2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2018.03.13.

100 ezer magyar ügyfélre pályázik a Revolut – exkluzív interjú

Szerző:

Kategóriák:

Mérföldkőhöz érkezett a magyarok kedvenc fintech startupja, a Revolut. Ambíciózus terjeszkedési tervük részeként novemberben banki licencért folyamodtak. Itthon 12 hónapon belül 100 ezer ügyfélre pályáznak. Andrius Biceika-val, a Revolut üzletfejlesztésért felelős vezetőjével beszélgettünk.

Ha még nem ismered a Revolutot, akkor ezt a cikket ajánljuk:

1,5 millió ügyfél 3 év alatt

2015 nyarán indult el a Revolut és tavaly novemberre elérték az 1 milliomodik ügyfelet. Nem kellett sokat várnuk a következő 500 ezer ügyfélre sem. Alig 3 hónap ez is összejött a fintech startupnak, így most már 1,5 millió lakossági ügyféllel büszkélkedhetnek. Az elmúlt hetek, hónapok dinamikus növekedését Biceika az alábbiakkal magyarázta:

  • kijöttek két új szolgáltatással, a biztosítással és a kriptovaluta váltással, amik rövid időn belül rendkívül népszerűek lettek,
  • valamint az új piacokon, Franciaországban, Németországban és Svájcban elért sikerekkel.

Az erőteljes ügyfélszám-növekedés és az ezzel párhuzamosan dinamikusan növekvő tranzakcióforgalom eredményeként decemberben az első nullszaldós hónapjukat zárták. A január pedig még erősebbre sikerült, 20-25%-os bevételnövekedésről számoltak be.

A Revolut számára itt nincs megállás. Az európai terjeszkedés mellett ambíciózus globális terveik is vannak. Az Egyesült Államokban és Kanadában a következő hónapokban várható az indulás. Ezt követően pedig Szingapúr, Hong Kong, Ausztrália, majd Új-Zéland, India és Brazília lesz az irány.

blank

100 ezer ügyfélre pályázik Magyarországon a Revolut

Magyarországon eddig 12 000 felhasználót értek el, ám Biceika szerint ez a szám 1 éven belül elérheti a 100 ezret is. Ennek első lépéseként magyar területi képviselője lett itthon a Revolutnak és egy kisebb helyi – az értékesítésért, üzletfejlesztésért felelős – csapat felépítése is várható.

A növekedéshez arra is szükség lesz, hogy konverzió nélkül tölthessük fel a Revolut kártyánkat a forint számlánkról. Jelenleg, ha a forint számlánkról, vagy forint alapú bankkártyánkról akarjuk feltölteni a Revolut kártyánk forint “zsebét”, akkor azt csak valamilyen más devizanemen keresztül – például EUR vagy USD – tudjuk megtenni. Az átváltás miatt viszont árfolyamköltségünk lesz. Ezt helyesen felismerve lép a fintech startup és várhatóan április közepétől egyéni forint alapú számla nyitható majd a kártya mögé. Ennek köszönhetően a jövőben köztes deviza beiktatása nélkül történhet meg a kártyafeltöltés, megszüntetve ezzel jelenlegi árfolyamköltséget.

Ugyanígy a forint alapú betéti vagy hitelkártyákról is elérhetővé válik majd a konverzió nélküli feltöltés a magyarok számára. Ennek indulási dátumát azonban Biceika a beszélgetés során még nem tudta megerősíteni.

blank

További tervek: jönnek a hitelek

Úgy tűnik előbb-utóbb valamennyi fintech startup ugyanazt az utat választja a jövedelmező működés elérése érdekében: banki licencet igényel. Az európai banki licence megszerzésére irányuló engedélykérést tavaly novemberben nyújtotta be a Revolut a litván szabályozó felé, amit várhatóan az első félév végéig megkapnak.

A licence megszerzését követően a Revolut szolgáltatási palettáját megtakarítási és hiteltermékekkel tervezi bővíteni. A folyószámlahitel mellett pedig a személyi kölcsön is érkezik majd.

Biceika-t arról is megkérdeztük, mit jelent számukra a PSD2, tervezik-e, hogy Számlainformációs (AISP), vagy Fizetés-kezdeményezési (PISP) Szolgáltatóvá válnak. A Revolut terveiről nem akart spekulációkba bocsátkozni, de annak a véleményének hangot adott, mely szerint

a PSD2 a bankok megmentője, egyfajta ébresztő a bankok számára.

Breaking News: Andrius Biceika-val találkozhattok májusban a Fintechshow-n is, ahol egy kerekasztal beszélgetésben fogjuk faggatni a magyarországi terveikről és a siker titkos receptjéről.

Címkék:
blank
blank