2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024.03.22.

Hódít a Magyar Posta iCsekk megoldása. Több mint 800 ezren regisztráltak eddig az alkalmazásba

Szerző:

Kategóriák:

Tovább erősödött a digitalizációs trend a fizetési szolgáltatásoknál. Tavaly már minden tizedik ember mobilapplikáció segítségével, távolról fizette be csekkjeit, így a tranzakciók összesített értéke meghaladta a 155 milliárd forintot.

A Magyar Posta Zrt. friss adatai szerint 2023-ban összesen több mint 14 millió csekket fizettek be a felhasználók a postai iCsekk applikáció vagy a postai csekkbefizetést tartalmazó, partneri mobilappok által biztosított mobilos fizetési megoldáson keresztül, amelyek együttes értéke meghaladta a 155 milliárd forintot.

Öt év alatt tízszeres növekedés

Az elmúlt öt évben több mint tízszeresére növekedett a mobilappos csekkbefizetések aránya az összes csekkbefizetésen belül.

Az évek óta tartó trend folyamatos, ezt bizonyítja, hogy csak az elmúlt évben több mint 30%-kal emelkedett az iCsekk applikáción keresztül befizetett csekkek aránya.

A fentiekkel párhuzamosan csökkenés figyelhető meg a hagyományos, postai sárgacsekkes befizetések esetében.

A Magyar Posta az iCsekk rendszerében jelenleg több mint 800 000 regisztrált felhasználót tart nyilván, ami a 2023. januári adatokhoz képest mintegy 25 százalékos növekedést jelent.

A felhasználók döntő többsége továbbra is a magasabb iskolai végzettségű, városban élő, ugyanakkor dinamikus növekedés tapasztalható a vidéki lakosság körében is.

Fókuszban a mobilfizetés

Tavaly az elektronikus fizetéssel kiegyenlített csekkek aránya hazánkban, a fizikai és digitális csatornákon összesítve, már meghaladta a 42 százalékot, folytatva ezzel az előző évek növekedési trendjét.

Ezt figyelembe véve, a 21. századi ügyfélelvárásokhoz igazodva, maga a Magyar Posta a digitális postai szolgáltatások fejlesztésére összpontosít.

Ezek közül jelenleg a legismertebb és legtöbbet használt alkalmazás az iCsekk, melyben az idén a Díjnet szolgáltatások, köztük az e-számlafizetés továbbfejlesztését tervezi a vállalat, hogy ezáltal még inkább megfeleljen a digitális szolgáltatások iránti növekvő igényeknek.

Az iCsekk mobilapp használatának növekedésével párhuzamosan, egyre csökken az igény a 2016-tól telepített, gyors csekkbefizetést biztosító automaták iránt. Ezért a Magyar Posta februárban csökkenti csekkautomatáinak számát.

A kijelölt kormányablakokban, továbbra is üzemelnek csekkautomaták bankkártyás és készpénzes befizetéssel.

[Forrás: Magyar Posta]

Címkék:
blank