2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.09.21.

Már 7 országban ott van a BNPL megoldásával a magyar fintech startup, a PastPay

Szerző:

Kategóriák:

Folytatjuk a hazai fintech start up-ok helyzetére, lehetőségeire és terveire vonatkozó körinterjút. Az ökoszisztéma szereplői átfogó válaszokat adnak az elmúlt 12 hónap történéseire, kihívásaira és a jövőre vonatkozó tervekre.

Ezúttal Berényi Benjamin Péntech / PastPay társalapítója, ügyvezető igazgatója válaszolt kérdéseinkre.
Az elmúlt 12 hónapban melyek voltak azok a piaci/technológiai fejlemények, amelyekre nem számítottál? Ezek milyen hatást gyakoroltak/gyakorolnak a cég működésére, piaci lehetőségeire?

Berényi Benjamin: Szerintem itt nem fogok azzal újat mondani, hogy az AI-t, az elképesztő mértékben felgyorsult mesterséges intelligencia forradalmat mondom. Amióta 2022 végén ChatGPT felpezsdítette ezt a piaci szegmenst, sorra bukkannak elő új szereplők új megoldásokkal, valamint a Bigtech cégeknél is felerősödött a verseny.

Ránk ez a technológia olyan szempontból volt hatással, hogy további hatékonyításokat tett lehetővé. Mindig is nagyon költséghatékonyan, kevés emberrel működtünk versenytársainkhoz képest. Az AI-nak hála pedig számos időigényes folyamatot tudtunk felgyorsítani, mint például a tartalomgenerálás.

Az elmúlt 12 hónapban milyen eredményeket értetek el? Mely mutatószámok mentén tudott növekedni a cég?

Berényi Benjamin: Az elmúlt 12 hónapban három fő stratégiai irányra fókuszáltunk, ezek az európai expanzió, a PastPay halaszott fizetés tranzakciók növelése, valamint a bedőlési arány alacsonyan tartása.

Összességében mindhárom pillérre elégedetten tekintünk vissza, mivel most már 7 EU-s országban vagyunk jelen (Magyarország, Németország, Olaszország, Szlovákia, Csehország, Románia, Lengyelország), a rajtunk átfolyó tranzakciók hatszorosukra növekedtek, illetve a bedőlési arányunkat továbbra is 1% alatt tudtuk tartani. Utóbbi főleg a gyors növekedésünk és a nehéz gazdasági helyzet miatt nagy szó.

A következő 1-2 évre milyen célokat tűztetek ki magatok elé?

Berényi Benjamin: 2024-re a PastPay teljes Európát le fogja fedni B2B halasztott fizetési szolgáltatásával.

Ez azért fontos, mert a B2B e-kereskedelem ugyanazon az úton jár, mint a lakossági e-kereskedelem egy évtizeddel ezelőtt.

Egyre erősödik az országokon átívelő (export) e-kereskedelem, amit a különböző fizetési és finanszírozási megoldásoknak is támogatniuk kell. Mi ebben fogjuk segíteni a kereskedőket, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy mindegy, hogy például egy magyar nagykereskedő Portugáliába, Németországba, vagy Bulgáriába értékesít, a PastPay-en keresztül ugyanúgy ki fogja tudja szolgálni ügyfeleit. Ezáltal csökken a kereskedő export kockázata, a vevő pedig flexibilis fizetési határidővel tud fizetni.

Ezzel a nagyobb európai aktivitással pedig egyre gyakrabban kerülünk versenyhelyzetbe nyugat-európai versenytársainkkal. Már most is kiélezett a verseny például az olasz és német piacokon és számos ügyletnél győztesként jöttünk ki az ilyen jellegű ügyféltárgyalásokból. Arra számítunk, hogy a következő 1-2 évben ez a verseny még sokkal kiélezettebbé fog válni és erre készítjük fel a termékünket és a csapatot egyaránt.

Mi az a három technológia szerinted, amelyeknek a következő 12 hónapban meghatározó szerepe lesz a pénzügyi szektor digitális transzformációjában?

Berényi Benjamin: Továbbra is úgy gondolom, hogy az Open Banking még nem merítette ki a benne rejlő potenciált és közép-, illetve hosszútávon meggyőződésem, hogy itt még fogunk látni nagy ugrásokat. Viszont rövidtávon megvannak a kétségeim, hogy a bankok mennyire fogják támogatni ennek a technológiának a fejlődését.

Az AI forradalom viszont biztosan fog a következő 12 hónapban izgalmas eredményeket hozni, bár nem abban a mértékben, mint ahogy azt most a befektetők vagy a szélesebb közönség elvárná.

Úgy gondolom, hogy kialakult egy kisebb lufi a mesterséges intelligencia területén, így nem számítok óriási „game changer” változásokra egy éven belül. Szerintem itt is egy fokozatos fejlődést fogunk látni, ahol sok kisebb hozzáadott értékű megoldás fogja hatékonyítani a mindennapi munkavégzést.

A harmadik terület pedig a blockchain lehet, bár itt a pont az AI ellentétét látjuk, a hatalmas crypto összeomlás magával rántotta a teljes szektort, így az úttörő megoldások elmaradoztak az utóbbi időben és ez várhatóan kihatással lesz a következő 12 hónap adaptációjára is. Így ezt a technológiát is inkább közép-/hosszútávon látom izgalmasnak.

Az aktuális fintech trendekkel, az elmúlt évek fintech eredményeivel és a legújabb fintech megoldásokkal részletesen is foglalkozunk 2023. október 11-én a FinTechShow-n, ahol idén először a közép-kelet-európai fintech szövegtségek és fintech cégek is bemutatkoznak. Az előadók között üdvözölhetjük továbbá Panagiotis Kriaris és Paolo Sironi nemzetközi fintech influencereket is. További részletek: FinTechShow 7.0

Címlapfotó a 2019-es FinTechShow győztes csapat, Csák János, Berényi Benjamin, Réti Bálint (balról jobbra). Fotó forrása: FinTech Group

Címkék:
blank