Digitális jegybankpénz megvalósítása blokkláncon

írta | 2020. 08. 03. | Blockchain, Összes hír

PayTechShow 4.0

Az elmúlt években egymás után röppentek fel a hírek a digitális jegybankpénzről (CBDC, Central Bank Digital Currency) és a lehetséges technológiai megvalósításokról. Az alábbiakban egy újabb példát mutatunk be, miképpen lenne megvalósítható a digitális jegybankpénz az elosztott főkönyvi technológia segítségével. Górcső alatt a Consensys Ethereum alapú javaslata.

A digitális jegybankpénz megvalósításának feltételei

Mérlegelendő szempontok a digitális jegybankpénz megvalósítása során:

 1. A digitális jegybankpénz a kiskereskedelmi (retail), a bankközi (wholesale), vagy mindkét típusú tranzakciót támogatja-e?
 2. Token vagy számla (account) alapú?
 3. Monetáris politika és token elosztás: fontos tervezési kérdés, hogy a digitális pénznek mi a monetáris politikája, mekkora mennyiség van belőle forgalomban éves szinten és ki határozza meg a kibocsátást. Idetartozó kérdések lehetnek például a kamat, vagy a token infláció meghatározása.
 4. A rendszer változtatási és döntési mechanizmusai: az előző ponthoz hasonlóan további kérdés, hogy a rendszer különböző paramétereit kik és milyen módon tudják változtatni.
 5. Titkosság versus transzparencia: technikailag általában nehéz mindkét tulajdonságnak megfelelni és az összes AML / KYC szabályozást is betartani. A prioritásokat itt érdemes felhasználói esetekre felállítani.
 6. Teljesítmény, robosztusság, stabil működés és skálázhatóság: amíg a stabil működés, robosztusság és magas rendelkezésre állás a legtöbb blokklánc protokoll esetén magától értetődő, a sebesség (pl. a másodpercenkénti tranzakciószám) sok esetben nem teljesíthető triviális módon.
 7. Jogi követelményeknek és az érvényes jogi környezetnek való megfelelés.
 8. A CBDC egyik legnagyobb kihívása talán annak kockázatmentes bevezetése, anélkül, hogy a meglévő pénzügyi ökoszisztémát veszélyeztetné.

Digitális jegybankpénz Ethereum alapon

A Consensys javaslata a digitális jegybankpénz megvalósítására Ethereum alapon (lásd 1. ábra).

 • A rendszer magját egy konzorciumi blokklánc hálózat alkotja, mely a központi banknál és hasonlóan jelentős szereplőknél fut és az alap token kibocsátást és adminisztrációt szabályozza (“Layer 1”: private, permissioned Ethereum network).
 • A második réteg ezt az alaprendszert köti össze további főbb pénzügyi szereplőkkel úgynevezett state channel-ek segítségével, mely lehetővé teszi a privát és gyors asset / token továbbítást (“Layer 2”: State channel).
 • A harmadik réteg valósítja meg a kiskereskedelmi CBDC-t a fő rendszerek és az alárendelt csatornák között úgynevezett side channelekkel (“Layer 3”: Side channels).
 • A rendszer legutolsó rétege nyújtana szolgáltatásokat a végfelhasználóknak, vagy közvetlenül, vagy további technológiai és vagy fintech szolgáltatókon keresztül (“Layer 4”: dApps, wallets etc).
CBDC Consensys digitalis jegybankpenz

1. ábra: A digitális jegybankpénz megvalósítása Ethereum segítségével. Forrás: Central banks and the future of digital money – Consensys, 25. oldal, 2020. január

MNB: A digitális jegybankpénz hatása a pénzteremtésre

“A jelenlegi pénzügyi rendszerben a pénzteremtés a bankrendszerben történik, amikor a bankok hiteleznek, akkor ezzel párhuzamosan pénzt teremtenek.

A digitális formában lévő pénzek népszerűbbek, mint a fizikai formában lévő pénzek, a bankrendszernek jelentős részben amiatt van képessége kvázi a semmiből pénzt teremteni, mivel kizárólag a bankrendszer nyújt digitális formában elérhető pénzeszközt a háztartások és vállalatok számára.

Amennyiben ez a kizárólagosság megváltozik, azaz a jegybank is bevezet pénzt digitális formában, akkor ez – nem feltétlenül, de – jelentős hatással lehet a pénzteremtésre, hitelezésre és végső soron a pénzügyi rendszer felépítésére.

Hogy mekkora ez a hatása, azon múlik, hogy mennyire van jegybanki rendelkezésre állás, illetve, hogy mennyire népszerű a digitális jegybankpénz a látra szóló betétekhez képest.”

Forrás: Pénzriport

Konklúzió

A felvázolt rendszer bár nem egy egyszerű blockchain protokoll, hanem több decentralizált rendszer összekapcsolása, előreláthatóan teljesítené a CBDC-hez szükséges követelményeket:

 • A token kibocsátást teljes egészében a központi bank kontrollálja.
 • Kvázi valósidejű token transzfer.
 • Magas másodpercenkénti tranzakciószám.
 • Nagyszámú résztvevő különféle szerepkörökkel.
 • Jól szabályozható és konfigurálható tranzakció láthatóság, különféle KYC / AML szabályozói követelményeknek való megfeleltethetőség.
 • A rendszer fenntartásához szükséges elfogadható mennyiségű energia (Proof of Stake).

Jelen tudomásunk szerint még nem létezik Ethereum alapú CBDC megvalósítás, így egyelőre kérdés, hogy a Consensys által felvázolt architektúra mennyire állja meg a helyét egy konkrét CBDC implementáció esetén. A white paper itt érhető el.

Címlapfotó forrása: pixabay.com

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!