BankTechShow

Vajon enyhít-e az EBA a 2-faktoros authentikáció alkalmazásán?

Szerző: | 2016. 12. 03. | Összes hír, PSD2, Szabályozás

A 2-faktoros ügyfél authentikáció általános előírását megfogalmazó EBA szabályozás tervezet (Draft RTS on Strong Customer Authentication) egyre nagyobb hullámokat kavar.

 

Az RTS jelenlegi formában történő bevezetése esetén:

  • a one-click jellegű innovatív fizetési módokat  (pl. Amazon one-click) ki kellene vezetni,
  • a regisztrált kártyás fizetések is jogszerűtlenné válnak és az
  • in-app fizetéseket sem lehetne csak 2-faktoros authentikációval, azaz lényegesen rosszabb ügyfélélménnyel teljesíteni.

Néhány napja 39 európai vállalat, intézmény  – telco, online kereskedők, e-kereskedelmi szövetségek, fintech startup-ok, kártyatársaságok, stb. – közös levelet írt az EBA-nek, melyben kifejtették, hogy az online fizetéseknél a fűnyíró elv szerint alkalmazott 10 euro egyszeri/100 euro napi maximális limit (ez az a limit, ameddig nem szükséges a 2-faktoros azonosítás) a checkout-nál a visszafordulási arányt jelentősen meg fogja növelni, azaz az e-commerce, internetes vásárlások visszaesését okozza. Megítélésük szerint különösen a kisebb online boltok járnának rosszul, ami egyáltalán nem szolgálja az EU céljait.

 

A levélírók véleménye szerint

– az EBA a PSD2 98. cikkelyét nem megfelelően értelmezi, s így nem alkalmazza az authentikáció kockázatalapú meghatározásának elvét (RBA = Risk Based Authentication). 

A levélben többek között arra hívták fel a Bizottság figyelmét, hogy a piacon léteznek bizonyítottan működő kockázatmenedzsment módszerek, melyek alkalmazásával ez a túlzó, a fogyasztók számára összességében nem előnyös intézkedés elkerülhető lenne. Továbbá, a felelősségi szabályok értelmében amúgy sem a fogyasztót érné a kár, ezért nem igazán jó hivatkozási alap a fogyasztóvédelem.

 

A levelet megelőzően a VISA megjelentette un. Position Paperét,

melyben az RBA  módszer hatékonysága, bevezetettsége mellett érvel.  A dokumentumban részletesen ismerteti az RBA alkalmazását, annak sikerességét és felhívja az EBA-t az RTS átgondolására.

 

A VISA tapasztalatai szerint az RBA alkalmazása 70%-al csökkenti a online fizetéseknél a visszafordulási arányt.

Az RTS kapcsán szakmai cikkekben már korábban is  felmerült az EBA alkalmasságának kérdése. Kételyek merültek fel, hiszen az EBA a bankszektort felügyelő hatóság, azaz ugyanazt a „mindsetet” képviseli mint a „legacy bankok”. A PSD2 implementálása viszont egy új mindset, a technológia vívmányaival való teljes komfortot igényel.

 

Az RTS végleges szövegét 2017. január 13-ig kellene az EBA-nek az EU Bizottsága felé letenni – kérdéses, hogy ilyen szintű viták mellett ez lehetséges-e.

Az EU Bizottsági elfogadást követően 18 hónap áll a piac rendelkezésére a felkészülésre – nyilvánvalóan ebben is csúszás várható.

 

Kérdés, hogy mi lesz a szabályozói javaslat januárban?

Addig még sokat olvashatunk a véleményekről, illetve az EBA  – és legújabban a Parlament – képviselőitől a témáról.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!