyelőnyt, hatékonyság bővülést, költségcsökkentést a jövőben a fejlettebb vállalati data governance, a nagyfokú automatizáció és AI alkalmazások, valamint a specializált szolgáltatók használata jelenthet.

„Szabályozói cunami” helyzetkép Európában

Érdemes egy pillantást vetni a European Securities and Markets Authority (ESMA), azaz az Európai Értékpapír-piaci Hatóság által az EU és EGT országok vonatkozásában publikált státusz jelentésre, amely az egyes ESMA irányelvek teljesítése vonatkozásában a tagországok nemzeti felügyeleti hatóságainak összegzett visszajelzéseit tartalmazza és jó pár esetben jelzi a még folyamatban lévő megfelelést. (Kattins a képre, ha szeretnéd letölteni az eredeti verziót!)

blank

Merre tovább, Regulatory Reporting?

A MiFIDII/MiFIR rezsimben az év elejétől előírt kereskedési adat jelentési kötelezettségek teljesítésének első, átfogó kiértékelése most zajlik szerte a kontinensen. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy a fenti reguláció RTS-ei (Regulatory Technical Standards), illetve a felelős európai hatóság, az ESMA irányelvei még számos vonatkozásban adnak további fejlesztési feladatot az érintetteknek.

A compliance és IT fejlesztői team-ek naptárában olyan újabb rövidítések és feladatok tűnnek fel 2019-re, mint az SFTR (Securities Financing Transactions Regulations), azaz az értékpapír – kölcsön ügyletek kötelező jelentésének bevezetése, vagy a MAR/MAD2 (Market Abuse Regulation), a piaci visszaélések, kereskedési manipuláció elleni előírásoknak történő megfelelés finomhangolása.

A Regulatory Reporting kapcsán ugyanakkor számos további kihívás is felmerül:

  • szabályozói oldalon elsősorban a bekért adattömeg hatékony analízise és felhasználása tekintetében.
  • befektetési szolgáltatók oldalán pedig igényként jelenik meg az, hogy a nagyfokú adatintegráció és előállított adattömeg segítse az alap üzleti tevékenységet

További édekes kérdés, hogy milyen formában érinti majd a RegTech szolgáltatók elterjedése pl. a post trade világ hagyományos szereplőinek a működését, az egyes kereskedési helyszínek, értéktárak, központi szerződő felek, trade repository-k és a (köztes) adatszolgáltatók (Data Reporting Service Providers, DRSPs) kapcsolódását.

A következő hetekben megvizsgálunk egyes compliance alapú fejlesztések gyakorlati megvalósítása kapcsán felmerülő új megoldásokat, bemutatva olyan RegTech piaci szereplőket, akik speciális ajánlattal jelentkeznek.

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

TAKÁCS ATTILA

Több mint két évtizedes banki, vagyonkezelési és post trade területen szerzett szakmai tapasztalattal a RegTech fejlődést már jó ideje közelről figyeli. Az elmúlt években feladatait alapvetően olyan mozaikszavak határozták meg, mint a KYC/AML, PSD2 és a MiFID/MiFIR. Ez utóbbi rezsimhez való viszonyulása már filozofikus, miszerint „A MIFIDII inkább az ÚT maga, mintsem a végállomás.”

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!