Elöntik az e-pénztárcák Magyarországot. 5 fontos kérdés terítéken

Szerző: | 2019. 10. 10. | Digitális pénzügyek, Összes hír

BankTechShow | A jövő digitális bankja

Hónapokon belül 22 új elektronikus pénztárca jelenhet meg Magyarországon. Apple Pay-t kínál 7 szolgáltató a magyar ügyfeleknek és 6 Android alapú banki mobiltárca is elérhető. Emellett a Revolut, a TransferWise, a Monese és a Curve is kínálja mobiltárcáját a magyaroknak. Jövőre jön a Google Pay, az azonnali fizetési mobiltárcák, de az országhatáron már feltűnt az AliPay és a Samsung Pay is. Jön a bőség zavara. Kinek jó ez?

A készpénzhez való ragaszkodás nem csak a magyarokra igaz. Mindenhol akut probléma a készpénzes tranzakciók elektronikus útra való terelése, és az is látható,

nincs “One-Size-Fits-All” megoldás a problémára;

 • ami Kínában működik (pl. AliPay, WeChat Pay), az nem biztos, hogy Európában is működni fog;
 • ami a svédeknél csodafegyver (Swish), az Németországban nem feltétlenül lesz az.
blank

A készpénz hazája a számok tükrében

Igaz, az okostelefonok 10 év alatt letarolták a világot, de a készpénz elleni harcban (még) alulmaradtak (mobiltárcák). A technológiai fejlődés megállíthatatlan, vannak sikeres fintech-modellek a fizetési iparágban, a szabályozói és a piaci akarat is megvan, de

ha Magyarországra tekintünk, akkor mindez nem volt elegendő arra, hogy a készpénz aránya drasztikus csökkenjen a lakossági fizetési tranzakciókban.

 • Magyarországon az összes fizetési tranzakció 75%-a még készpénzzel történik. Ezzel szemben ez az arány Svédországban 23%.
 • Még mindig nagyon magas, legalább 50-60% a sárga csekk és a készpénz aránya a közüzemi díjak kifizetésében.
 • 2018-ban a hazai webshopok 500 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le, de a vásárlások 58%-a még mindig készpénzes utánvéttel valósult meg.
 • 10 év alatt, 2008-ról 2018-ra a forgalomban lévő készpénz mennyisége a 3-szorosára nőtt és átlépte a 6 000 milliárd forintot.
blank

E-pénztárcák robbanása Magyarországon

 • 2019 májusában Magyarországon megjelent az Apple Pay és szeptemberben elindult a nyílt bankolás (open banking) is.
 • Immár 7 pénzügyi szolgáltató kínálja az Apple Pay-t Magyarországon és 6 hazai banknak van Android alapú mobiltárcája.
 • A nyílt bankolásnak köszönhetően 109 PISP (fizetés-kezdeményezési szolgáltatói) engedélyt adtak ki az EU-ban 20 hónap alatt és 22 PISP Magyarországot is “célba” vette (pl. Revolut, Google, Stripe, Skrill, PaySafe stb.).
 • Jövőre jöhet a Google Pay, valamint az azonnali fizetés.
 • Emellett a “határon van” a Samsung Pay és az AliPay is.

Magyarországon most érkeztünk el oda, hogy kiépül egy új fizetési alapinfrastruktúra, ami alternatívát jelenthet a jelenlegi pl. kártyás ökoszisztémával szemben. Ugyanakkor egyre többször hallani azt a piaci véleményt is, hogy

az alapinfrastruktúra kiépítése önmagában nem elegendő.

5+1 fontos kérdés terítéken

 1. A generációváltás lesz a megoldás a készpénzes kihívások kezelésére?
 2. Vagy épp most érkeztünk el az áttörés pillanatához a rengeteg új megoldásnak köszönhetően és gyorsabb lesz a fejlődés a következő 2-3 évben, mint a megelőző 15-20 évben?
 3. A “bőség zavara” hármasugráshoz vezethet a készpénz elleni harcban?
 4. Elindult az elektronikus pénztárcák forradalma és ezzel párhuzamosan a harc is az ügyfelekért? Ki fog ebből profitálni? Ki, mit veszíthet?
 5. Itthon mitől lesz sikeres az azonnali fizetés? Hiába lesz Ferrarink, ha abban nincs benzin, nem tudunk vezetni és a KRESZ is hiányzik. Tényleg ez lenne a helyzet?

+1 Mit akar valójában a felhasználó?

Pár nap múlva, 2019.10.15-én közel 60 hazai és nemzetközi szakember keresi többek között a fenti kérdésekre a válaszokat. Akik segítségünkre lesznek  a válaszok megtalálásában például:

MNB, GIRO, Mastercard, OTP Mobil, FinTech Group, Erste Bank, K&H Bank, GRÁNIT Bank, Budapest Bank, Bankszövetség, PaySafe:Card, Allianz, Auchan, Lidl, Laurel, Jófogás, Használtautó.hu, szallas.hu, GLS Hungary, Organic, NKM Zrt., Worldline SIX Payment Services, Ecommerce Hungary, European Women Payments Network (EWPN).

Immár 300-án a PayTechShow-n. Hamarosan találkozunk!

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.