2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2021.04.07.

Százezreket spórolhatnak a devizaváltáson a hazai kis- és középvállalkozások

Szerző:

Kategóriák:

Ahogy a világ különböző pontjairól megrendelt csomagok kézbesítését nyomon követhetjük online, ugyanúgy láthatják a hazai kis- és középvállalkozások a nemzetközi átutalásaik “útját” egy nemzetközi fintech szolgáltató, az iBanFirst megoldásával. Akár több százezer forintot is spórolhatnak a devizaügyleteken a magyar vállalkozások, amelyek legalább 60 millió forint értékben hajtanak végre devizaváltást. Megnéztük, mit kínál az iBanFirst.

Ahogy Magyarországon is egyre többen ismerik fel, hogy az idegen devizában történő fizetési tranzakciók, átutalások után borsos díja(ka)t számolnak fel a bankok, annál jobban terjednek a kedvezőbb és transzparens árazású fintech megoldások.

A hazai lakossági felhasználók körében az egyik legismertebb megoldás a “világjáró” fizetési kártyával debütált Revolut, amellyel sokkal kedvezőbb feltételekkel vásárolhatunk külföldön, mint a bankok fizetési kártyáival. A határon átnyúló pénzküldésre szintén egy fintech megoldás, a Magyarországon is ismert Wise (korábbi nevén TransferWise) kínál hasonló, lényegesen olcsóbb megoldást.

A nemzetközi átutalások fintech specialistája

A lakossági felhasználók után a kis- és középvállalkozásokat (röviden: kkv) is megcélozták a fintech szolgáltatók és az idegen devizában végrehajtott devizás ügyletekhez kínálnak kedvezőbb árazású, gyorsabb és versenyképesebb megoldást a bankokhoz képest.

Tavaly év végén debütált új, a nemzetközi átutalások végrehajtását valós időben nyomonkövető megoldásával a határon átnyúló fizetési tranzakciókra specializálódott fintech vállalat, az iBanFirst, amelyet immár a hazai vállalkozások is használhatnak. A kis- és középvállalkozások olyan pénzügyi szolgáltatásokat vehetnek igénybe az iBanFirst-től, amiket a bankok eddig csak a nagyvállalati ügyfeleknek kínáltak.

Emellett az sem elhanyagolható érv, hogy akár százezer forintot is spórolhatnak a legalább 60 millió forint értékben devizaügyletet bonyolító magyar kkv-k a cég eddigi tapasztalatai alapján. Akik szeretnék felmérni, mekkora megtakarításra számíthatnak, azok számára ajánljuk az iBanFirst kalkulátorát.

ibanfirst deviza utalas sepa utalas devizavaltas ceges szamla revolut wise

Ezeket érdemes tudni az iBanFirst-ről

Az iBanFirst 2020-ban bekerült a Financial Times által jegyzett “Európa 1000 leggyorsabban fejlődő vállalata” közé. Ezt megelőzően a társaság 2018-ban és 2019-ben is szerepelt a Deloitte “50 leggyorsabban fejlődő technológiai cége” között Belgiumban. 2017-ben az intézmény felkerült a KPMG által kiadott FINTECH100 kiadvány “50 feltörekvő csillag” listájára.

  • Alapítás éve: 2013
  • Székhely: Belgium
  • Engedélyek: pénzforgalmi intézmény, számlainformációs szolgáltató (AISP), fizetés-kezdeményezési szolgáltató (PISP)
  • Felügyeleti szerv: Belga Nemzeti Bank
  • Tagság: a SWIFT tagja és a SEPA által elismert
  • Tőkebefektetés: 51,7 millió dollár
  • Létszám: 200 fő
  • Ügyfelek száma: 4000+ Európa-szerte

Az Európai Bankhatóság (EBA) nyilvántartása alapján 2013. május óta nyújthat pénzforgalmi szolgáltatást az iBanFirst.

2018-ban a társaság a PSD2 (Módosított Pénzforgalmi Irányelv) hatályba lépését követően számlainformációs szolgáltatóként (AISP) nyilvántartásba vételre került és megszerezte a fizetés-kezdeményezési szolgáltatói (PISP) engedélyt is. Ennek köszönhetően az iBanFirst képes multibanking szolgáltatást nyújtani kis- és középvállalkozások számára. A kkv-k az iBanFirst online felületén keresztül követhetik nyomon a különböző pénzintézeteknél vezetett számláikat, így nem kell külön belépniük a pénzintézetek netbanki, mobilbanki alkalmazásába.

Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank piacfelügyeleti nyilvántartásában 2017. május óta szerepel az iBanFirst, mint határon átnyúló pénzforgalmi intézmény, amely jogosult fizetési műveletek teljesítésére.

Fintech megoldás céges devizás ügyletekre

A iBanFirst fintech szolgáltatót azzal a céllal alapították, hogy a kis- és középvállalkozások számára egyszerűbbé és olcsóbbá tegyék az idegen devizás ügyleteket. Ennek érdekében a társaság megszerezte a pénzügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges engedélyeket az Európai Unióban.

A legmodernebb technológiákra alapozva az iBanFirst olyan online platformot alakított ki az üzleti felhasználók számára, amelyen keresztül csökkenthetik a devizakonverziós ügyletek költségeit és a devizák árfolyammozgásából eredő kockázatokat. Az üzleti ügyfelek a platformon keresztül devizát válthatnak, devizaszámlákat vezethetnek, átutalásokat és fedezeti ügyleteket hajthatnak végre 100%-ban online.

Az iBanFirst online platformján a kis- és középvállalkozások több mint 35 devizanemben nyithatnak számlát online, így devizás ügyleteket konverziós költségek nélkül bonyolíthatják. Míg a bankok, hagyományos pénzforgalmi szolgáltatók általában 3-5 nap alatt teljesítik a nemzetközi átutalásokat, addig ezek a tranzakciók az iBanFirstnél jellemzően azonnal teljesülnek.

Abban az esetben, ha a kkv több pénzintézetnél is vezet folyószámlát, devizaszámlát, akkor a számlainformációkat összesítő szolgáltatásuknak (AISP) köszönhetően hamarosan összeköthetik azokat az iBanFirst platformján, így egyetlen felületen online nyomon követhetik számlaegyenlegeik alakulását. A szolgáltatás tesztelése az utolsó fázisába érkezett, így nemsokára elérhetővé válik az ügyfelek számára is.

devizavaltas sepa utalas ibanfirst deviza utalas ceges bankszamla revolut wise

Így követheted a nemzetközi átutalások végrehajtását

Az iBanFirst online platformján keresztül 150 országba több mint 35 devizában utalhatnak a kkv-k. Az üzleti ügyfelek a platformon keresztül valós időben nyomon követhetik az átutalások végrehajtását a 2020 végén debütált új szolgáltatáson (“Payment Tracker”) keresztül.

Ha szeretnénk például Kínába utalni, akkor a Payment Tracker segítségével valós időben, percre pontosan láthatjuk, hogy a nemzetközi átutalási tranzakció épp melyik fázisában tart és pontosan mikor kapta meg az összeget a partner. Ugyanakkor nemcsak a saját utalásainkat, de például az észak-amerikai partnerünk számunkra elindított átutalását is valós időben nyomon követhetjük.

Ha elakad a nemzetközi átutalás végrehajtása, akkor arról is azonnal értesülhetünk és azt is láthatjuk, melyik szolgáltatónál állt meg a folyamat. A Payment Tracker segítségével a hazai kis- és középvállalkozások ugyanúgy nyomon követhetik az nemzetközi átutalásaik státuszát, mint a csomagkézbesítés esetén.

Azok, akik nemzetközi kereskedelmi ügyleteket hajtanak végre és különösen fontos az átutalások időzítése, nyomon követése, hogy például a kínai gyártó időben elindítsa a gyártást, vagy a szállítást, hasznos lehet számukra az iBanFirst online platformja.

Akik érdeklődnek az iBanFirst megoldása iránt, itt kereshetik fel a társaságot.

A cikk az iBanFirst támogatásával készült. Fotók forrása: iBanFirst.

Címkék:
blank
blank