BankTechShow

Nem kell a dupla óvszer! Itt az egyszer használatos virtuális bankkártya

Szerző: | 2018. 04. 03. | Digitális pénzügyek, Fintech szolgáltatások, Összes hír, Revolut

2017-ben a hazai online kiskereskedelem átlépte a 360 milliárd forintot. A fizetési formák közül azonban még mindig a készpénz dominál. Pedig léteznek már extra biztonságos megoldások és a minap megérkezett az egyszer használatos virtuális bankkártya is.

A GKI Digital 2017. decemberi lakossági kutatása szerint már 3 millió aktív online vásárló van az országban. A belföldi online kiskereskedelemben a fizetési formák közül azonban továbbra is a készpénzes fizetés a meghatározó, a vásárlások 58%-a* még mindig így történik. A bizalmatlanságunknak több oka is van. Tartunk:

  • a leszállított áru nem megfelelő minőségétől;
  • az áruszállítás közben történő sérüléstől;
  • az online bankkártyás fizetéshez kapcsolódó visszaélésektől. 

 Az utóbbi kivédésére pedig egyre több megoldás létezik itthon is, amik közül most bemutatunk hármat.

1. A banki megoldás: igényelj külön virtuális bankkártyát, vagy játszhatsz a kártyalimittel

Ha még csak most ismerkedünk az internetes vásárlással, vagy szeretünk ugyan a neten vásárolni, de extra bizalmatlanok vagyunk, akkor ma már több banknál (pl. CIB, Erste, MKB, OTP) igényelhetünk ún. virtuális, vagy webkártyát. Ebben az esetben a bank fizikai megszemélyesítés nélkül bocsát kártyát a rendelkezésünkre.

A virtuális kártyára külön fedezetet vezethetünk át a bankszámlánkról, így az internetes vásárlások csak az elkülönített összeg erejéig hajthatóak végre. Egy esetleges visszaélés esetén a szolgáltatás megakadályozza a számlánk teljes “lerablását”. Azt is megtehetjük, hogy minden alkalommal, csak a vásárlás előtt vezetjük át a megfelelő összeget.  A kockázat minimalizálásnak ebben az esetben azonban ára van, a bankok éves kártyadíjat számítanak fel a virtuális kártyák után.

A fentinek egyfajta díjmentes alternatívája lehet a Gránit Bank szolgáltatása, ahol a mobilapplikációban a bankkártyákhoz kapcsolódóan külön online vásárlási limit állítható. Egy “csúszka” segítségével le tudjuk nullázni az online limitünket, így megakadályozva az ilyen típusú tranzakciók végrehajtását. Azonban ez a szolgáltatás is aktív közreműködést igényel részünkről – azaz minden egyes alkalommal, amikor interneten vásárolnánk, be kell lépnünk a mobilapplikációba megemelni a limitet, majd lenullászni a tranzakció után.

2. A rutinos felhasználók megoldása: 3D secure biztonsági kód

Ha rendszeresen vásárolunk az interneten, vagy nincs kedvünk a fedezet elkülönítéssel, limitmódosításokkal bajlódni, érdemes inkább az ún. 3D secure kódot, vagy más néven internetes biztonsági kódot nyújtó szolgáltatást használnunk a fizetések során.

A szolgáltatás lényege, hogy a vásárlás alkalmával, a kártyaadatok megadása után, a bank egy egyszer használatos biztonsági kódot küld a részünkre SMS-ben, a megadott mobiltelefonszámra.

3d secure biztonsági kód

Az előnye, hogy mivel a biztonsági kód külön csatornán érkezik, a visszaélést kezdeményező a kód hiányában nem is tud tranzakciót végrehajtani – kivéve, ha megszerezte és feltörte a telefonunkat is -, így már az első alkalommal is védve lehetünk.

A megoldás szépséghibája, hogy jelenleg**, ha külföldi internetes kereskedőnél vásárolunk, csak akkor van lehetőségünk biztonsági kódot használni, ha a kereskedő is regisztrált a szolgáltatásra a bankjánál. Abban az esetben, ha a kereskedő nem kér biztonsági kódot a tranzakció során, az esetleges visszaélésből eredő károkat viselnie kell. Igaz a bosszankodást és a reklamációs folyamatot a visszaélés esetén nem kerüljük el, de kárunk nem keletkezik. 

Ez a megoldás sokat javíthat a komfortérzetünkön, még akkor is, ha – a plusz kód megadása miatt – a vásárlási folyamat így egy lépéssel hosszabb. A szolgáltatás ráadásul díjmentes, ellentétben a virtuális kártyával. 

3. A fintech megoldás: egyszer használatos virtuális kártya

A Revolut applikációban is igényelhettünk eddig virtuális kártyát, az elsőt díjmentesen, függetlenül attól, hogy Standard vagy Prémium csomaggal rendelkezünk.  Most úgy tűnik a jövedelmezőbb Prémium ügyfélbázis növelésével próbálkozik a cég, a csomag szolgáltatástartalmának bővítésén keresztül.

A havi közel 8 eurós (6,99 font, kb. 2.500 Ft) csomagdíjért cserébe már nem csak nagyobb összegű készpénzfelvételi lehetőséget és egészségbiztosítást kapnak díjmentesen a Pérmium ügyfelek, illetve válthatnak korlátlan összegben devizát. Egy új szolgáltatás, az egyszer használatos virtuális kártya is elérhető vált a számukra. 

virtuális bankkártya Revolut _standard&premium

A szolgáltatás a virtuális kártyát és az egyszer használatos biztonsági kódot kombinálja. A Revolut rendszere érzékeli, ha ezzel az újfajta virtuális kártyával vásárolunk interneten és a sikeres tranzakciót követően megsemmisíti a felhasznált kártya adatait, majd újat generál automatikusan.

A szolgáltatás egy kattintással bekapcsolható, ezt követően semmilyen teendőnk nincs, az aktuálisan felhasználható kártya adatai mindig megjelennek az applikációban. Kontrollként beépítettek egy napi tranzakciós limitet is, amivel jelenleg max. 5 fizetés hajtható végre naponta. A kártya jellegéből fakadóan az előfizetéses (ún. “recurring”) típusú tranzakciókra nem használható. 

virtuális bankkártya

Három ok, amiért jó lehet nekünk ez a szolgáltatás. Mert:

  1. a sima virtuális kártyával szemben nem kell azzal bajlódnunk, hogy külön fedezetet vezessünk át a kártyára;
  2. hiába áll be a csaló közénk és az internetes kereskedő közé és szerzi meg, másolja le a kártyaadatunkat, azt felhasználni többet nem tudja;
  3. a vásárlási folyamat egy lépéssel rövidebb, így egyszerűbb és gyorsabb, mint az internetes biztonsági kód használata. 

*Az online kiskereskedelemhez kapcsolódó adatok forrása: GKI Digital.

** 2019. szeptember 1-jétől EU szinten kötelezővé válik a 3D secure kód használata mind a kártyát kibocsátó, mind a kártyát elfogadó bankok számára.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!