FinTechShow-7.0

Fintech konzultációval indítja az évet az MNB

Szerző: | 2018. 01. 05. | Banki és fintech hírek, Fintech kitekintő, Összes hír, Szabályozás

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

Az MNB kidolgozta a hazai fintech innovációk ösztönzését célzó szabályozói koncepciót, amit a napokban nyilvános konzultációra bocsátott. A konzultáció keretében 2018. január 20-ig nyílik lehetőség a felvázolt keretrendszerrel kapcsolatos észrevételek beküldésére.

A fintech startupok számára jelentős kihívást jelent a hatályos szabályozás értelmezése, a szabályozói követelmények teljesítése. E kihívások csökkentése érdekében az MNB egy innovációs hálózat és egy ún. szabályozói tesztpálya bevezetését tervezi – az „Innováció és Stabilitás” című konzultációs dokumentum alapján. A bevezetendő szabályozói eszközök célja, hogy a digitális pénzügyi szolgáltatások rövidebb idő alatt, költséghatékonyan, a fogyasztói igényekhez igazodva a lehető legkisebb kockázat mellett kerüljenek piacra.

A hazai innovációs hálózat („Innovation Hub”) közvetlen, kölcsönösen előnyös kapcsolatot tenne lehetővé a szabályozó hatóság, valamint a hazai innovatív pénzügyi szereplők között. A szabályozói tesztpálya („Regulatory Sandbox”) pedig eseti szabályozási mentességek mentén, a kockázatok kordában tartása mellett ösztönözné a fintech innovációk terjedését.

 Az Innovation Hub funkciói

Az MNB Innovation Hub információs tárházként, kommunikációs Hub-ként és szabályozói támogató platformként üzemelve segítené a ténylegesen felmerülő jogszabályi akadályok azonosítását, az innovatív ötletek megvalósíthatóságát. Az online platform közvetlen kapcsolatot biztosítana az MNB, valamint a hazai innovatív intézmények (FinTech szereplők, bankok, biztosítók, stb.) között, és a mindenkori nemzetközi legjobb gyakorlatok megismerését is támogatná.

Az MNB Innovation Hub legfontosabb funkciói:

 • Információs tárház: Jól áttekinthető, kereshető módon összegyűjtésre kerülnének és nyilvánosan elérhetővé válnának az egyes pénzügyi szolgáltatások nyújtása kapcsán azonosítható elvárások (releváns jogszabályok, MNB ajánlások, egyéb MNB elvárások).
 • Kommunikációs Hub: Az Innovation Hub platform kommunikációs és információ- megosztó felületként szolgálhatna a teljes FinTech ökoszisztéma számára (nemzetközi és hazai FinTech cégek, bankok, biztosítók, jogi irodák, kockázati tőke alapok, stb.), biztosítva a szabad információáramlást és támogatva az egyes FinTech érintettek közötti potenciális új kapcsolatok kialakítását.
 • Szabályozói támogató platform: Az iparági szereplők az Innovation Hub keretében közvetlenül a szabályozó/felügyeleti hatóságtól kaphatnak innovációjuk kapcsán iránymutatásokat, állásfoglalásokat, sőt akár az engedélyszerzési folyamatban is támogathatja őket a hatóság.
 • Nemzetközi kooperációs platform: A nemzetközi tapasztalatok alapján a FinTech innovációk támogatásában élen járó szabályozói hatóságokkal való kapcsolat kiépítése fontos eleme lehet a hazai FinTech innovációk ösztönzésének.

A Regulatory Sandbox működése

A Regulatory Sandbox egy olyan szabályozói keretrendszer, amely FinTech cégek és a hagyományos pénzügyi szolgáltatók (bankok, befektetési vállalkozások, biztosítók) innovatív technológiáinak tesztelésére szolgál.

Az MNB Regulatory Sandbox működési alapelvei:

 • A Regulatory Sandbox-ban egyedi elbírálás alapján ideiglenes felmentés lenne adható egyes szabályozói elvárások alól, ezzel biztosítva mind az üzleti potenciál, mind az esetleges kockázatok és a meglévő szabályozói környezet hiányosságainak megfelelő felmérését.
 • A Regulatory Sandbox-ban való részvételre a tevékenységi engedéllyel rendelkező, hagyományos pénzügyi szolgáltatóknak, valamint a területre újonnan érkezők részére is érdemes lehetőséget biztosítani.
 • A Regulatory Sandbox-ban való tesztelés előzetesen javasolt időtartama fél év, amely további fél évvel meghosszabbítható lehet.
 • A Regulatory Sandbox hangsúlyos eleme a tesztelés alatt levő innovációk felhasználóinak védelme.

A potenciális szabályozói lépések javasolt ütemezése

 1. A keretrendszer koncepciója 2018 elején véglegesíthető.
 2. A szükséges IT és erőforrás-kérdések lezárását követően már 2018 januárjában/februárjában elindulhat az Innovation Hub működése.
 3. 2018 első negyedévében kialakítható a Regulatory Sandbox-ban történő időszakos mentesítésre vonatkozó részletes keretrendszere, és akár megindulhat a Regulatory Sandbox-ba való jelentkezés is a piaci szereplők oldaláról.

Az Innováció és Stabilitás című konzultációs dokumentumban bemutatott javaslatokkal kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket 2018. január 20-ig küldhetik meg az érintettek az innovationhub@mnb.hu e-mail címre.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!