SimpleTrends
SimpleTrends

Az óriásbank – a fintech startuppal közösen – megeszi a többi bank adatát

Szerző: | 2017. 10. 31. | Nemzetközi digitális bankolás, Nemzetközi fintech hírek, Open banking, Összes hír, PSD2

FinTechShow-7.0

Az óriásbank (HSBC) megelőzve a PSD2 kötelező alkalmazásának időpontját, bejelentette adatplatformjának megnyitását. Az HSBC platformján keresztül 21 bank – pl. Santander, Lloyds, Barclays – folyószámlavezető rendszerének adatai érhetők el. Az HSBC ügyfelei számára új korszak nyílt: ők már tényleg egy kézből tekinthetik át pénzügyeiket – függetlenül attól, hány helyen van bankszámlájuk. A novemberi Fintech Akadémián erről, az adatvezérelt bankolásról (is) lesz szó.

 

Így hasznosítja az HSBC a többi bank adatát

Az HSBC az egyik legígéretesebb brit fintech startup, a Bud költségelemző megoldását integrálta, amit eddig a brit szabályozói sandboxban (FCA regulatory sandbox) teszteltek. (Az MNB regulatory sandboxával kapcsolatos prezentáció „A fintechen túl” konferencia oldalán érhető el.) Az HSBC szolgáltatása nem csak a költéseinket elemzi, de megtakarítási lehetőségekre, gazdálkodási ötletekre, harmadik feles szolgáltatók termékajánlataira is felhívja a figyelmünket.

A tesztben résztvevők a pénzügyeikre vonatkozó előre tekintő értesítéseket kapnak. Az összes bankszámlájukról összegyűjtött adatok alapján pontosan láthatják, mennyi elkölthető pénzük van a következő fizetési napig. Emellett közös virtuális számlákat is létrehozhatnak az HSBC platformján keresztül családtagjaikkal, barátaikkal, ismerőseikkel.

A megoldás hátterében az HSBC saját fejlesztésű elemző algoritmusai vizsgálják, hogy költési szokásaink alapján mely pénzügyi termékkel járhatnánk a legjobban. A Bud az együttműködés keretében a folyószámla adatok értékelésén túl a megtakarítások, jelzáloghitel, kölcsönök együttes elemzését és vizualizálását is teszteli.

 

Az innovatív bankok sorra nyitják meg API hozzáféréseiket

Az HSBC az első bankok között van, amelyek megnyitották és ingyenesen elérhetővé tették API-jaikat. Az HSBC ATM Locator, Branch Locator és a Product Finder API-jaival az ATM-ek, bankfiókok és az ott elérhető szolgáltatások naprakész adatait érik el a fejlesztők, a partner bankok, a fintech startupok. Értékes a KKV hitelajánlatok és hitelkártya szolgáltatásainak adatait tartalmazó API hozzáférés is, amire pl. azonnali hiteminősítésünkre szabott hitelösszehasonlító szolgáltatást építhetnek a harmadik feles szolgáltatók.

A brit versenyhatóság kötelezte az Egyesült Királyság 9 legnagyobb bankját, hogy 2018. első negyedévében nyissák meg PSD2 API-jaikat. Ez a lépés az elmúlt időszakban nagy lendületet adott a nyílt banki fejlesztéseknek, a nyílt banki adatokra épülő fejlesztéseknek a szigetországban. Az HSBC példáját más brit bankok is követik és sorra jelentik be a fintech partnerségi programjaikat, hogy felkészülhessenek alternatív piaci lehetőségekre.

(Lásd még a témában az API bankolásról, illetve az abban rejlő lehetőségekről szóló prezentációnkat „A fintechen túl” konferenciáról:)

 

Magyarországon az MKB lett az etalon: fintech partnerség, fintech inkubátor, API sandbox

Magyarországon az MKB Bank volt az első, amely a zászlajára tűzte a fintech partnerséget. A tavaly év végén elindított fintech program eredményeként már 6 fintech startupot inkubált sikeresen. A program tapasztalatain felbuzdulva az MKB Fintechlab a minap megnyitotta a jelentkezést a második inkubációs szakaszra is. Ezzel párhuzamosan az MKB Bank az API sandboxán keresztül elérhetővé tette a PSD2 API-jait, amit a Fintech Akadémia 2.0 keretében egy tesztelői verseny keretében is górcső alá vehetnek a hozzáértők.

 

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

SimpleTrends konferencia

Simpletrends
Legújabb trendek az e-commerce, m-commerce, fintech, marketing és logiksztika témákban.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!