BankTechShow

Ezekkel a digitális fejlesztésekkel védekeznek a vállalkozások a recesszió ellen

Szerző: | 2023. 02. 27. | Fintech kitekintő, Fintech szolgáltatások, Összes hír

A recessziós várakozások fokozódásával a digitális fejlesztések súlypontja is eltolódik. Előtérbe kerülnek a fizetési folyamatok, a beszerzési, a követelés- és kiadáskezelő rendszerek fejlesztése – derül ki egy nemzetközi felmérésből, melynek során 500 pénzügyi felsővezetőt kérdeztek meg a digitális fejlesztési terveikről.

A felmérés során a kutatók a pénzügyi és biztosítási, egészségügyi, kiskereskedelmi, valamint a feldolgozóipari ágazatokban vizsgálták a digitális fejlesztések, ezen belül a digitális fizetési technológiákba 2020 márciusa óta történt befektetések eredményességét. A PYMNTS.com részvételével lezajlott kutatás célja volt továbbá a pénzügyi vezetők következő néhány évre vonatkozó digitális fejlesztési fókuszainak, valamint a mögöttes motivációk és eredményelvárások megismerése is.

A pénzügyi és biztosítási szektorban a megkérdezett vezetők 74%-a szerint a csalásmegelőzés és a kockázatmenedzsment terén végrehajtott fejlesztések pozitív eredményeket hoztak. 73%-uk számolt be arról, hogy fizetési technológiákba történő befektetések eredményeként javultak a működőtőke és hitelezési mutatóik.

A kutatás főbb megállapításai

 • A pandémia idején a kereskedelmi és feldolgozóipari szektorok arányaiban többet fektettek digitális fizetési technológiákba, mint az egészségipari, biztosítási és pénzügyi vállalkozások.
 • Összességében 5-ből legalább 3 pénzügyi vezető számolt be arról, hogy a digitális fizetési folyamatok bevezetésének hatására javult a társaság üzleti eredményessége. A digitális fizetés bevezetésének legnagyobb hatását a feldolgozóiparban (80%), a kiskereskedelemben (71%) és a pénzügyi-biztosítási szektorban (70%) érzékelték a pénzügyi vezetők.
 • A kutatás rámutatott arra is, hogy a digitális transzformáció prioritásai változnak; a digitális fejlesztések középpontjába a gazdaságban bekövetkező változások következő hullámára történő felkészülés került.

A megkérdezett pénzügyi vezetők több mint 90%-a számít recesszióra, ezért – különösen a feldolgozóiparban – előtérbe került a fizetési folyamatok, a követelés- és kiadáskezelő rendszereik fejlesztése.

 • A fejlesztések kiemelt területe – mindegyik vizsgált szektorban – a beszerzési rendszerek és folyamatok digitális fejlesztése. A pénzügyi szektor vezetőinek 38%-a tervezi a beszerzési folyamatok digitális átalakítását; a legtöbb beruházás a kiskereskedelemben várható (53 %) ezen a területen.
A pénzügyi szolgáltatók az elmúlt 3 évben az alábbi területeken indítottak digitális fejlesztéseket:

 • csalásmegelőzés és kockázatmenedzsment (42,6 % ),
 • működőtőke és hitelezés-menedzsment (31,9 % ),
 • beszerzési rendszerek és folyamatok digitális fejlesztése (33,9 %),
 • követeléskezelés (42,2 %),
 • költségkezelés (33,2 %).

A következő évek digitális fejlesztési irányai és motivációi

A kutatás a jelenlegi digitális beruházások elemzésén túl a tervezett fejlesztések irányaira, a mögöttes motivációkra és eredményelvárásokra is kiterjedt.

A pénzügyi szektor vezetőinek elsődleges elvárásai a következő évekre tervezett digitális fejlesztésekkel szemben:

 • a csalásmegelőzés és kockázatmenedzsment terén a fejlesztések célja alapvetően a folyamatok hatékonyságának javítása és ezáltal a csalások számának csökkentése, a magasabb szintű működési biztonság megteremtése.
 • A működőtőke menedzsment terén a fejlesztések elsődleges célja a munkaerő felhasználás optimalizálása, a folyamatok modernizálása. A megkérdezett vezetők közel 25%-a ugyanakkor a piaci növekedést is elvárásként említette.
 • A beszerzések terén a beszerzési rendszerek és folyamatok modernizálását, valamint a piaci növekedést említették a legfontosabb eredményelvárásként a vezetők.
 • A követeléskezelés terén a digitális fejlesztések célja elsősorban a fizetési folyamatok javítása, a kapcsolódó üzleti belső folyamatok modernizálása és ezáltal a piaci növekedés biztosítása.

A digitális fizetési technológiák és megoldások bevezetése a pénzügyi vezetők körében kiemelten fontossá vált.

A digitális fizetések, a digitális fizetési technológiák és megoldások bevezetését a pénzügyi vezetők kiemelten fontos eszköznek tartják a gazdasági bizonytalanságok hatásainak enyhítésében. Ennek megfelelően jelentős arányban terveznek e területeken befektetéseket.

Az alábbi táblázatban a kutatók összesítették az egyes szegmensekben a tervezett digitális pénzügyi technológiai fejlesztési terveket:

Digitális fejlesztési irányok
Elektronikus fizetési piac 2023-ban Magyarországon

Elektronikus fizetési piac Magyarországon 2023-ban. Így látják a fizetési szolgáltatók | 2023.01.11.

Feltérképeztük a hazai fizetési szolgáltatók várakozásait az elektronikus fizetési piac 2023-as kilátásaival kapcsolatban. 12 pontban összefoglaltuk a főbb várakozásokat.
Forrás: PYMNTS.com | Címlapfotó: fauxels fotója a Pexels oldaláról 
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!