Elöntik az e-pénztárcák Magyarországot. 5 fontos kérdés terítéken

írta | 2019. 10. 10. | Digitális pénzügyek, Összes hír

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH

Hónapokon belül 22 új elektronikus pénztárca jelenhet meg Magyarországon. Apple Pay-t kínál 7 szolgáltató a magyar ügyfeleknek és 6 Android alapú banki mobiltárca is elérhető. Emellett a Revolut, a TransferWise, a Monese és a Curve is kínálja mobiltárcáját a magyaroknak. Jövőre jön a Google Pay, az azonnali fizetési mobiltárcák, de az országhatáron már feltűnt az AliPay és a Samsung Pay is. Jön a bőség zavara. Kinek jó ez?

A készpénzhez való ragaszkodás nem csak a magyarokra igaz. Mindenhol akut probléma a készpénzes tranzakciók elektronikus útra való terelése, és az is látható,

nincs “One-Size-Fits-All” megoldás a problémára;

 • ami Kínában működik (pl. AliPay, WeChat Pay), az nem biztos, hogy Európában is működni fog;
 • ami a svédeknél csodafegyver (Swish), az Németországban nem feltétlenül lesz az.

A készpénz hazája a számok tükrében

Igaz, az okostelefonok 10 év alatt letarolták a világot, de a készpénz elleni harcban (még) alulmaradtak (mobiltárcák). A technológiai fejlődés megállíthatatlan, vannak sikeres fintech-modellek a fizetési iparágban, a szabályozói és a piaci akarat is megvan, de

ha Magyarországra tekintünk, akkor mindez nem volt elegendő arra, hogy a készpénz aránya drasztikus csökkenjen a lakossági fizetési tranzakciókban.

 • Magyarországon az összes fizetési tranzakció 75%-a még készpénzzel történik. Ezzel szemben ez az arány Svédországban 23%.
 • Még mindig nagyon magas, legalább 50-60% a sárga csekk és a készpénz aránya a közüzemi díjak kifizetésében.
 • 2018-ban a hazai webshopok 500 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le, de a vásárlások 58%-a még mindig készpénzes utánvéttel valósult meg.
 • 10 év alatt, 2008-ról 2018-ra a forgalomban lévő készpénz mennyisége a 3-szorosára nőtt és átlépte a 6 000 milliárd forintot.

E-pénztárcák robbanása Magyarországon

 • 2019 májusában Magyarországon megjelent az Apple Pay és szeptemberben elindult a nyílt bankolás (open banking) is.
 • Immár 7 pénzügyi szolgáltató kínálja az Apple Pay-t Magyarországon és 6 hazai banknak van Android alapú mobiltárcája.
 • A nyílt bankolásnak köszönhetően 109 PISP (fizetés-kezdeményezési szolgáltatói) engedélyt adtak ki az EU-ban 20 hónap alatt és 22 PISP Magyarországot is “célba” vette (pl. Revolut, Google, Stripe, Skrill, PaySafe stb.).
 • Jövőre jöhet a Google Pay, valamint az azonnali fizetés.
 • Emellett a “határon van” a Samsung Pay és az AliPay is.

Magyarországon most érkeztünk el oda, hogy kiépül egy új fizetési alapinfrastruktúra, ami alternatívát jelenthet a jelenlegi pl. kártyás ökoszisztémával szemben. Ugyanakkor egyre többször hallani azt a piaci véleményt is, hogy

az alapinfrastruktúra kiépítése önmagában nem elegendő.

5+1 fontos kérdés terítéken

 1. A generációváltás lesz a megoldás a készpénzes kihívások kezelésére?
 2. Vagy épp most érkeztünk el az áttörés pillanatához a rengeteg új megoldásnak köszönhetően és gyorsabb lesz a fejlődés a következő 2-3 évben, mint a megelőző 15-20 évben?
 3. A “bőség zavara” hármasugráshoz vezethet a készpénz elleni harcban?
 4. Elindult az elektronikus pénztárcák forradalma és ezzel párhuzamosan a harc is az ügyfelekért? Ki fog ebből profitálni? Ki, mit veszíthet?
 5. Itthon mitől lesz sikeres az azonnali fizetés? Hiába lesz Ferrarink, ha abban nincs benzin, nem tudunk vezetni és a KRESZ is hiányzik. Tényleg ez lenne a helyzet?

+1 Mit akar valójában a felhasználó?

Pár nap múlva, 2019.10.15-én közel 60 hazai és nemzetközi szakember keresi többek között a fenti kérdésekre a válaszokat. Akik segítségünkre lesznek  a válaszok megtalálásában például:

MNB, GIRO, Mastercard, OTP Mobil, FinTech Group, Erste Bank, K&H Bank, GRÁNIT Bank, Budapest Bank, Bankszövetség, PaySafe:Card, Allianz, Auchan, Lidl, Laurel, Jófogás, Használtautó.hu, szallas.hu, GLS Hungary, Organic, NKM Zrt., Worldline SIX Payment Services, Ecommerce Hungary, European Women Payments Network (EWPN).

Immár 300-án a PayTechShow-n. Hamarosan találkozunk!

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!