2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2016.11.11.

Forradalom a befektetés-kezelések birodalmában

Szerző:

Kategóriák:

A történelemben a sikeres forradalmak nem sűrűn váltogatták egymást. Még az autóiparnak is több mint 100 év kellett 3 nagy robbanáshoz. Szakemberek szerint azonban a befektetéskezelések birodalmában a nagy forradalmak 10-15 éven belül végbemennek. 

Ennek a nagy forradalomnak a része lehet az a magyar csapat is, amely a minap mutatkozott be az MKB FinTech Akadémia nyitó napján. Faluvégi Balázs, a hazai BlueOpes nevű fintech formáció társalapítója és CIO-ja szerint 3 forradalom is lezajlik a befektetés-kezelések területén.

 

Az első forradalom: a skálázhatóság.

Azaz nem lesz nagyobb a költség, ha több ügyfelet látunk el. Gondoljunk csak Henry Fordra, az ő T-modelljére, meg a futószalagra. Na, ugye.

 

A második revolúció: az egyénre szabhatóság.

Egyedi, valós, élet- és ízlésbeli preferenciák alapján válogatható össze a portfólió. Itt autós példának a VW Golf első, viszonylag sok színű és különféle motorokkal ellátott szériáját hozta Balázs. (Amúgy csak érdekességképp a BlueOpes guruja elmondta, ők csaknem 30 milliárd különböző portfóliót tudnak összeállítani az ügyfeleik számára.)

És végül, de nem utolsó sorban (főleg, mert 2016-ot írunk):

 

a harmadik bumm, a társadalom- és környezettudatosság.

Ha újra az autóiparban keresnénk hasonlatot, akkor a Priusig kell visszamennünk, hogy az első elektromos (vagyis hibrid) autót összevethessük korunk talán legkúlabb elektromos járgányával, a Teslával. Itt Balázs azt emelte ki, hogy a társadalom- és környezettudatos befektetésekkel valamivel nagyobb többlethozam és valamivel kisebb kockázat jár. Míg példának egy olyan esetet hozott, miszerint 2.261 m2 esőerdő megmentését lehet elérni egy általuk összerakott portfólióval. Sokan vannak, akiknek 2016-ban már ez is fontos.

 

A fent hozott autóipari forradalmaknak 110 év kellett, hogy megszülessenek és elérjék céljukat. A befektetés-kezelés ágazatában azonban mindez 10-15 év alatt szépen lezajlik. „A gyerekeink egy új világba lépnek majd be, minden gyorsan fog lezajlani. A növekedés exponenciális és gyors lesz” a BlueOpes alapítója szerint.

Címkék:
blank