BankTechShow

Hivatalosan is bejelentették a világgazdasági fórumon: Itt a FinTech forradalom!

Szerző: | 2017. 01. 30. | Fintech tudástár, Összes hír

Svédországban tényleg eltűnik a készpénz? Hogyan építsünk digitális bankot? Az Alipay-t nem is fizetési platformnak szánták? Jön az ingyenes pénzátutalás?

 

Nagy a változás. 2016-ban még arról beszéltek a gazdasági nagykutyák, a fintech támadja a bankokat, a fintech a diszruptivitás ördöge, idén a „bizalom”, a partnerség, az „élményszerű szolgáltatások” voltak a davosi világgazdasági fórum FinTech szekciójának hívószavai.

[A szekcióban: a BBVA Csoport elnöke, Francisco González, a svéd központi bank CEO-ja, Cecilia Skingsley, az Ant Financial CEO-ja, Eric Jing, a Financial & Risk Thomson Reuters elnöke, David Craig és a PayPal CEO-ja, Dan Schulman osztották meg gondolataikat.]

 

Mobil = Megélhetés

Mindenki egyetértett abban, a mobiltelefon lett a tömegek bankja, ami akár 90-%-kal olcsóbb elérési eszköz a pénzügyek menedzselésére. A mobil lehet továbbá annak a 2,5 milliárd embernek is a bankja, akik ma kiszorulnak a pénzügyi rendszerből.

A mobil felégeti az offline-online határát, eltűnik az “e” a commerce-ből. A mobil nem fizetési eszközt jelent, hanem megélhetést ezen embereknek, helyet a gazdaság körforgásában a mikrovállalkozásoknak.

m-Pesa fintech

 

A fogyasztó csak élményt akar

Miért sikeres a Venmo?

Mert nem fizetési megoldást nyújt, hanem „közösségi” élményt. Nem a fizetés, hanem a közösen eltöltött ebéd kellemes élménye jut eszedbe az app használatakor.

Az, hogy saját részed átküldöd – “kifizeted” -, az a következő találkozáshoz (ebédhez) az első lépés.

 

Jönnek az adatvezérelt bankok

A BBVA elnöke kiválóságról, technológiáról, automatizációról beszél, a “data–driven” bank vízióját tárja elénk, ahol a bank célja az ügyfél jövőbeni egyedi – akár ma még nem is felismert –  igényeire szabott szolgáltatások nyújtása. Minden az adat körül forog – a dolgok internetje (Internet of Things), a Big Data, a Smart Data stb., – de a mesterséges intelligencia az az esszencia, ami az adatokat tudássá alakítja, életre kelti és ami lehetővé teszi, hogy érték legyen mindebből.

big data

 

Svéd központi bank: éljen a digitalizáció!

A svéd központi bank vezetője a fogyasztói igények diverzifikáltságáról beszél, arról, hogy a központi bank küldetése – a biztonság, stabilitás fenntartása mellett – hogy minden svéd fogyasztó saját igényei, életvitele szerint választhasson fizetési eszközök és módok között. Ennek köszönhetően pár éve már a P2P mobilfizetés is elérhető Svédországban 5 bank együttműködésében.

Az innováció, a digitalizáció fontosságát mutatja, hogy a központi bank digitális pénzügyi megoldások, appok terjedését akár finanszírozással is támogatja, miközben megvonja a készpénzkezelés költségeinek enyhítésére korábban nyújtott állami támogatásokat.

giphy-61

 

AliPay: bizalmat adunk el

A kereskedelemben a bizalom és a pénz gyors forgása a siker záloga. Az Alipay egy távoli falu ellátási problémájának megoldásával indult. A cél az volt, hogy a kereskedők a vásárlást követően a lehető leghamarabb pénzükhöz jussanak és ezáltal kialakuljon az a bizalom, ami a növekedéshez szükséges. Az AliPay  – Jing szerint – a bizalom platformja.

 

PayPal: az első a bizalom és a biztonság

A legjobb szolgáltatás is elbukik, ha a fogyasztó nem meri kipróbálni. Nem elég a technológia, az elérhetőség, a megengedhető ár,  a marketing, vagy a reklám. A legfontosabb építő elem a bizalom. Amelynek alapja – a fentieket megelőzve –  a biztonság.

Dan Schulman és az Alipay vezetője is kulcsüzenetként fogalmazták meg, hogy

a fogyasztói bizalomért, a biztonságos szolgáltatásokért a fizetési rendszer minden szereplőjének szorosan és folyamatosan együtt kell működniük.

A technológiát, a fejlett adatelemzési módszereket a biztonság, mindenekelőtt a cybersecurity megteremtésére kell felhasználniuk.

„A rendszerben mindannyiunknak megvan a helye – legyen az bank, fintech, vagy szabályozó. A harc nem egymás között van, hanem a rendszer stabilitásának, biztonságának megtartásáért folyik.”

– mondta ki Dan Schulman.  

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!