2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2018.04.03.

Nem kell a dupla óvszer! Itt az egyszer használatos virtuális bankkártya

Szerző:

Kategóriák:

2017-ben a hazai online kiskereskedelem átlépte a 360 milliárd forintot. A fizetési formák közül azonban még mindig a készpénz dominál. Pedig léteznek már extra biztonságos megoldások és a minap megérkezett az egyszer használatos virtuális bankkártya is.

A GKI Digital 2017. decemberi lakossági kutatása szerint már 3 millió aktív online vásárló van az országban. A belföldi online kiskereskedelemben a fizetési formák közül azonban továbbra is a készpénzes fizetés a meghatározó, a vásárlások 58%-a* még mindig így történik. A bizalmatlanságunknak több oka is van. Tartunk:

  • a leszállított áru nem megfelelő minőségétől;
  • az áruszállítás közben történő sérüléstől;
  • az online bankkártyás fizetéshez kapcsolódó visszaélésektől. 

 Az utóbbi kivédésére pedig egyre több megoldás létezik itthon is, amik közül most bemutatunk hármat.

1. A banki megoldás: igényelj külön virtuális bankkártyát, vagy játszhatsz a kártyalimittel

Ha még csak most ismerkedünk az internetes vásárlással, vagy szeretünk ugyan a neten vásárolni, de extra bizalmatlanok vagyunk, akkor ma már több banknál (pl. CIB, Erste, MKB, OTP) igényelhetünk ún. virtuális, vagy webkártyát. Ebben az esetben a bank fizikai megszemélyesítés nélkül bocsát kártyát a rendelkezésünkre.

A virtuális kártyára külön fedezetet vezethetünk át a bankszámlánkról, így az internetes vásárlások csak az elkülönített összeg erejéig hajthatóak végre. Egy esetleges visszaélés esetén a szolgáltatás megakadályozza a számlánk teljes “lerablását”. Azt is megtehetjük, hogy minden alkalommal, csak a vásárlás előtt vezetjük át a megfelelő összeget.  A kockázat minimalizálásnak ebben az esetben azonban ára van, a bankok éves kártyadíjat számítanak fel a virtuális kártyák után.

A fentinek egyfajta díjmentes alternatívája lehet a Gránit Bank szolgáltatása, ahol a mobilapplikációban a bankkártyákhoz kapcsolódóan külön online vásárlási limit állítható. Egy “csúszka” segítségével le tudjuk nullázni az online limitünket, így megakadályozva az ilyen típusú tranzakciók végrehajtását. Azonban ez a szolgáltatás is aktív közreműködést igényel részünkről – azaz minden egyes alkalommal, amikor interneten vásárolnánk, be kell lépnünk a mobilapplikációba megemelni a limitet, majd lenullászni a tranzakció után.

2. A rutinos felhasználók megoldása: 3D secure biztonsági kód

Ha rendszeresen vásárolunk az interneten, vagy nincs kedvünk a fedezet elkülönítéssel, limitmódosításokkal bajlódni, érdemes inkább az ún. 3D secure kódot, vagy más néven internetes biztonsági kódot nyújtó szolgáltatást használnunk a fizetések során.

A szolgáltatás lényege, hogy a vásárlás alkalmával, a kártyaadatok megadása után, a bank egy egyszer használatos biztonsági kódot küld a részünkre SMS-ben, a megadott mobiltelefonszámra.

3d secure biztonsági kód

Az előnye, hogy mivel a biztonsági kód külön csatornán érkezik, a visszaélést kezdeményező a kód hiányában nem is tud tranzakciót végrehajtani – kivéve, ha megszerezte és feltörte a telefonunkat is -, így már az első alkalommal is védve lehetünk.

A megoldás szépséghibája, hogy jelenleg**, ha külföldi internetes kereskedőnél vásárolunk, csak akkor van lehetőségünk biztonsági kódot használni, ha a kereskedő is regisztrált a szolgáltatásra a bankjánál. Abban az esetben, ha a kereskedő nem kér biztonsági kódot a tranzakció során, az esetleges visszaélésből eredő károkat viselnie kell. Igaz a bosszankodást és a reklamációs folyamatot a visszaélés esetén nem kerüljük el, de kárunk nem keletkezik. 

Ez a megoldás sokat javíthat a komfortérzetünkön, még akkor is, ha – a plusz kód megadása miatt – a vásárlási folyamat így egy lépéssel hosszabb. A szolgáltatás ráadásul díjmentes, ellentétben a virtuális kártyával. 

3. A fintech megoldás: egyszer használatos virtuális kártya

A Revolut applikációban is igényelhettünk eddig virtuális kártyát, az elsőt díjmentesen, függetlenül attól, hogy Standard vagy Prémium csomaggal rendelkezünk.  Most úgy tűnik a jövedelmezőbb Prémium ügyfélbázis növelésével próbálkozik a cég, a csomag szolgáltatástartalmának bővítésén keresztül.

A havi közel 8 eurós (6,99 font, kb. 2.500 Ft) csomagdíjért cserébe már nem csak nagyobb összegű készpénzfelvételi lehetőséget és egészségbiztosítást kapnak díjmentesen a Pérmium ügyfelek, illetve válthatnak korlátlan összegben devizát. Egy új szolgáltatás, az egyszer használatos virtuális kártya is elérhető vált a számukra. 

virtuális bankkártya Revolut _standard&premium

A szolgáltatás a virtuális kártyát és az egyszer használatos biztonsági kódot kombinálja. A Revolut rendszere érzékeli, ha ezzel az újfajta virtuális kártyával vásárolunk interneten és a sikeres tranzakciót követően megsemmisíti a felhasznált kártya adatait, majd újat generál automatikusan.

A szolgáltatás egy kattintással bekapcsolható, ezt követően semmilyen teendőnk nincs, az aktuálisan felhasználható kártya adatai mindig megjelennek az applikációban. Kontrollként beépítettek egy napi tranzakciós limitet is, amivel jelenleg max. 5 fizetés hajtható végre naponta. A kártya jellegéből fakadóan az előfizetéses (ún. “recurring”) típusú tranzakciókra nem használható. 

virtuális bankkártya

Három ok, amiért jó lehet nekünk ez a szolgáltatás. Mert:

  1. a sima virtuális kártyával szemben nem kell azzal bajlódnunk, hogy külön fedezetet vezessünk át a kártyára;
  2. hiába áll be a csaló közénk és az internetes kereskedő közé és szerzi meg, másolja le a kártyaadatunkat, azt felhasználni többet nem tudja;
  3. a vásárlási folyamat egy lépéssel rövidebb, így egyszerűbb és gyorsabb, mint az internetes biztonsági kód használata. 

*Az online kiskereskedelemhez kapcsolódó adatok forrása: GKI Digital.

** 2019. szeptember 1-jétől EU szinten kötelezővé válik a 3D secure kód használata mind a kártyát kibocsátó, mind a kártyát elfogadó bankok számára.

Címkék:
blank
blank