2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2016.12.01.

Felkészítésnek vége, indul az első magyar FinTech reality!

Szerző:

Kategóriák:

Hétfő, FinTech Akadémia, utolsó felvonás. Taps, függöny legördül. De a show folytatódik, sőt, most kezdődik csak igazán! Hamarosan indul az első magyar FinTech reality, ahol 30 millió forintot is érhetnek a nyerő ötletek! Felhívjuk a figyelmet az idő múlására, a nevezés december 1-jén 20:00-kor lezárul. Aki eddig félt megnyomni pályázatán a send gombot, az hétfő este még bátorra ihatta magát az utolsó előadók szavaival.

 

Most van itt a pillanat!

A show szponzorának képviseletében dr. Balog Ádám (MKB vezérigazgató) nyitotta meg az eseményt, és mint később mások is, a „momentum” megérzésének fontosságát hangsúlyozta.

„Hogy mikor jön el a megfelelő pillanat, azt senki sem tudja. Csak az biztos, az MKB nem akar lemaradni, és a FinTech forradalom vesztese lenni, ezért cselekszik inkább MOST.”

 

“Nem csak a húszéveseké a világ”

Tuan Trinh (InSurTech) az első MIT FinTech képzés elvégzése után érezte elérkezettnek az időt a startup alapításra.

„A biztosítással mindig csak a baj van. Rengeteg a papírmunka, és nem elég azokat kitölteni, mert ott vannak még az apró betűk is.”

Ez a probléma hívta életre az InSurTechet. Tuan rossz híre, hogy egy startup-ot elindítani közel sem annyira egyszerű és romantikus, mint ahogyan azt képzeljük. A jó hír viszont, hogy „nem csak a húszéveseké a világ”; a 6 alapítóból 5-en 40 év felettiek, de van köztük olyan is, aki már nyugdíjas.

 

Amikor az idő megáll, vagy csak lassabban telik

Orlovácz Péter (emaratech) szerint

a bankokkal is mindig csak a baj van”.

Vagy mégse? Felmérések bizonyítják, a bankunkat jobban szeretjük mint a munkahelyünket, a lakásunkat, sőt, a párunkat. Inkább a jövővel van baj, mert az néha lassan érkezik.

Ami pedig a bankokat illeti, valóban nem értik az ügyfelet, nem beszélik a nyelvüket, és az online értékesítésben is bizonytalanok. De ez nem baj, majd megoldják a FinTechek!

És persze vannak dolgok, amik a következő 10 évben sem változnak – ezekre kell alapozni, nem a megbízhatatlan jövőre (Jeff Bezos, Amazon). Sikeresek pedig akkor lehetünk, ha nem csak világmegváltó ötletünk van, hanem egy meggyőző üzleti tervünk is.

 

Friends, Family, Fools, FinTech Verseny

Végh Richárd (BÉT) szerint a most még nem jelentős, de már szemmel látható crowdfunding-ból származó tőke a cégfinanszírozás legnehezebb, nulladik szakaszában bővítheti a forrásokat. Megfelelő szabályozás mellett a BÉT is nyitni kíván az equity based crowdfunding irányába, ami már azoknak a startupoknak is belépőt jelentene a tőkepiacokra, akik jelen pillanatban csak a Friends, Family, Fools hármasára alapozhatják túlélésüket az indulás utáni bevételi halálvölgyben.

A Zagrab Stock Exchange és a Funderbeam 2016-os közös vállalkozása az első működő példa a tőzsde és a crowdfunding sikeres összefonódására. A Funderbeam SEE célja horvát, szlovén és szerb cégek bevonása, akik blockchain alapon tudnak majd kereskedni.

 

Itt az idő csomagolni

Az Akadémiának vége, de a történet folytatódik az open innovation és a co-creation jegyében. Hetényi Márk (MKB) az este zárásaképp meghirdette a december 15-i „beszavazó show”-t, és felhívta a versenyzők figyelmét néhány fontos tudnivalóra. Többek között kiderült, hogy a(z inkubátorba) „beköltözőknek” fürdőruha helyett érdemes inkább homokozó szettel készülni, mert az inkubátor házban jakuzzi helyett hatalmas un. Sandbox várja őket. Megtudtuk azt is, hogy a modern, jól felszerelt konyhában öröm lesz a főzés, a fogások pedig várhatóan gyorsan elkészülnek majd. Finom utalásféleképpen pedig elhangzott: a fogkefén kívül érdemes egy megvalósítható, végiggondolt koncepciót és egy tetszetős üzleti tervet is elhelyezni a bőröndökben.

Címkék: