BankTechShow

100 ezer magyar ügyfélre pályázik a Revolut – exkluzív interjú

Szerző: | 2018. 03. 13. | Digitális pénzügyek, Fintech startupok, Fintech szolgáltatások, Nemzetközi fintech startupok, Összes hír, Revolut

Mérföldkőhöz érkezett a magyarok kedvenc fintech startupja, a Revolut. Ambíciózus terjeszkedési tervük részeként novemberben banki licencért folyamodtak. Itthon 12 hónapon belül 100 ezer ügyfélre pályáznak. Andrius Biceika-val, a Revolut üzletfejlesztésért felelős vezetőjével beszélgettünk.

Ha még nem ismered a Revolutot, akkor ezt a cikket ajánljuk:

1,5 millió ügyfél 3 év alatt

2015 nyarán indult el a Revolut és tavaly novemberre elérték az 1 milliomodik ügyfelet. Nem kellett sokat várnuk a következő 500 ezer ügyfélre sem. Alig 3 hónap ez is összejött a fintech startupnak, így most már 1,5 millió lakossági ügyféllel büszkélkedhetnek. Az elmúlt hetek, hónapok dinamikus növekedését Biceika az alábbiakkal magyarázta:

  • kijöttek két új szolgáltatással, a biztosítással és a kriptovaluta váltással, amik rövid időn belül rendkívül népszerűek lettek,
  • valamint az új piacokon, Franciaországban, Németországban és Svájcban elért sikerekkel.

Az erőteljes ügyfélszám-növekedés és az ezzel párhuzamosan dinamikusan növekvő tranzakcióforgalom eredményeként decemberben az első nullszaldós hónapjukat zárták. A január pedig még erősebbre sikerült, 20-25%-os bevételnövekedésről számoltak be.

A Revolut számára itt nincs megállás. Az európai terjeszkedés mellett ambíciózus globális terveik is vannak. Az Egyesült Államokban és Kanadában a következő hónapokban várható az indulás. Ezt követően pedig Szingapúr, Hong Kong, Ausztrália, majd Új-Zéland, India és Brazília lesz az irány.

100 ezer ügyfélre pályázik Magyarországon a Revolut

Magyarországon eddig 12 000 felhasználót értek el, ám Biceika szerint ez a szám 1 éven belül elérheti a 100 ezret is. Ennek első lépéseként magyar területi képviselője lett itthon a Revolutnak és egy kisebb helyi – az értékesítésért, üzletfejlesztésért felelős – csapat felépítése is várható.

A növekedéshez arra is szükség lesz, hogy konverzió nélkül tölthessük fel a Revolut kártyánkat a forint számlánkról. Jelenleg, ha a forint számlánkról, vagy forint alapú bankkártyánkról akarjuk feltölteni a Revolut kártyánk forint “zsebét”, akkor azt csak valamilyen más devizanemen keresztül – például EUR vagy USD – tudjuk megtenni. Az átváltás miatt viszont árfolyamköltségünk lesz. Ezt helyesen felismerve lép a fintech startup és várhatóan április közepétől egyéni forint alapú számla nyitható majd a kártya mögé. Ennek köszönhetően a jövőben köztes deviza beiktatása nélkül történhet meg a kártyafeltöltés, megszüntetve ezzel jelenlegi árfolyamköltséget.

Ugyanígy a forint alapú betéti vagy hitelkártyákról is elérhetővé válik majd a konverzió nélküli feltöltés a magyarok számára. Ennek indulási dátumát azonban Biceika a beszélgetés során még nem tudta megerősíteni.

További tervek: jönnek a hitelek

Úgy tűnik előbb-utóbb valamennyi fintech startup ugyanazt az utat választja a jövedelmező működés elérése érdekében: banki licencet igényel. Az európai banki licence megszerzésére irányuló engedélykérést tavaly novemberben nyújtotta be a Revolut a litván szabályozó felé, amit várhatóan az első félév végéig megkapnak.

A licence megszerzését követően a Revolut szolgáltatási palettáját megtakarítási és hiteltermékekkel tervezi bővíteni. A folyószámlahitel mellett pedig a személyi kölcsön is érkezik majd.

Biceika-t arról is megkérdeztük, mit jelent számukra a PSD2, tervezik-e, hogy Számlainformációs (AISP), vagy Fizetés-kezdeményezési (PISP) Szolgáltatóvá válnak. A Revolut terveiről nem akart spekulációkba bocsátkozni, de annak a véleményének hangot adott, mely szerint

a PSD2 a bankok megmentője, egyfajta ébresztő a bankok számára.

Breaking News: Andrius Biceika-val találkozhattok májusban a Fintechshow-n is, ahol egy kerekasztal beszélgetésben fogjuk faggatni a magyarországi terveikről és a siker titkos receptjéről.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!