BankTechShow

Fintech konzultációval indítja az évet az MNB

Szerző: | 2018. 01. 05. | Banki és fintech hírek, Fintech kitekintő, Összes hír, Szabályozás

Az MNB kidolgozta a hazai fintech innovációk ösztönzését célzó szabályozói koncepciót, amit a napokban nyilvános konzultációra bocsátott. A konzultáció keretében 2018. január 20-ig nyílik lehetőség a felvázolt keretrendszerrel kapcsolatos észrevételek beküldésére.

A fintech startupok számára jelentős kihívást jelent a hatályos szabályozás értelmezése, a szabályozói követelmények teljesítése. E kihívások csökkentése érdekében az MNB egy innovációs hálózat és egy ún. szabályozói tesztpálya bevezetését tervezi – az „Innováció és Stabilitás” című konzultációs dokumentum alapján. A bevezetendő szabályozói eszközök célja, hogy a digitális pénzügyi szolgáltatások rövidebb idő alatt, költséghatékonyan, a fogyasztói igényekhez igazodva a lehető legkisebb kockázat mellett kerüljenek piacra.

A hazai innovációs hálózat („Innovation Hub”) közvetlen, kölcsönösen előnyös kapcsolatot tenne lehetővé a szabályozó hatóság, valamint a hazai innovatív pénzügyi szereplők között. A szabályozói tesztpálya („Regulatory Sandbox”) pedig eseti szabályozási mentességek mentén, a kockázatok kordában tartása mellett ösztönözné a fintech innovációk terjedését.

 Az Innovation Hub funkciói

Az MNB Innovation Hub információs tárházként, kommunikációs Hub-ként és szabályozói támogató platformként üzemelve segítené a ténylegesen felmerülő jogszabályi akadályok azonosítását, az innovatív ötletek megvalósíthatóságát. Az online platform közvetlen kapcsolatot biztosítana az MNB, valamint a hazai innovatív intézmények (FinTech szereplők, bankok, biztosítók, stb.) között, és a mindenkori nemzetközi legjobb gyakorlatok megismerését is támogatná.

Az MNB Innovation Hub legfontosabb funkciói:

 • Információs tárház: Jól áttekinthető, kereshető módon összegyűjtésre kerülnének és nyilvánosan elérhetővé válnának az egyes pénzügyi szolgáltatások nyújtása kapcsán azonosítható elvárások (releváns jogszabályok, MNB ajánlások, egyéb MNB elvárások).
 • Kommunikációs Hub: Az Innovation Hub platform kommunikációs és információ- megosztó felületként szolgálhatna a teljes FinTech ökoszisztéma számára (nemzetközi és hazai FinTech cégek, bankok, biztosítók, jogi irodák, kockázati tőke alapok, stb.), biztosítva a szabad információáramlást és támogatva az egyes FinTech érintettek közötti potenciális új kapcsolatok kialakítását.
 • Szabályozói támogató platform: Az iparági szereplők az Innovation Hub keretében közvetlenül a szabályozó/felügyeleti hatóságtól kaphatnak innovációjuk kapcsán iránymutatásokat, állásfoglalásokat, sőt akár az engedélyszerzési folyamatban is támogathatja őket a hatóság.
 • Nemzetközi kooperációs platform: A nemzetközi tapasztalatok alapján a FinTech innovációk támogatásában élen járó szabályozói hatóságokkal való kapcsolat kiépítése fontos eleme lehet a hazai FinTech innovációk ösztönzésének.

A Regulatory Sandbox működése

A Regulatory Sandbox egy olyan szabályozói keretrendszer, amely FinTech cégek és a hagyományos pénzügyi szolgáltatók (bankok, befektetési vállalkozások, biztosítók) innovatív technológiáinak tesztelésére szolgál.

Az MNB Regulatory Sandbox működési alapelvei:

 • A Regulatory Sandbox-ban egyedi elbírálás alapján ideiglenes felmentés lenne adható egyes szabályozói elvárások alól, ezzel biztosítva mind az üzleti potenciál, mind az esetleges kockázatok és a meglévő szabályozói környezet hiányosságainak megfelelő felmérését.
 • A Regulatory Sandbox-ban való részvételre a tevékenységi engedéllyel rendelkező, hagyományos pénzügyi szolgáltatóknak, valamint a területre újonnan érkezők részére is érdemes lehetőséget biztosítani.
 • A Regulatory Sandbox-ban való tesztelés előzetesen javasolt időtartama fél év, amely további fél évvel meghosszabbítható lehet.
 • A Regulatory Sandbox hangsúlyos eleme a tesztelés alatt levő innovációk felhasználóinak védelme.

A potenciális szabályozói lépések javasolt ütemezése

 1. A keretrendszer koncepciója 2018 elején véglegesíthető.
 2. A szükséges IT és erőforrás-kérdések lezárását követően már 2018 januárjában/februárjában elindulhat az Innovation Hub működése.
 3. 2018 első negyedévében kialakítható a Regulatory Sandbox-ban történő időszakos mentesítésre vonatkozó részletes keretrendszere, és akár megindulhat a Regulatory Sandbox-ba való jelentkezés is a piaci szereplők oldaláról.

Az Innováció és Stabilitás című konzultációs dokumentumban bemutatott javaslatokkal kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket 2018. január 20-ig küldhetik meg az érintettek az innovationhub@mnb.hu e-mail címre.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!