Három új programmal erősít az MKB Fintechlab: InnoAcademy, IdeaVault, Fintech Factory

Szerző: | 2021. 05. 06. | Banki és fintech hírek, Fintech kitekintő, Összes hír

PayTechShow 4.0

Új megközelítésű integrált programokkal rukkolt elő az MKB Fintechlab a már jól ismert hackathonok, sikeres banki inkubátorprogramok és befektetések után. Az április közepén elindított programokkal kapcsolatos várakozásokról Ács Zoltánnal, az MKB Fintechlab innovációs vezetőjével beszélgettünk.

Kérdés: A Fintechlab túlnőtt a hackathonok, gyorstalpaló inkubátorprogramok világán. Mi ma az MKB Fintechlab és mik a tervek?

Ács Zoltán: A Fintechlab az új technológiák, szolgáltatások tekintetében valójában az MKB Bank szeme, füle és gyakran hangja.

A Fintechlab egy digitális és innovációs kompetenciaközpont, amelynek feladata az MKB Bank számára az üzleti sikerességet segítő új technológiák, szolgáltatások behozatala, akár befektetések révén, illetve a designkompetencia kiépítése a bank számára.

A Fintechlab akkor sikeres, ha az új technológiák használatát, az innovatív megközelítések befogadását és az új kompetenciák fejlesztését előkészíti, és segíti azoknak a beépülését az MKB Bank működésébe, hiszen ez az MKB Bank elvárása felénk.

Négy, egymást erősítő pillér mentén dolgozunk:

 1. Kompetencia és tudásközpont a digitális megközelítések vonatkozásában
  Az MKB digitális kompetenciaközpontjaként a csapatunk folyamatosan elemzi a technológiai és piaci trendeket, keresi az új megközelítéseket, megoldásokat, melyek segíthetik a bank üzletfejlesztési tevékenységét. Eseményeket szervezünk magyar és nemzetközi viszonylatban a bank jövője szempontjából releváns témák mentén, valamint a bank által definiált problémákra megoldásokat keresünk.
 2. Digitális kompetenciák
  Ide tartozik a designkompetencia (UI/UX/Service design), a design, mint szolgáltatás az MKB Csoport felé. A 17 fős designcsapat az operatív design mellett a design eszköztárával segíti a banki digitális és üzleti transzformációt.
 3. Befektetés-menedzsment
  Folyamatosan keresünk üzletileg kedvező – nem csak fintech – befektetési lehetőségeket. Jelenleg 29 startupba fektettünk be, melyekből 28 pre-seed jellegű befektetés, vagyis korai szakaszban lévő start-upoknak szóló tőkebefektetés.
  Erősödött a korábbi megközelítés, mely szerint a befektetések célja a banki működés egésze szempontjából értékes digitális megoldások felkutatása és fejlesztése, így a startupok között találhatunk humánerőforrás fejlesztési programban eredményes és adminisztrációt megkönnyítő alkalmazást is.
 4. Innovációmenedzsment és partnership program
  A tudásközpont jellegű működés, az ökoszisztéma építés és ezen keresztül a jó megoldások, partnerek kiválasztása, valamint a kiválasztott projektek financiális hátterének biztosítása egymást erősítő, segítő tevékenységek. A cél az innovatív technológiák, megoldások vagy szolgáltatások integrálása a bank szolgáltatásportfóliójába, illetve működéstámogató megoldás esetében, hogy annak bevezetésével növeljük a bank hatékonyságát.
  A partnership program sikerének előfeltétele a banküzem és a banki problémák ismeretén túl az előző két pillér hatékony működtetése. A program lelke a különböző működési kultúrák, munkamódszertanok és nyelvezetek sikeres együttélésének megteremtése. Ez a Fintechlab munkatársainak feladata.
mkb fintechlab fintech factory

Kérdés: Néhány napja három önálló programmal rukkoltatok elő. Mi a három program és hogyan függnek össze?

Ács Zoltán: Az MKB Bank a megváltozott piaci és szabályozói környezetben úgy tud eredményes lenni, ha nyitott szemlélettel elemzi a környezetét, befogadja többek között a nyílt bankolást, az API alapú működést és az új technológiákat, az üzleti modellek változását. Ezzel párhuzamosan meg kell tanulni méretében, kompetenciáiban, üzleti kultúrájában eltérő partnerekkel együttműködni.

A szervezetet, a munkatársakat a változásra fel kell készíteni.

Ez lesz a siker kulcsa és itt érkezünk el a három új programunkhoz, melyek közül elsőként az InnoAcademy-ről, az MKB Bank és a Fintechlab közös belső képzési és innovációs programjáról beszélnék, ami április 16-án indult útjára mintegy 60 résztvevővel. Ennek célja, hogy a résztvevő munkatársak gyakorlatban azonnal használható innovációs módszertanokat készségszinten elsajátíthassanak, és képesek legyenek arra, hogy mindennapi munkájuk során a tudást továbbadják a velük egy csapatban dolgozóknak. Az így kialakuló sejtek növekedése, a számuk növekedése lesz a mi sikermércénk.

Várakozásainkat felülmúlta a jelentkezők száma. A meghirdetett programot eredetileg pilotnak terveztük maximum 20 fővel; a meghirdetést követő második napon azonban már 40 jelentkezőnk volt. Jól látható, hogy az erre tervezett erőforrásokat, kapacitásokat jócskán meghaladta az érdeklődés, végül 60 főnél limitáltuk a résztvevők számát. Külön örültünk annak, hogy a munkatársak a legkülönbözőbb szakmai területről érkeztek.

A program során a résztvevők minifeladatokat kapnak, 6 tématerületen. A témaválasztásnál fontos volt, hogy minden alkalommal a résztvevők olyan ismeretet kapjanak, amelyet már másnap a saját egyedi munkaterületükön alkalmazni tudnak. Az egyes tématerületeket workshopokon dolgozzuk fel, továbbá a legújabb innovációs és designmódszertanokat, valamint a fintech és pénzügyi innovációs trendeket fintechlabos, illetve külsős szakemberek mutatják be.

A programot az MKB Bank Humánerőforrás Ügyvezető Igazgatóságának segítsége nélkül nem tudtuk volna életre hívni. Az innovációmenedzsment tudás és képesség mellett a bank dolgozóinak elérése, érdeklődésük felkeltése és a program módszertanának az erősen diverzifikált résztvevői körre optimalizálása nélkülözhetetlen volt.

A program jelenleg a kezdeti szakaszban van, de készülünk a második etapra és ezzel párhuzamosan a program kiterjesztésére is.

fintechlab fintech factory ideavault

A második új kezdeményezést, az „IdeaVault: Respond.Recover.Thrive.– Innovatív pénzügyi megoldások fiataloktól névre hallgató programot kifejezetten a pandémia hívta életre. A koronavírus-járvány okozta bizonytalan gazdasági környezetben a bankok felelős piaci magatartása még fontosabbá vált, mint valaha. A járvány számos iparág, ágazat fejlődését évekkel vetette vissza. A legsúlyosabban érintett ágazatokban vállalkozások sora ment csődbe. Gyakorlatilag minden vállalkozásnál a pénzügyi tervezés, likviditásmenedzsment első helyre került; sok vállalkozás pedig a hatékony tervezési módszerek hiánya miatt került nehezebb helyzetbe.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy a fiatalok milyen – a mindennapokba gyorsan beilleszthető – innovatív pénzügyi megoldásokkal segítenék a vállalkozások pénzügyi tervezését, vagy a gazdaság újraindítását.

A hackathon célja volt, hogy találjunk ilyen megoldásokat és a Fintechlab, valamint partnerünk, a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő finanszírozási eszközeinek segítségével banki környezetbe integrálható piaci szolgáltatást fejlesszünk ki közösen a nyertes csapatokkal.

Az MKB Bankkal, a Budapest Bankkal és a Takarékbankkal, a Hiventures-szel együttműködésében megrendezett versenyre csak csapatok pályázhattak. A kaput szélesre nyitottuk, elegendő volt a megoldás koncepciójának bemutatása. A kihívást az jelentette, hogy üzleti és fejlesztői kompetenciát is fel kellett mutatniuk a pályázóknak. Tizenhárom csapat került be a 2 napos online versenyre.

A versenyző csapatok a program második napján szakértői zsűri előtt mutatták be ötleteiket. Külföldi csapatok is részt vettek, de a főnyereményt egy magyar csapat, a Bekk jövőbe mutató megoldása vitte el: az általuk vázolt ötlet segít menedzselni és folyamatosan finomhangolni a KKV-k biztosításait egy beyond banking platformba illeszkedve.

Mindezek mellett harmadikként ott a Fintech Factory. A Fintechlab az ökoszisztéma építését célzó eseményeken, saját kutatásain keresztül és tematikus hackathonokon keresett az eddigiekben befektetési célpontokat. A társaság most egy szinttel feljebb lépett; az új tőkeprogram keretében angyalbefektetőket von be a befektetésekbe a Fintechlab. Az angyalbefektetők kompetenciái, tapasztalatai a csapatok fejlesztésén keresztül jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy piacképes megoldások – és így jövedelmező befektetések – szülessenek.
A részben állami támogatásból induló programban (az NKFIH Startup Factory pályázatának egyik nyerteseként) mintegy 350 millió forintot fektet be a Fintechlab 10 induló startup vállalkozásba. Az angyalbefektetőkkel közösen a Fintechlab szakemberei, külső és belső szakmai mentorok jövő év decemberig segítik majd az induló csapatokat.

És végül hadd világítsak rá arra, hogy a három új fintechlabes program valójában összefügg:

az IdeaVault hackathon segít megtalálni a legizgalmasabb, a banknak értéket teremtő startupokat, az InnoAcademy segíti a bank dolgozóit, hogy az új, innovatív startupokkal hatékonyan együtt tudjanak működni, a legjobb csapatokat pedig befektetőként is finanszírozza a bank leányvállalata.

A Fintech Factory első befektetése hamarosan publikus lesz. Az áprilisban lebonyolított ötletversenyről és a győztes csapatokról pedig a verseny oldalán tájékozódhatunk.

Támogatott tartalom.

Címlapfotó: MKB Fintechlab

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!