BankTechShow

Így megy a bankolás az emberhez. Beágyazott pénzügyek, automatizáció, AI

Szerző: | 2021. 10. 18. | Banki és fintech hírek, FinTechShow, Összes hír

Pörgős talkshow a FinTechShow-n a bankolás jövőjéről, eddig nem tárgyalt szempontból a bank-fintech együttműködésekről. Maurizio Polettoval a George platform alkotójával és rendezőjével, az Erste George Lab vezetőjével, az Erste Csoport Chief Platform Officerével beszélgetett a FinTechShow-n Hetényi Márk, az R34DY.io vezérigazgatója. Márkot az MKB Fintechlab szellemi atyjaként és az MKB Bank retail és digitális vezérigazgató-helyetteseként ismerhettük meg. Két innovátor és fintech guru beszélgetett a digitális bankolás új irányairól.

“Banking experience built on top of banks”

2012-ben már gyakran hallhattuk, hogy jönnek a fintech cégek és a bankok közművé válnak, elveszítik az ügyfélkapcsolatot. Részben erre reakcióként az Erste Csoport stratégiai döntést hozott: az egyes leánybankok digitális banki alkalmazásait, digitális szolgáltatásfejlesztését egy ernyő alá hozta.

Megteremtette azt az “interfészt” – a George-t – amely arra volt hivatott, hogy a folyamatosan fejlődő, az emberi igények köré szerveződő szolgáltatásaival megtartsa, sőt növelje az Erste ügyfélbázisát.

A digitális banki platform az egyes országok digitális szolgáltatásfejlesztésre rendelkezésre álló humán erőforrásaiból, a legjobb innovátorok, fejlesztők tudásából táplálkozik. A döntés a mindennapokban azt jelentette, hogy

hat bank hat eltérő számlavezető rendszerét kellett/kell figyelembe venni a szolgáltatások kialakításánál, hat országban eltérő digitális érettségű és különböző bankolási szokásokkal bíró ügyfelek igényeit kellett/kell kielégíteni.

“We’re sitting on a train that runs very fast”

Gyorsvonatot vezetni többszörös kihívást jelent. Az Erste Csoport minden országban univerzális bankként működik; vannak országok, ahol inkább a digitálisan affluensek bankja, de valójában az egyes országokban a teljes lakossági szegmenst kiszolgálja. Az Erste Csoport az alábbi szegmenseket definiálta:

1. Ügyfél, akihez fel kell nőni

Az egyik legnagyobb kihívást az a már látható méretű ügyfélszegmens adja, mely előrébb van a digitális technológia és szolgáltatások ismeretében, használatában, mint az Erste. Ezen ügyfélkörhöz fel kell nőni és találni olyan értékajánlatot, amely ezen fogyasztókat továbbra is a banknál tartja.

2. A legtöbb ügyfél a bankkal együtt halad a digitális transzformáció útján

Az Erste ügyfélkörének legnagyobb része az a fogyasztói kör, amely bízik a bank szolgáltatásaiban – egyben ráhagyatkozik – és együtt lépked végig a bankkal a digitális transzformáció útján. Abban az ütemben, azzal a sebességgel halad, amit a bank diktál.

3. Tartózkodók és lemaradók

A harmadik ügyfélkör nem digitális, ráadásul tartózkodó. Ezzel a szegmenssel egészen másként kell foglalkozni. Itt más hangnemben, más üzenetekkel és nem szolgáltatásait reklámozó cégként kell kommunikálni. Például meg kell mutatni a digitális bankolás mindennapi hasznait, a használat egyszerűségét és sokat kell beszélni a biztonságról.

Fotón balra Hetényi Márk, az R34DY.io vezérigazgatója (az MKB Bank korábbi lakossági és digitális vezérigazgató-helyettese), jobbra Maurizio Poletto, az Erste Group Chief Platform Officere. Fotó forrása: FinTechShow | FinTech Group

A fintech kapcsolatok legfőbb célja

A George fejlesztése során az Erste határozott elveket fektetett le a bank-fintech együttműködések és módszerek vonatkozásában. A fintech partnerségek kiválasztásánál elsődleges szempont, hogy a fintech megoldás a George szolgáltatásához hozzáadott értéket adjon, vagy a George ügyfélélményét növelje.

Nem cél, hogy a fintech ugyanazt a terméket adja csak olcsóbban, vagy gyorsabban. Nem cél például hitelkártyára, folyószámlára piacteret építeni, de van néhány terület, ahol kifejezetten cél a fintech együttműködés.

“A fintech partner és egyben a szervezet belső digitális transzformációjának drivere.”

A fintech cégek számos újdonságot, új módszereket, szemléletet, rugalmasságot és gyorsaságot hoztak-hoznak a bankolásba. Ezek az értékek, kompetenciák a bankokra is pozitív hatással vannak; a megszokott folyamatok, berögzött (vagy annak vélt) akadályok megszűnnek,

a banki innováció természete változik, az innovációk átültetése a gyakorlatba gyorsul.

Maurizio Poletto, az Erste Group Chief Platform Officere. Fotó forrása: FinTechShow | FinTech Group

Hogy mi lesz 5 év múlva az újságok címlapján? Mi lesz a “next big thing” bankolásban?

Maurizio három trendet, irányt emelt ki, amelyek biztosan meghatározzák a bankolás jövőjét:

#1 Beágyazott pénzügyek (embedded finance): A bankolás egyre inkább az ember köré, az élethelyzetek köré épül. A jövőben például hitelfelvételhez nem kell majd külön a netbankba vagy a mobilbanki alkalmazásba belépni, s bár a hitelt továbbra is a bankok biztosítják, de pl. a webáruházakban, a checkout-nál is elérhető lesz.

#2 Decentralizált pénzügyek (decentralized finance): Teret nyernek a fizetési értékláncot egyszerűsítő, könnyítő megoldások.

#3 Mesterséges intelligencia, gépi tanulás és automatizáció: Az alkalmazások bár egyre jobbak, élményszerűbbek és egyre több mindent el tudunk egyetlen alkalmazásból intézni, de még nekünk kell az egyes lépéseket megtenni. A következő években a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és az automatizáció fejlődése eredményeként az alkalmazások átalakulnak, egyre több területen autonóm módon, aktív beavatkozásunk nélkül szolgálják majd igényeinket. A pénzügyek vonatkozásában ez a legizgalmasabb változás, fejlődési folyamat; az alkalmazások felnőhetnek egy olyan szintre, ami már megközelíti a “legjobb bankár“ képességeit.

A digitalizáció, a beágyazott pénzügyek, mesterséges intelligencia, valójában minden, ami ma a bankszektorban történik arról szól, hogy a pénzügyeket közelebb vigyük az emberekhez és transzparens módon tudjanak bankolni.

A FinTechShow 5.0 több mint 50 előadása megtekinthető november végéig a FinTechShow online videókonferencia platformján. Akik lemaradtak a FinTechShowról, azok számára is biztosítjuk a hozzáférést az Online jegy utólagos megvásárlásával. Az Online jegyigényt a hello@fintechgroup.hu e-mail címen jelezhetik az érdeklődők.

Címlapfotón: balra Hetényi Márk, az R34DY.io vezérigazgatója (az MKB Bank korábbi lakossági és digitális vezérigazgató-helyettese), jobbra Maurizio Poletto, az Erste Group Chief Platform Officere. Fotó forrása: FinTechShow | FinTech Group

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!