Az óriásbank – a fintech startuppal közösen – megeszi a többi bank adatát

írta | 2017.10.31. | Nemzetközi digitális bankolás, Nemzetközi fintech hírek, Open banking, Összes hír, PSD2

Az óriásbank (HSBC) megelőzve a PSD2 kötelező alkalmazásának időpontját, bejelentette adatplatformjának megnyitását. Az HSBC platformján keresztül 21 bank – pl. Santander, Lloyds, Barclays – folyószámlavezető rendszerének adatai érhetők el. Az HSBC ügyfelei számára új korszak nyílt: ők már tényleg egy kézből tekinthetik át pénzügyeiket – függetlenül attól, hány helyen van bankszámlájuk. A novemberi Fintech Akadémián erről, az adatvezérelt bankolásról (is) lesz szó.

 

Így hasznosítja az HSBC a többi bank adatát

Az HSBC az egyik legígéretesebb brit fintech startup, a Bud költségelemző megoldását integrálta, amit eddig a brit szabályozói sandboxban (FCA regulatory sandbox) teszteltek. (Az MNB regulatory sandboxával kapcsolatos prezentáció “A fintechen túl” konferencia oldalán érhető el.) Az HSBC szolgáltatása nem csak a költéseinket elemzi, de megtakarítási lehetőségekre, gazdálkodási ötletekre, harmadik feles szolgáltatók termékajánlataira is felhívja a figyelmünket.

A tesztben résztvevők a pénzügyeikre vonatkozó előre tekintő értesítéseket kapnak. Az összes bankszámlájukról összegyűjtött adatok alapján pontosan láthatják, mennyi elkölthető pénzük van a következő fizetési napig. Emellett közös virtuális számlákat is létrehozhatnak az HSBC platformján keresztül családtagjaikkal, barátaikkal, ismerőseikkel.

A megoldás hátterében az HSBC saját fejlesztésű elemző algoritmusai vizsgálják, hogy költési szokásaink alapján mely pénzügyi termékkel járhatnánk a legjobban. A Bud az együttműködés keretében a folyószámla adatok értékelésén túl a megtakarítások, jelzáloghitel, kölcsönök együttes elemzését és vizualizálását is teszteli.

 

Az innovatív bankok sorra nyitják meg API hozzáféréseiket

Az HSBC az első bankok között van, amelyek megnyitották és ingyenesen elérhetővé tették API-jaikat. Az HSBC ATM Locator, Branch Locator és a Product Finder API-jaival az ATM-ek, bankfiókok és az ott elérhető szolgáltatások naprakész adatait érik el a fejlesztők, a partner bankok, a fintech startupok. Értékes a KKV hitelajánlatok és hitelkártya szolgáltatásainak adatait tartalmazó API hozzáférés is, amire pl. azonnali hiteminősítésünkre szabott hitelösszehasonlító szolgáltatást építhetnek a harmadik feles szolgáltatók.

A brit versenyhatóság kötelezte az Egyesült Királyság 9 legnagyobb bankját, hogy 2018. első negyedévében nyissák meg PSD2 API-jaikat. Ez a lépés az elmúlt időszakban nagy lendületet adott a nyílt banki fejlesztéseknek, a nyílt banki adatokra épülő fejlesztéseknek a szigetországban. Az HSBC példáját más brit bankok is követik és sorra jelentik be a fintech partnerségi programjaikat, hogy felkészülhessenek alternatív piaci lehetőségekre.

(Lásd még a témában az API bankolásról, illetve az abban rejlő lehetőségekről szóló prezentációnkat “A fintechen túl” konferenciáról:)

 

Magyarországon az MKB lett az etalon: fintech partnerség, fintech inkubátor, API sandbox

Magyarországon az MKB Bank volt az első, amely a zászlajára tűzte a fintech partnerséget. A tavaly év végén elindított fintech program eredményeként már 6 fintech startupot inkubált sikeresen. A program tapasztalatain felbuzdulva az MKB Fintechlab a minap megnyitotta a jelentkezést a második inkubációs szakaszra is. Ezzel párhuzamosan az MKB Bank az API sandboxán keresztül elérhetővé tette a PSD2 API-jait, amit a Fintech Akadémia 2.0 keretében egy tesztelői verseny keretében is górcső alá vehetnek a hozzáértők.

 

Itt követhetsz minket:

NÉMETH MONIKA

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.