2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2021.12.01.

Ideje megismernünk a felforgatók felforgatóit is. Mi jön a Google, a Facebook és a Revolut után?

Szerző:

Kategóriák:

Nem láthattuk előre, hogy az iPhone, vagy a közösségi média hogyan alakítja majd át az életünket, az üzleti modelleket és az iparági „játékszabályokat”. Ezek az ún. felforgató (disruptive) innovációk, amelyek képesek a szokásainkat és tevékenységeinket gyökeresen megváltoztatni. „Hogyan lehet felkészülni a felforgató innovációkra? Kik az új felforgatók napjainkban?” –ezekre kérdésekre is választ kaptunk a „Mit hoz a jövő?” című K&H webináriumon. A teljes program visszanézhető díjmentesen 2021. december 31-ig, a K&H-nak köszönhetően.

A november végén tartott webináriumon a K&H innovációs kutatásainak főbb megállapításait is bemutattuk és azt is, milyen trendekre számíthatunk 2030-ig. A 90 perces webináriumon három előadáson és egy kerekasztal beszélgetésen kerültek terítékre a fintech megoldások, a bankolás jövőjének kérdései, valamint a Web 3.0 lehetséges következményei. A „K&H top 10 innovációs trend a jövőből” című kutatási összefoglaló letölthető innen.

„Visszamennénk a jövőbe?” – Sok az ellentmondás az innovációban

A K&H egyrészt feltérképezte, hogy hol állnak az innováció és a digitális transzformáció terén a hazai vállalkozások, amelynek reprezentálására egy irányadó K&H innovációs indexet is alkottak. Másrészt azt is megvizsgálták, milyen innovációs trendekre számítanak a szakértők a következő években, amelyek alapján elkészült a K&H top 10 innovációs trend című elemzés.

Idén második alkalommal készítették el a K&H innovációs indexet, amelynek aktuális értéke az 1-től 100-ig terjedő skálán 28 lett. Az előző félévben mérthez képest kis mértékben csökkent az innovációs index értéke, míg az alindexek tekintetében néhol jelentős eltérés is tapasztalható. A K&H innovációs index négy alindexből áll, amelyek a megvalósult innovációra, a tervezett innovációra, a digitális innovációra és az innovációs stratégiára vonatkoznak. A tervezett innováció- és a digitális innováció alindexek szignifikánsan csökkentek az előző félévben mérthez képest.

„Összességében az látható, hogy a legalább 300 millió forint árbevétellel rendelkező vállalkozások alig 30%-a kezeli helyén az innovációt, hajt végre és vezet be innovációkat, illetve rendelkezik elképzeléssel, jövőképpel a digitális transzformációval kapcsolatban. Ez a kiindulópont nem túl erős, de ez azt is jelenti, hogy nagyon sok lehetőség van még a fejlődésre”

– mondta el Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője.

A K&H jövőkutatás során többek között azt vizsgálták szakértői mélyinterjúkon, hogyan fonódik össze az innováció és a digitalizáció, hogyan alakulhat át a pénzügyi világ és milyen lehet majd az élet 2030-ban. A K&H top 10 innovációs trend 2030-ig:

  1. Fenntarthatóság mindenekelőtt a vállalati működésben.
  2. Az ökológiai lábnyom kötelező kompenzálása.
  3. Egyre több „G” (5G, 6G…), konnektivitás, a blockchain technológia térnyerése
  4. Az adat: valóban a legfőbb érték és erőforrás, akár valuta is.
  5. Csendes” és folyamatos digitális evolúció; a VR/AR új szinte lép.
  6. A mesterséges intelligencia észrevétlenül jelen lesz az élet minden területén.
  7. E-közigazgatás – nem csak a napi ügyintézésben.
  8. A robotokon túl: projekt jellegű munkavégzés, lazább kötődés a munkaadóhoz.
  9. Valóban élethosszig tartó tanulás; kooperáció; digitális tudásmegosztás.
  10. Öko-tudatos táplálkozás; egyes élelmiszerek eltűnése, mesterséges előállítása.

„Ma a megtermelt adatokat a vállalatok 90%-a szinte semmire nem használja, pedig néhány év múlva adatok nélkül üzletet csinálni olyan lesz, mint cement nélkül betont előállítani. Az adatokat arra használhatjuk majd, hogy közelebb kerüljünk az ügyfeleinkhez”

– emelte ki a főbb trendek bemutatása során Németh Balázs. Az adathasznosítás új üzleti modelleket is teremthet, amelyekben az egyének szerepe felértékelődik és eldönthetik, kinek, milyen áron biztosítanak majd hozzáférést adataikhoz, tehát akár pénzért is eladhatják azokat.

Szemünk előtt zajló fintech innovációk

Az innovációs, technológiai és digitalizációs trendeken túl bemutatták azokat a digitális pénzügyi szolgáltatásokat is, amelyek a legmodernebb technológiákat és legújabb megközelítéseket használják annak érdekében, hogy a pénzügyek kezelése minél egyszerűbb és intuitívabb legyen.

A Magyar FinTech Szövetség elnöke, Faluvégi Balázs hazai és nemzetközi fintech példákat mutatott be a személyes pénzügyi menedzsment (PFM), a nyílt bankolás (open banking) és a robotizált pénzügyi tanácsadás (robo-advisorok) világából.

„A szabályozásnak (PSD2) és a technológiának köszönhetően ma eljutottunk odáig, hogy a teljes vagyonunkról egyetlen képernyőn keresztül kaphatunk átfogó képet, amire erre eddig nem volt példa”

– hangsúlyozta Faluvégi Balázs.

A technológia megteremtette annak is a lehetőségét, hogy prémium banki szolgáltatások (pl. privát bankár) szélesebb tömegek számára váljanak elérhetővé rendkívül kedvező feltételek mellett. „Ma a magyar lakosság 95%-a nem engedhet meg magának privát banki szolgáltatást, ám a robot-advisor megoldások ezt elérhető közelségbe hozzák számukra” – mutatott rá előadásában a technológia demokratizáló hatására Faluvégi Balázs.

Kiemelte továbbá, hogy a technológia – elsősorban a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás -, valamint a fintech szolgáltatások levehetik a jövőben a tömegek válláról a pénzügyek kezelésének terhét és teljesen automatizáltan, akár önvezérlő módon dolgoznak majd vagyonunk optimalizálásán.

A jövő szervezetei már köztünk vannak

„Jósolni nehéz, különösen, ha a jövőről van szó, de léteznek olyan módszerek, amelyek segítségével következtetéseket lehet levonni arra vonatkozóan, milyen lehet a jövő, milyen szcenáriók lehetségesek. Ezek alapján pedig kialakíthatjuk a saját diszruptív stratégiánkat” – emelte ki Frankó-Csuba Dea, a Spark Institute társalapítója és jövőkutatója.

Napjainkban két meghatározó trend zajlik, egyrészt a digitális transzformáció, amelynek keretében a folyamatainkat, szolgáltatásainkat digitalizáljuk, hogy minél olcsóbban, hatékonyabban, a legmagasabb ügyfélélmény mellett szolgálhassuk ki felhasználóink, vásárlóink igényeit.

Ezzel párhuzamosan zajlik egy másik trend is, a digitális diszrupció*. Ennek keretében már nemcsak azt nézzük, hogyan lehet a jelenlegi folyamatainkat a technológia segítségével hatékonyabbá tenni, hanem azon is elgondolkodunk, hogy alapjaiban úgy kell-e kiszolgálni az ügyfeleinket, ahogy eddig tettük.

A pénzügyi világban az egyik ilyen diszruptív trend, hogy a jegybankok elkezdtek gondolkodni a digitális jegybankpénz kibocsátásán, ami jelentősen átformálhatja a pénzügyi szolgáltatók világát. Egy másik nagy felforgató hullám az NFT** (non-fungible token), ami gyökeresen újraértelmezi az értékteremtés fogalmát és a pénz szerepét is.

A kihívás az, hogy ezzel a két trenddel a cégvezetőknek egyszerre kellene foglalkozniuk annak érdekében, hogy hosszútávon is relevánsak maradhassanak a felhasználóik, üzleti partnereik számára.

„Azok a szervezetek lehetnek a jövő nyertesei, amelyek ún. exponenciális szervezetet építenek fel, mint például a Netflix, Amazon, vagy a Google. A jó hír, hogy az exponenciális szervezetek működési jegyei lemásolhatók és mások számára is alkalmazhatók”

– mutatott rá Frankó-Csuba Dea.

Ugyanakkor azok a cégek, amelyek készségszinten alkalmazzák ezt az exponenciális logikát, ők maguk is nagy kihívás előtt állnak. Megjelentek olyan új jelenségek, mint a Web 3.0, a blockchain alapú üzleti modellek, a decentralizált szervezetek (pl. DAO), amelyek napjaink felforgató cégeit is próbára teszik.

„Ezeknek az új jelenségeknek az eredményei, hogy már itt vannak a felforgató cégek felforgatói, a technológia demokratizálja a lehetőségeket és megérkeztek a decentralizált és autonóm szervezetek is”

– foglalta össze Frankó-Csuba Dea.

A webinárium teljes felvétele 2021. december 31-ig visszanézhető ezen a linken keresztül.

—————

*Digitális diszrupció (digital disruption): A digitális diszrupció (digitális teremtő rombolás) olyan, a digitális képességek, átviteli utak vagy eszközök okozta hatás, amelyik a kultúrában, a piacokon, az iparban, vagy a folyamatokban megváltoztatja az alapvető várakozásokat és viselkedést. Forrás: HTE fogalomtár

**Mi az a NFT? Az NFT mozaikszó a Non-Fungible Tokens, azaz a nem helyettesíthető token szavakat rejti magában. A nem helyettesíthető pontosan azt jelenti ebben a kontextusban, hogy minden egyes darab teljesen egyedi, egyszeri és megismételhetetlen. Ez az egyediség teszi lehetővé, hogy jegyek, digitális műalkotások vagy akár egyedi cipők “kerüljenek” a blokkláncra, teljes mértékben kiküszöbölve a hamisítás lehetőségét. Forrás: CoinCash.hu

Címlapfotó: “A non-fungible token(NFT) is a special type of cryptographic token which represents something unique. NFT blockchain marketplace” – Rokas – stock.adobe.com

Címkék:
blank