2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2021.05.06.

Három új programmal erősít az MKB Fintechlab: InnoAcademy, IdeaVault, Fintech Factory

Szerző:

Kategóriák:

Új megközelítésű integrált programokkal rukkolt elő az MKB Fintechlab a már jól ismert hackathonok, sikeres banki inkubátorprogramok és befektetések után. Az április közepén elindított programokkal kapcsolatos várakozásokról Ács Zoltánnal, az MKB Fintechlab innovációs vezetőjével beszélgettünk.

Kérdés: A Fintechlab túlnőtt a hackathonok, gyorstalpaló inkubátorprogramok világán. Mi ma az MKB Fintechlab és mik a tervek?

Ács Zoltán: A Fintechlab az új technológiák, szolgáltatások tekintetében valójában az MKB Bank szeme, füle és gyakran hangja.

A Fintechlab egy digitális és innovációs kompetenciaközpont, amelynek feladata az MKB Bank számára az üzleti sikerességet segítő új technológiák, szolgáltatások behozatala, akár befektetések révén, illetve a designkompetencia kiépítése a bank számára.

A Fintechlab akkor sikeres, ha az új technológiák használatát, az innovatív megközelítések befogadását és az új kompetenciák fejlesztését előkészíti, és segíti azoknak a beépülését az MKB Bank működésébe, hiszen ez az MKB Bank elvárása felénk.

Négy, egymást erősítő pillér mentén dolgozunk:

 1. Kompetencia és tudásközpont a digitális megközelítések vonatkozásában
  Az MKB digitális kompetenciaközpontjaként a csapatunk folyamatosan elemzi a technológiai és piaci trendeket, keresi az új megközelítéseket, megoldásokat, melyek segíthetik a bank üzletfejlesztési tevékenységét. Eseményeket szervezünk magyar és nemzetközi viszonylatban a bank jövője szempontjából releváns témák mentén, valamint a bank által definiált problémákra megoldásokat keresünk.
 2. Digitális kompetenciák
  Ide tartozik a designkompetencia (UI/UX/Service design), a design, mint szolgáltatás az MKB Csoport felé. A 17 fős designcsapat az operatív design mellett a design eszköztárával segíti a banki digitális és üzleti transzformációt.
 3. Befektetés-menedzsment
  Folyamatosan keresünk üzletileg kedvező – nem csak fintech – befektetési lehetőségeket. Jelenleg 29 startupba fektettünk be, melyekből 28 pre-seed jellegű befektetés, vagyis korai szakaszban lévő start-upoknak szóló tőkebefektetés.
  Erősödött a korábbi megközelítés, mely szerint a befektetések célja a banki működés egésze szempontjából értékes digitális megoldások felkutatása és fejlesztése, így a startupok között találhatunk humánerőforrás fejlesztési programban eredményes és adminisztrációt megkönnyítő alkalmazást is.
 4. Innovációmenedzsment és partnership program
  A tudásközpont jellegű működés, az ökoszisztéma építés és ezen keresztül a jó megoldások, partnerek kiválasztása, valamint a kiválasztott projektek financiális hátterének biztosítása egymást erősítő, segítő tevékenységek. A cél az innovatív technológiák, megoldások vagy szolgáltatások integrálása a bank szolgáltatásportfóliójába, illetve működéstámogató megoldás esetében, hogy annak bevezetésével növeljük a bank hatékonyságát.
  A partnership program sikerének előfeltétele a banküzem és a banki problémák ismeretén túl az előző két pillér hatékony működtetése. A program lelke a különböző működési kultúrák, munkamódszertanok és nyelvezetek sikeres együttélésének megteremtése. Ez a Fintechlab munkatársainak feladata.
mkb fintechlab fintech factory

Kérdés: Néhány napja három önálló programmal rukkoltatok elő. Mi a három program és hogyan függnek össze?

Ács Zoltán: Az MKB Bank a megváltozott piaci és szabályozói környezetben úgy tud eredményes lenni, ha nyitott szemlélettel elemzi a környezetét, befogadja többek között a nyílt bankolást, az API alapú működést és az új technológiákat, az üzleti modellek változását. Ezzel párhuzamosan meg kell tanulni méretében, kompetenciáiban, üzleti kultúrájában eltérő partnerekkel együttműködni.

A szervezetet, a munkatársakat a változásra fel kell készíteni.

Ez lesz a siker kulcsa és itt érkezünk el a három új programunkhoz, melyek közül elsőként az InnoAcademy-ről, az MKB Bank és a Fintechlab közös belső képzési és innovációs programjáról beszélnék, ami április 16-án indult útjára mintegy 60 résztvevővel. Ennek célja, hogy a résztvevő munkatársak gyakorlatban azonnal használható innovációs módszertanokat készségszinten elsajátíthassanak, és képesek legyenek arra, hogy mindennapi munkájuk során a tudást továbbadják a velük egy csapatban dolgozóknak. Az így kialakuló sejtek növekedése, a számuk növekedése lesz a mi sikermércénk.

Várakozásainkat felülmúlta a jelentkezők száma. A meghirdetett programot eredetileg pilotnak terveztük maximum 20 fővel; a meghirdetést követő második napon azonban már 40 jelentkezőnk volt. Jól látható, hogy az erre tervezett erőforrásokat, kapacitásokat jócskán meghaladta az érdeklődés, végül 60 főnél limitáltuk a résztvevők számát. Külön örültünk annak, hogy a munkatársak a legkülönbözőbb szakmai területről érkeztek.

A program során a résztvevők minifeladatokat kapnak, 6 tématerületen. A témaválasztásnál fontos volt, hogy minden alkalommal a résztvevők olyan ismeretet kapjanak, amelyet már másnap a saját egyedi munkaterületükön alkalmazni tudnak. Az egyes tématerületeket workshopokon dolgozzuk fel, továbbá a legújabb innovációs és designmódszertanokat, valamint a fintech és pénzügyi innovációs trendeket fintechlabos, illetve külsős szakemberek mutatják be.

A programot az MKB Bank Humánerőforrás Ügyvezető Igazgatóságának segítsége nélkül nem tudtuk volna életre hívni. Az innovációmenedzsment tudás és képesség mellett a bank dolgozóinak elérése, érdeklődésük felkeltése és a program módszertanának az erősen diverzifikált résztvevői körre optimalizálása nélkülözhetetlen volt.

A program jelenleg a kezdeti szakaszban van, de készülünk a második etapra és ezzel párhuzamosan a program kiterjesztésére is.

fintechlab fintech factory ideavault

A második új kezdeményezést, az „IdeaVault: Respond.Recover.Thrive.– Innovatív pénzügyi megoldások fiataloktól névre hallgató programot kifejezetten a pandémia hívta életre. A koronavírus-járvány okozta bizonytalan gazdasági környezetben a bankok felelős piaci magatartása még fontosabbá vált, mint valaha. A járvány számos iparág, ágazat fejlődését évekkel vetette vissza. A legsúlyosabban érintett ágazatokban vállalkozások sora ment csődbe. Gyakorlatilag minden vállalkozásnál a pénzügyi tervezés, likviditásmenedzsment első helyre került; sok vállalkozás pedig a hatékony tervezési módszerek hiánya miatt került nehezebb helyzetbe.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy a fiatalok milyen – a mindennapokba gyorsan beilleszthető – innovatív pénzügyi megoldásokkal segítenék a vállalkozások pénzügyi tervezését, vagy a gazdaság újraindítását.

A hackathon célja volt, hogy találjunk ilyen megoldásokat és a Fintechlab, valamint partnerünk, a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő finanszírozási eszközeinek segítségével banki környezetbe integrálható piaci szolgáltatást fejlesszünk ki közösen a nyertes csapatokkal.

Az MKB Bankkal, a Budapest Bankkal és a Takarékbankkal, a Hiventures-szel együttműködésében megrendezett versenyre csak csapatok pályázhattak. A kaput szélesre nyitottuk, elegendő volt a megoldás koncepciójának bemutatása. A kihívást az jelentette, hogy üzleti és fejlesztői kompetenciát is fel kellett mutatniuk a pályázóknak. Tizenhárom csapat került be a 2 napos online versenyre.

A versenyző csapatok a program második napján szakértői zsűri előtt mutatták be ötleteiket. Külföldi csapatok is részt vettek, de a főnyereményt egy magyar csapat, a Bekk jövőbe mutató megoldása vitte el: az általuk vázolt ötlet segít menedzselni és folyamatosan finomhangolni a KKV-k biztosításait egy beyond banking platformba illeszkedve.

Mindezek mellett harmadikként ott a Fintech Factory. A Fintechlab az ökoszisztéma építését célzó eseményeken, saját kutatásain keresztül és tematikus hackathonokon keresett az eddigiekben befektetési célpontokat. A társaság most egy szinttel feljebb lépett; az új tőkeprogram keretében angyalbefektetőket von be a befektetésekbe a Fintechlab. Az angyalbefektetők kompetenciái, tapasztalatai a csapatok fejlesztésén keresztül jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy piacképes megoldások – és így jövedelmező befektetések – szülessenek.
A részben állami támogatásból induló programban (az NKFIH Startup Factory pályázatának egyik nyerteseként) mintegy 350 millió forintot fektet be a Fintechlab 10 induló startup vállalkozásba. Az angyalbefektetőkkel közösen a Fintechlab szakemberei, külső és belső szakmai mentorok jövő év decemberig segítik majd az induló csapatokat.

És végül hadd világítsak rá arra, hogy a három új fintechlabes program valójában összefügg:

az IdeaVault hackathon segít megtalálni a legizgalmasabb, a banknak értéket teremtő startupokat, az InnoAcademy segíti a bank dolgozóit, hogy az új, innovatív startupokkal hatékonyan együtt tudjanak működni, a legjobb csapatokat pedig befektetőként is finanszírozza a bank leányvállalata.

A Fintech Factory első befektetése hamarosan publikus lesz. Az áprilisban lebonyolított ötletversenyről és a győztes csapatokról pedig a verseny oldalán tájékozódhatunk.

Támogatott tartalom.

Címlapfotó: MKB Fintechlab

Címkék:
blank
blank