BankTechShow

Már 7 országban ott van a BNPL megoldásával a magyar fintech startup, a PastPay

Szerző: | 2023. 09. 21. | Digitális pénzügyek, Fintech startupok, Hazai digitális bankolás, Összes hír

Folytatjuk a hazai fintech start up-ok helyzetére, lehetőségeire és terveire vonatkozó körinterjút. Az ökoszisztéma szereplői átfogó válaszokat adnak az elmúlt 12 hónap történéseire, kihívásaira és a jövőre vonatkozó tervekre.

Ezúttal Berényi Benjamin Péntech / PastPay társalapítója, ügyvezető igazgatója válaszolt kérdéseinkre.
Az elmúlt 12 hónapban melyek voltak azok a piaci/technológiai fejlemények, amelyekre nem számítottál? Ezek milyen hatást gyakoroltak/gyakorolnak a cég működésére, piaci lehetőségeire?

Berényi Benjamin: Szerintem itt nem fogok azzal újat mondani, hogy az AI-t, az elképesztő mértékben felgyorsult mesterséges intelligencia forradalmat mondom. Amióta 2022 végén ChatGPT felpezsdítette ezt a piaci szegmenst, sorra bukkannak elő új szereplők új megoldásokkal, valamint a Bigtech cégeknél is felerősödött a verseny.

Ránk ez a technológia olyan szempontból volt hatással, hogy további hatékonyításokat tett lehetővé. Mindig is nagyon költséghatékonyan, kevés emberrel működtünk versenytársainkhoz képest. Az AI-nak hála pedig számos időigényes folyamatot tudtunk felgyorsítani, mint például a tartalomgenerálás.

Az elmúlt 12 hónapban milyen eredményeket értetek el? Mely mutatószámok mentén tudott növekedni a cég?

Berényi Benjamin: Az elmúlt 12 hónapban három fő stratégiai irányra fókuszáltunk, ezek az európai expanzió, a PastPay halaszott fizetés tranzakciók növelése, valamint a bedőlési arány alacsonyan tartása.

Összességében mindhárom pillérre elégedetten tekintünk vissza, mivel most már 7 EU-s országban vagyunk jelen (Magyarország, Németország, Olaszország, Szlovákia, Csehország, Románia, Lengyelország), a rajtunk átfolyó tranzakciók hatszorosukra növekedtek, illetve a bedőlési arányunkat továbbra is 1% alatt tudtuk tartani. Utóbbi főleg a gyors növekedésünk és a nehéz gazdasági helyzet miatt nagy szó.

A következő 1-2 évre milyen célokat tűztetek ki magatok elé?

Berényi Benjamin: 2024-re a PastPay teljes Európát le fogja fedni B2B halasztott fizetési szolgáltatásával.

Ez azért fontos, mert a B2B e-kereskedelem ugyanazon az úton jár, mint a lakossági e-kereskedelem egy évtizeddel ezelőtt.

Egyre erősödik az országokon átívelő (export) e-kereskedelem, amit a különböző fizetési és finanszírozási megoldásoknak is támogatniuk kell. Mi ebben fogjuk segíteni a kereskedőket, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy mindegy, hogy például egy magyar nagykereskedő Portugáliába, Németországba, vagy Bulgáriába értékesít, a PastPay-en keresztül ugyanúgy ki fogja tudja szolgálni ügyfeleit. Ezáltal csökken a kereskedő export kockázata, a vevő pedig flexibilis fizetési határidővel tud fizetni.

Ezzel a nagyobb európai aktivitással pedig egyre gyakrabban kerülünk versenyhelyzetbe nyugat-európai versenytársainkkal. Már most is kiélezett a verseny például az olasz és német piacokon és számos ügyletnél győztesként jöttünk ki az ilyen jellegű ügyféltárgyalásokból. Arra számítunk, hogy a következő 1-2 évben ez a verseny még sokkal kiélezettebbé fog válni és erre készítjük fel a termékünket és a csapatot egyaránt.

Mi az a három technológia szerinted, amelyeknek a következő 12 hónapban meghatározó szerepe lesz a pénzügyi szektor digitális transzformációjában?

Berényi Benjamin: Továbbra is úgy gondolom, hogy az Open Banking még nem merítette ki a benne rejlő potenciált és közép-, illetve hosszútávon meggyőződésem, hogy itt még fogunk látni nagy ugrásokat. Viszont rövidtávon megvannak a kétségeim, hogy a bankok mennyire fogják támogatni ennek a technológiának a fejlődését.

Az AI forradalom viszont biztosan fog a következő 12 hónapban izgalmas eredményeket hozni, bár nem abban a mértékben, mint ahogy azt most a befektetők vagy a szélesebb közönség elvárná.

Úgy gondolom, hogy kialakult egy kisebb lufi a mesterséges intelligencia területén, így nem számítok óriási „game changer” változásokra egy éven belül. Szerintem itt is egy fokozatos fejlődést fogunk látni, ahol sok kisebb hozzáadott értékű megoldás fogja hatékonyítani a mindennapi munkavégzést.

A harmadik terület pedig a blockchain lehet, bár itt a pont az AI ellentétét látjuk, a hatalmas crypto összeomlás magával rántotta a teljes szektort, így az úttörő megoldások elmaradoztak az utóbbi időben és ez várhatóan kihatással lesz a következő 12 hónap adaptációjára is. Így ezt a technológiát is inkább közép-/hosszútávon látom izgalmasnak.

Az aktuális fintech trendekkel, az elmúlt évek fintech eredményeivel és a legújabb fintech megoldásokkal részletesen is foglalkozunk 2023. október 11-én a FinTechShow-n, ahol idén először a közép-kelet-európai fintech szövegtségek és fintech cégek is bemutatkoznak. Az előadók között üdvözölhetjük továbbá Panagiotis Kriaris és Paolo Sironi nemzetközi fintech influencereket is. További részletek: FinTechShow 7.0

Címlapfotó a 2019-es FinTechShow győztes csapat, Csák János, Berényi Benjamin, Réti Bálint (balról jobbra). Fotó forrása: FinTech Group

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Urbán Anikó

Lássuk be, a pénzügyi innováció a bölcsészeket sem kerüli el; jó példa erre Anikó. Újságíróként és társadalomtudományokkal foglalkozó szakemberként azt vette észre, hogy a technológia emberekre gyakorolt hatásával egyre többet foglalatoskodik. Humán beállítottsága ellenére (értsd: izgul adóbevalláskor és számlázáskor, hogy mit ront el…) már korán látott számlavezetési rendszer bevezetésére vonatkozó projektet majd újságíróként is az IT területen talált otthont. Hiszi, hogy a kíváncsiság és a nyitottság minden szektorba jó belépő.
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!