2019. március 14-től az Európai Unióban a bankok kötelesek a fizetési számlaadatokhoz hozzáférést biztosító banki API-k tesztelését elindítani. A 10 hazai nagybank közül 8 a mai naptól (vagy már korábban) elérhetővé tette a módosított pénzforgalmi irányelvnek (PSD2) megfelelő nyílt fejlesztői környezetet. Íme a lista, mely hazai nagybankok hozzáférései váltak eddig elérhetővé a fejlesztők számára.

Az Európai Unió Pénzforgalmi Szolgáltatásokról szóló módosított irányelve (PSD2) szerint a bankoknak – kizárólag az ügyfelek előzetes jóváhagyásával – nyílt API-n keresztüli hozzáférést kell biztosítaniuk a fizetési számla adatokhoz a harmadik feles szolgáltatók (TPP) számára. A nyílt bankolás (open banking) olyan új szolgáltatások előtt nyitja meg az utat, amelyek sokkal rugalmasabbak, gyorsabbak, ugyanakkor átláthatók és biztonságosak.

Hamarosan az összes hazai, több mint 40 fizetési számlát vezető pénzintézet nyílt banki platformja is elérhető lesz. Eközben Magyarországra érkezik Svédország legígéretesebb fintech startupja a Tink, hogy bemutassa, hogyan hasznosítsuk több mint 2500 pénzügyi intézmény adatait. Részletek a FinTechShow-n.

Íme a hazai banki lista

A 10 legnagyobb hazai bankból 8 nyílt banki fejlesztői környezete már elérhetővé vált. Az OTP Bank és a CIB Bank esetén még nincs információnk arról, elérhetővé tették-e a PSD2 irányelvnek megfelelő API hozzáféréseket. A többi bank az alábbi linkeken tette elérhetővé a nyílt fejlesztői környezetét:

  1. MKB Bank: https://portal.sandbox.mkb.hu/
  2. K&H Bank: https://www.kh.hu/psd2-fejlesztoi-portal
  3. Budapest Bank: https://openbanking.budapestbank.hu/
  4. Takarék Csoport: https://psd2-sb-takarek.hu
  5. Erste Bank: https://developers.erstegroup.com/docs/apis/bank.ebh  (Tájékoztatás itt.)
  6. Raiffeisen Bank: https://sandbox.raiffeisen.hu
  7. UniCredit Bank: https://developer.unicredit.eu  (Tájékoztatás itt.)
  8. Sberbank: https://portal.sandbox.sberbank.hu

A fenti nagybankok mellett a mai napon a GRÁNIT Bank is elindította nyílt fejlesztői portálját, ami az alábbi linken érhető el: https://portal.sandbox.granitbank.hu/

PAYTECHSHOW

Azonnali fizetés, mobilfizetés, Apple Pay lehetőségei, kihívásai a kereskedők, a pénzügyi szolgáltatók és a lakosság szemszögéből. Workshopok, megoldások, Payment Design Sprint 2019.10.15-én a PAYTECHSHOW-n.

Mi az Open Banking?

A bankoknál a mindennapi működés során temérdek mennyiségű adat halmozódik fel, melyek intelligens elemzése és egyszerű, élményszerű megjelenítése segítheti abban a felhasználókat, hogy új szemléletben is átláthassák a pénzügyeiket és ezáltal egyre jobb döntéseket hozhassanak.

PSD2 (az Európai Unió módosított pénzforgalmi irányelve) és a GDPR (az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendelete) értelmében a felhasználók döntik el, hogy kinek engedik át pénzügyi adataikat. Az adatokat kezelő bankoknak pedig azt kell biztosítani, hogy az adatátadás biztonságos módon, nyílt hozzáférést biztosító, úgynevezett API-kon (Application Programming Interface) keresztül történjen. 

Az Open Banking olyan szolgáltatási modell, amely a banki adatvagyon intelligens, újszerű elemzésével és felhasználásával egyedi igényekhez, felhasználói élethelyzetekhez igazodó digitális pénzügyi szolgáltatások nyújtását teszi lehetővé az ügyfelek számára.

Tink: így hasznosítsuk 2500 pénzintézet adatait

Először Magyarországon a Tink, Svédország legígéretesebb, közel 100 millió dollár tőkebefektetést kapott fintech startupja. Az open banking platformjukat használja pl. az ABN Amro, BNP Paribas Fortis, Nordea, vagy a Klarna.

 Joel Nordström, a Tink vezető üzletfejlesztési menedzserének előadásai a FinTechShow-n:

  • 13:50-14:10 – „Use financial data from 2500+ institutions in your services” – FinTech Sales House
  • 15:50-16:10 – „Open banking, the democratization of data and you” – Nyílt bankolás workshop

Ezenkívül a TransferWise, a Mastercard, az  Aggreg8.io, az MNB és a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség is bemutatják a banki és a közhiteles adatvagyon hasznosításában rejlő lehetőségeket.